Cele mai citite
 


MS intenţionează comasarea unor unităţi sanitare din subordine, în vederea eficientizării activităţii
duminică, 19 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii (MS) intenţionează comasarea unor unităţi sanitare din subordine, în vederea eficientizării activităţii, în acest sens, începând de vineri, fiind lansate dezbaterii publice trei hotărâri de Guvern.
Potrivit unui comunicat al MS transmis AGERPRES, pe site-ul ministerului se află în dezbatere publică actele normative care vizează comasarea Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan din Iaşi cu Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi, comasarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Târgu Mureş cu Spitalul Clinic de Urgenţă din aceeaşi localitate, precum şi comasarea Centrului de Cardiologie Craiova cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă de aici.
Comasarea Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan din Iaşi cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi face parte din strategia Ministerului Sănătăţii pentru crearea, în zona Moldovei, a unui Spital de Urgenţă cu toate specialităţile, prin comasarea mai multor entităţi, printre care şi cele două spitale.
La momentul actual, organizarea asistenţei medicale de urgenţă în judeţul Iaşi este deficitară, fiind împărţită între mai multe entităţi cu personalităţi juridice şi conduceri proprii, ceea ce duce la o colaborare foarte limitată, în detrimentul pacientului, informează MS.

În prezent, multe dintre specialităţi sunt concentrate în structura Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon. O parte a specialităţilor medicale sunt dublate (chirurgie generală, medicină internă, terapie intensivă, unităţi de primiri urgenţe), regăsindu-se în structurile ambelor spitale. Dar, un număr limitat este reprezentat doar în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, cum ar fi: chirurgia plastică, toxicologia şi ortopedia.
Potrivit MS, comasarea va duce la o eficientizare a acordării asistenţei medicale pacientului mai ales după reorganizarea tuturor acestor secţii şi se doreşte limitarea pe cât posibil a plimbării pacienţilor între mai multe unităţi sanitare şi concentrarea resurselor necesare în prima linie, într-un singur loc. Comasarea celor două spitale va duce şi la reducerea costurilor administrative.

De asemenea, în urma comasării, se va reorganiza şi sistemul de primiri urgenţe, care, la momentul actual, în municipiul Iaşi, are un număr de patru unităţi de primiri urgenţe.
MS precizează în comunicat că în cazul celor două unităţi sanitare de la Târgu Mureş, comasarea acestora va permite crearea primei structuri complet funcţionale ca Spital de Urgenţă de nivel I din ţară, având toate specialităţile necesare acestui nivel de clasificare.
În prezent, din punct de vedere administrativ, cele două entităţi medicale funcţionează deja în aceeaşi clădire, mai precis, Institutul funcţionează integral în clădirea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

De asemenea, acestea decontează între ele anumite investigaţii. De exemplu, pacienţii Institutului de Boli Cardiovasculare erau trimişi pentru tomografie la Spitalul Clinic de Urgenţă, deoarece această unitate deţine un computer tomograf.
Comasarea va conduce la crearea unei platforme unice de investigaţii pentru pacienţii internaţi în noua structură. Păstrarea Institutului, ca formă organizatorică fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, va permite ca, din punct de vedere organizatoric şi funcţional, activitatea să se desfăşoare fără a fi afectată negativ, păstrând astfel organizarea internă a Institutului.

Şi la Craiova, Centrul de cardiologie funcţionează integral în clădirea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, astfel încât din punct de vedere administrativ situaţia rămâne neschimbată.
În urma comasării, potrivit MS, pacienţii vor avea cel mai mare beneficiu, deoarece Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, care nu deţine în prezent o clinică sau o secţie de cardiologie, nu va mai fi total dependent de Centru de Cardiologie, care, deşi este situat în incinta clădirii spitalului, nu se subordonează conducerii acestuia, fapt care duce la numeroase disfuncţionalităţi.
Comasarea celor două entităţi va permite reclasificarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova în spital de nivel I.
În urma tuturor reorganizărilor, în subordinea Ministerului Sănătăţii, vor rămâne 59 de unităţi sanitare, din 62 cât se află în prezent.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conf. dr. Horaţiu Suciu: Este necesară o strategie naţională în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice (interviu) Şeful Clinicii Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii Tg. Mureş, conf. dr. Horaţiu Suciu, a subliniat într-un interviu acordat AGERPRES că în România nu există cardiologie intervenţională pediatrică, deşi sunt numeroase patologii care pot fi tratate în acest mod şi care pot scuti numeroase intervenţii...
Dr. Horaţiu Suciu: Aventura transplantului cardiac continuă la Târgu Mureş Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a anunţat joi efectuarea celui de-al optulea transplant de cord din acest an, inclusiv la nivel de ţară, un record absolut pentru centrul medical mureşean...
Iaşi: Proiect privind înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare;capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi Reprezentanţii Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi doresc să îşi extindă activitatea, prin înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare, astfel încât capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi, 40 dintre acestea fiind destinate copiilor cu astfel de afecţiuni.
Peste 5500 de candidaţi vor concura pe 3909 locuri şi posturi la rezidenţiat, pe 23 noiembrie Un număr de 5661 de candidaţi vor participa, pe 23 noiembrie, la concursul naţional de rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, organizat de Ministerul Sănătăţii în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pe cele 3909 locuri şi posturi...
IUBCvT Târgu Mureş urmează să efectueze primul transplant de cord din acest an Medicii din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş urmează să efectueze, joi, primul transplant de cord din acest an, în urma unei prelevări de organe realizate la Iaşi, a anunţat şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară şi Cardiologie Pediatrică, prof...
Dr. Horaţiu Suciu: IUBCvT Târgu Mureş nu a fost inclus de MS în programele noi dedicate pacientului critic Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că o serie de unităţi de elită din ţară, printre care şi IUBCvT Târgu Mureş, nu au fost incluse de Ministerul...