Cele mai citite
 


Opoziţia consideră că proiectul de buget este 'nerealist' şi reprezintă 'victoria grupurilor de interese'
duminică, 19 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Parlamentarii PSD+PC şi PNL din comisiile reunite pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat şi-au exprimat vineri neîncrederea în proiectul bugetului de stat pe anul 2011, propus de Ministerul Finanţelor Publice.
Preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor, social-democratul Viorel Ştefan, a susţinut, în timpul dezbaterilor, că proiectul bugetului de stat pe anul viitor reprezintă ''victoria grupurilor de interese'', din construcţia acestuia lipsind ''rigorile disciplinei bugetare''.

''Ne întrebăm de ce suntem în criză de timp cu adoptarea bugetului? Răspunsul meu este că în această perioadă de întârziere s-a dat o luptă teribilă între oameni din MF, dornici să impună rigorile disciplinei bugetare, şi grupurile de interese. Acest proiect este o victorie a grupurilor de interese, a celor care nu doresc disciplină şi transparenţă. Din echipa învinsă fac parte şi FMI, UE şi alte instituţii care încearcă să convingă Guvernul să fie corect'', a susţinut acesta, adăugând că Executivul trebuie să aibă în permanenţă şi un ''plan B''.
De asemenea, potrivit senatorului PSD, Gheorghe Marcu, proiectul bugetului de stat a fost construit într-o manieră ''heirupistă şi nerealistă''.

La rândul său, deputatul PNL Eugen Nicolăescu a subliniat că proiectul bugetului de stat pe anul 2011 nu ţine cont de strategia bugetar-fiscală, solicitându-i ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, să îşi asume responsabilitatea.
Eugen Nicolăescu a mai spus că, în opinia sa, proiectul bugetului pentru anul viitor nu asigură condiţiile necesare pentru ieşirea României din blocajul economic.

''Proiectul este departe de strategia fiscală pe care Guvernul a aprobat-o el însuşi. Consiliul Fiscal ne obligă ca în dezbaterea din Parlament să punem în acord proiectul cu strategia. Este o încălcare a legii responsabilităţii fiscale, iar ministrul Ialomiţianu trebuie să îşi asume responsabilitatea. (...) Faptul că proiectul de buget a fost adoptat de Guvern fără legea pensiilor, fără legea salarizării, şi că încearcă să treacă aceste legi acum, pe ultima sută de metri, când proiectul bugetului se află deja în Parlament, arată neputinţa Guvernului şi lipsa dorinţei de a respecta legea şi Constituţia'', a menţionat acesta.

Deputatul PNL s-a referit şi la bugetul Fondului de Asigurări Sociale de Sănătate, afirmând că reducerea cu 7% a acestuia faţă de anul 2010 reprezintă o ''crimă'' faţă de cetăţenii României.
''Execuţia acestui fond pe 2010 a fost de 17.700 milioane lei, iar propunerea pe 2011 este mai mică cu 7%, deşi s-a notat o creştere de 17% a veniturilor la fondul de asigurări. Unde sunt însă aceşti bani? Se găsesc ei în alte părţi ale bugetului? Se reduc anumite capitole - medicamentele compensate. S-au efectuat tăieri aberante, de acolo unde afectează cel mai tare cetăţeanul'', a susţinut Nicolăescu.

La şedinţa comisiilor reunite pentru buget-finanţe din cele două Camere ale Parlamentului este prezent şi ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, acesta prezentând obiectivele Guvernului.
Potrivit programului de lucru propus de preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, parlamentarii au încheiat dezbaterile generale şi întrebările adresate ministrului de Finanţe la ora 14,00. Până la ora 15,00 este programată o pauză de masă, lucrările celor două comisii reunite urmând să fie reluate cu discuţii pe textul propriu-zis al proiectului bugetului de stat pe 2011, şi anume pe anexele ordonatorilor de credite.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Proiectul Legii bugetului de asigurări sociale de stat, avizat favorabil de Comisiile reunite de muncă şi sănătate Bucureşti, 15 dec /Agerpres/ - Comisiile reunite de muncă şi sănătate din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, miercuri, proiectul Legii bugetului de asigurări sociale de stat pentru 2011, cu 18 voturi pentru şi şase împotrivă.
Cabinetul Croitoru se prezintă miercuri în Parlament pentru învestitură Primul-ministru desemnat Lucian Croitoru se va prezenta, miercuri, în plenul Parlamentului pentru a prezenta programul de guvernare al Cabinetului pe care l-a format, senatorii şi deputaţii urmând să se pronunţe asupra învestirii acestuia.
Proiectul de buget pe 2012: Peste jumătate din venituri vor proveni din CAS şi TVA Peste jumătate din veniturile bugetului general consolidat al statului în 2012 vor proveni din contribuţiile de asigurări sociale /CAS/ şi din taxa pe valoarea adăugată /TVA/, potrivit proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2012, discutate la această oră...