Cele mai citite
 


Kosovo a 'îngrăşat' prizonieri sârbi pentru traficul de organe
duminică, 19 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Raportul Consiliului Europei dezvăluie înfiorătorul mod de operare a reţelei de vânzare a organelor la sfârşitul anilor 90. Unii prizonieri sârbi erau ţinuţi de soldaţii kosovari ai UCK (Armata de Eliberare a Kosovo), în fermele rămase goale din Kosovo sau Albania, sau în case izolate şi trataţi relativ bine: erau hrăniţi şi lăsaţi să doarmă. Când clinicile erau pregătite iar vânzarea era stabilită, prizonierii erau duşi în centrul Albaniei şi executaţi cu un glonte în cap, li se extirpau organele care erau apoi vândute în străinătate, notează vineri ziarul El Pais.
Este doar o parte a ororilor dezvăluite de fostul magistrat elveţian şi actual parlamentar al Consiliului Europei, Dick Marty, într-un raport dat publicităţii joi la Paris, care face referire la războiul balcanic dintre 1999 şi 2000 în plin conflict între sârbi şi albanezo-kosovarii şi haosul dintre bandele mafiote reorganizate în grupuri militare unite de clanuri. Raportul îl implică pe unul din şefii UCK, Hashim Thaci, ales duminică prim ministru al Kosovo. Potrivit lui Marty, Thaci era unul din liderii aşa-numitului 'Grup de la Drenica', după numele văii în care opera şi care a participat la traficul de organe.

Fostul magistrat nu precizează câte asasinate s-au produs pentru a comercializa rinichii /justiţia sârbă estimează la 500/. La conferinţa de presă Marty s-a scuzat spunând că este vorba de un raport elaborat la cererea Consiliului Europa şi nu de o anchetă judiciară, unde nu sunt semnalaţi nici vinovaţii nici cei nevinovaţi, ci doar calea ce trebuie urmată de alte instanţe judiciare. În timpul şederii sale în Kosovo, Marty a intervievat zeci de martori direct implicaţi: soldaţi, victime ale violenţelor, rude ale celor dispăruţi sau morţi, membri ai instituţiilor judiciare internaţionale, procurori, poliţişti, personal al Crucii Roşii...

'Am văzut teama din ochii lor', a spus el, asigurând că mărturiile sunt anonime pentru că nu poate garanta securitatea nimănui. 'Sunt lucruri pe care le ştie toată lumea, dar nimeni nu spune nimic'. Însăşi structura Kosovo şi cea a Albaniei, urzită în jurul clanurilor îngreunează investigaţia: 'Mulţi mafioţi preferă să stea zeci de ani la închisoare şi să obstrucţioneze justiţia, decât să denunţe vreun membru al clanului, se arată în raport. Se relatează, de asemenea, cum erau transferaţi prizonierii dintr-un loc în altul în maşini neînmatriculate, în mijlocul unei ţări cufundată în haos, cu o poliţie sârbă în retragere, forţe internaţionale nedesfăşurate şi un teritoriu lăsat la mâna clanurilor ma fiote reconvertite în unităţi ale armatei de eliberare.

Este semnalată şi o 'sinistră casă galbenă' din localitatea kosovară Rripe, proprietate a familiei K., ţintă a mai multor investigaţii, scenariu de asasinate şi loc de destinaţie pentru mulţi prizonieri. Este citată fără să i se dea locul şi o clinică 'ultimul răcnet' organizată pentru traficul de organe, unde cadavrelor le erau extirpaţi rinichii. Potrivit mărturiilor, mulţi prizonieri ştiau că vor muri împuşcaţi şi că organele lor aveau să fie vândute pe piaţa neagră. În timp ce erau mutaţi dintr-un loc în altul, îi implorau pe soldaţi să nu lase 'să fie tăiaţi în bucăţi'. Probabil că îşi dădeau seama de soarta lor când venea medicul să le facă analize de sânge şi un test obligatoriu de 'compat ibilitate imunologică'.

Marty a denunţat impunitatea de care au beneficiat autorii acestor practici, rezultat al legii tăcerii care guvernează în Kosovo şi al slabei voinţe internaţionale pentru a-i judeca pe responsabili, având în vedere că, în opinia sa, marile puteri ştiau de existenţa acestor atrocităţi. Kosovo, independent din 2008, asigură că acuzaţiile sunt complet nefondate. SUA au cerut dovezi, în timp ce Marty a ripostat: 'Dovezile sunt aici, nu trebuie decât să le verificaţi'. Raportul a fost aprobat de Comisia parlamentară a Consiliului Europei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.
Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.
Trafic de organe: Vor rămâne 'răni deschise' în Kosovo dacă nu aflăm adevărul (Thorbjorn Jagland) Acuzaţiile cu privire la traficul de organe din Kosovo sunt 'foarte serioase' şi 'nu pot rămâne fără răspuns', declară secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, într-un interviu apărut joi în cotidianul spaniol El Pais.
Traficul de organe întinează prestigiul statului kosovar Într-un cartier de la periferia Pristinei se află o casă izolată care adăpostea odinioară clinica Medicus. Zăpada neatinsă din jur arată că nimeni nu a mai venit pe aici să se intereseze, deşi în spatele ferestrelor vopsite, un chirurg turc practica până acum doi ani transplanturi clandestine de rinichi...
Trafic de organe în Kosovo: TPI a făcut greşeala de a distruge dovezi, afirmă Dick Marty Strasbourg/Belgrad, 27 ian /Agerpres/ - Tribunalul Penal Internaţional /TPI/ pentru fosta Iugoslavie a făcut 'greşeala' de a distruge 'dovezi' în cursul unei anchete desfăşurate în 2004 la un sit suspect din Albania, a indicat parlamentarul elveţian Dick Marty, autorul unui raport privind un presupus...
Organele traficate au fost transplantate în afara Serbiei unor kosovari (presă) Procedurile chirurgicale efectuate asupra civililor care au fost victime ale traficului de organe au avut aparent loc în centre de sănătate şi spitale folosite pentru a trata membri răniţi ai aşa-numitei Armate de Eliberare din Kosovo (UCK) în timpul războiului de independenţă din provincie, a relevat...