Cele mai citite
 


Cluj: Tehnica transplantului de inimă artificială - prezentată de specialişti italieni la Institutul Inimii
duminică, 19 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Tehnica medicală prin care se vor realiza, în premieră în România, transplanturi de inimi artificiale a fost prezentată, vineri, la Institutul Inimii ''Niculae Stancioiu'' din Cluj-Napoca, de o echipă de specialişti italieni de la Spitalul ''Bambino Gesu'' din Roma.

Ei vor efectua, în 2011, primele transplanturi de inimi artificiale împreună cu chirurgii cardivasculari clujeni, care au lucrat sub îndrumarea prestigiosul profesor universitar Mircea Bârsan, până în luna noiembrie a acestui an, şef al Clinicii de Chirurgie Cardiacă a Institutului Inimii. Pacienţii care urmează să fie operaţi vor fi selectaţi de medicii clujeni de pe listele de aşteptare.

Profesorul Guido Sani de la Universitatea din Florenţa consideră că echipa colegului său, Mircea Bârsan, este bine pregătită şi capabilă să facă intervenţii chirurgicale cu o astfel de complexitate.
''Chiar dacă i se spune transplant de inima, de fapt este vorba de o susţinere a funcţiei ventricolului stâng, printr-o pompă alimentată cu baterii, care are ieşire în aorta toracică descendentă. Prin noua tehnică, se reduce foarte mult rata mortalităţii pacienţilor cu insuficienţă cardiacă'', a explicat profesorul Guido Sani.

Discipolul profesorului Mircea Bârsan, medicul Traian Scridon, noul şef al Clinicii de Chirurgie Cardiacă a Institutului, a arătat, la rândul său, că partea română va asigura în cadrul parteneriatului cu Spitalul ''Bambino Gesu'' din Roma personalul medical şi dotările medicale din blocul operator şi de la terapie intensivă. ''Italienii vor veni cu inima artificială şi cu tehnica transplantului'', a spus dr. Traian Scridon.

Inima artificială se numeşte Jarvik 2000 şi este un dispozitiv în greutate de 90 de grame, un diametru de 2,5 centimetri şi o lungime de 5,5 centimetri. Jarvik 2000 costă 150.000 de euro, dar partenerii italieni le vor dona pacienţilor din România inimile artificiale. Dispozitivul ingenios îi permite unui pacient operat, externat la 20 sau 25 de zile după intervenţie, să ducă o viaţă normală şi să practice, fără probleme, sportul. Transplantul este definitiv, iar inima funcţionează pe baza bateriei care alimentează permanent dispozitivul.

Jarvik 2000 este singura soluţie modernă pentru salvarea pacienţilor bolnavi de insuficienţă cardiacă cronică, spun medicii.
În ultimul deceniu, numărul donatorilor de inimă, aflaţi în moarte cerebrală, s-a diminuat simţitor, de la 80% la 10%. Anul trecut, în ţările UE au fost efectuate 2.055 de transplanturi de inimă, iar pe listele de aşteptare sunt alţi 3.260 de pacienţi.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Transplant, în 2008, în România au fost efectuate 120 de transplanturi de rinichi, 45 de transplanturi de ficat şi 18 transplanturi de cord de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. În anul 2009, 119 persoane au donat rinichi sau o parte din ficat, iar 42 de persoane au fost donatori multipli.
În luna octombrie a acestui an, medici de la Spitalul ''Bambino Gesu'' din Roma au efectuat primul transplant permanent de inimă artificială din lume. La doar două luni de la premiera medicală mondială, medicii italieni au venit la Cluj-Napoca pentru o colaborare pe termen lung cu Institutul Inimii ''Niculae Stancioiu''.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.
Cluj: Institutul Inimii pregăteşte primul transplant de inimă artificială din România Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca pregăteşte primul transplant de inimă artificială din România prin mai multe demersuri care privesc legalitatea tuturor procedurilor, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, directorul Institutului Inimii, Tudor Simionescu.
Cluj: Primele transplanturi de inimă artificială - cel mai probabil în luna iunie, la Institutul Inimii Primele transplanturi de inimă artificială Jarvik 2000 vor fi realizate la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca, cel mai probabil în luna iunie, de o echipă româno-italiană de medici specialişti, pe lista de urgenţe aflându-se patru pacienţi cu insuficienţă cardiacă cronică.
Dr. Zota: România pe primul loc în Europa în acest an privind creşterea procentului de transplant România se află pe primul loc în Europa în acest an în ceea ce priveşte creşterea procentului de transplant, a precizat marţi dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Mureş: Primul transplant de cord din România la un copil de trei ani, la IBCvT O echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş a realizat, în premieră naţională, un transplant de cord la un copil de trei ani.