Cele mai citite
 


Cluj: Proiect cu finanţare europeană împotriva îmbătrânirii cerebrale
duminică, 19 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fundaţia Ana Aslan International derulează un proiect care are ca scop dezvoltarea de competenţe în domeniul îmbătrânirii cerebrale în mai multe specialităţi medicale, iar unul dintre stagiile de pregătire a avut loc sâmbătă la Cluj-Napoca.
Preşedintele Fundaţiei, Luiza Spiru, a explicat că, în cadrul proiectului, asistenţii şi medicii vor fi învăţaţi cum să prevină, să prevadă şi să susţină, atât diagnostic, cât şi terapeutic, îmbătrânirea cerebrală.

Ea a explicat că bolile de memorie apar la vârste tot mai tinere, pe fondul stresului şi al tulburărilor pe care acesta le produce.
'Repetitivitatea acestor tulburări anxios-depresive duce, cu timpul, la manifestări de ordin neurofiziologic, la modificări în ceea ce priveşte repartiţia unor mediatori chimici la nivelul membranei neuronale, care, cu timpul, duc la alterarea funcţiei cognitive şi a ceea ce înseamnă memorie de scurtă şi de lungă durată', a precizat Luiza Spiru.

Proiectul lansat la Cluj-Napoca se numeşte 'Instruire în noile tehnologii medicale şi perfecţionare pentru medicii şi asistenţii medicali din ambulatorii de specialitate şi spitale în brain-aging' şi se derulează în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România şi cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.
Valoarea proiectului este de peste 20,5 milioane de lei, din care peste 19 milioane reprezintă finanţare nerambursabilă.
Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani, în opt centre regionale, iar în total vor fi pregătiţi 1.220 de medici şi 1.600 de asistenţi medicali.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect cu fonduri europene privind formarea cadrelor medicale în domeniul îmbătrânirii cerebrale Bucureşti, 21 oct /Agerpres/ - Fundaţia Ana Aslan International, în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMMR), a lansat, joi, un proiect unic în România, finanţat cu fonduri europene, pentru dezvoltarea...
Iaşi: Medicii şi asistenţii, învăţaţi cum să prevină îmbătrânirea cerebrală Un număr de 350 de medici şi asistenţi medicali din mai multe judeţe din Regiunea de Nord-Est a României vor fi beneficiari ai proiectului "Instruire în noile tehnologii medicale şi perfecţionare pentru medicii şi asistenţii medicali din ambulatorii de specialitate şi spitale în brain-aging".
Cluj: Proiect cu finanţare europeană pentru ridicarea calităţii programelor de studii medicale şi farmaceutice Cinci universităţi cu profil medical şi farmaceutic din România au elaborat şapte programe de studii, care vor contribui la creşterea calităţii ofertei educaţionale din domeniul sănătăţii, în cadrul proiectului intitulat "Standarde de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul...
Dr. Luiza Spiru: Suntem nu numai ceea ce mâncăm, ci şi ceea ce creierul nostru ne spune că suntem (interviu) În ultima vreme se discută tot mai mult despre creşterea speranţei de viaţă, despre îmbătrânirea populaţiei, dar parcă ca şi cum ar fi o povară. Despre fenomenul îmbătrânirii şi ce trebuie făcut ca să ai o bătrâneţe independentă şi nu dependentă vorbeşte dr. Luiza Spiru, preşedinta Fundaţiei Ana Aslan...
Cluj: Laboratorul Santomar -dotat cu aparatură modernă, printr-un proiect cu finanţare europeană Laboratorul de anatomie patologică şi citologie Santomar Oncodiagnostic din Cluj-Napoca a finalizat un proiect de dotare cu echipamente performante de analiză şi diagnostic, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
Cluj: Primul master în ATI şi Medicină de Urgenţă pentru asistenţi medicali licenţiaţi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, rezultatele obţinute în derularea unui proiect cofinanţat din Fondul Social European, dedicat creşterii calităţii asistenţei medicale în Anestezie, Terapie Intensivă (ATI) şi Medicina...