Cele mai citite
 


Tudor Ciuhodaru: Comasarea spitalelor 'Sf. Ioan' şi 'Sf. Spiridon' din Iaşi îngreunează rezolvarea urgenţelor
duminică, 19 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comasarea spitalelor clinice de urgenţă 'Sf. Ioan' şi 'Sf. Spiridon' din Iaşi, prevăzută de Ministerul Sănătăţii, nu va conduce la creşterea calităţii actului medical, ci doar la temporizarea rezolvării terapeutice a urgenţelor, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, dr. Tudor Ciuhodaru, deputat independent.
În opinia sa, desfiinţarea prevăzută de MS printr-un proiect de Hotărâre de Guvern nu trebuie să vizeze spitalele eficiente, ci trebuie luate în considerare şi alte soluţii privind organizarea activităţii medicale de urgenţă în Iaşi.

Ciuhodaru a explicat că o soluţie ar fi adoptarea imediată de către Camera Deputaţilor a proiectului legislativ care prevede mutarea Spitalului Clinic de Urgenţă 'Sf. Ioan' în noua clădire din Copou, unde lucrările de finalizare au ajuns la nivelul parterului.
'Apreciem că schimbările preconizate prin reorganizarea Spitalului Clinic de Urgenţă 'Sf. Ioan' şi a Spitalului Clinic de Urgenţă 'Sf. Spiridon' nu vor duce la creşterea calităţii actului medical şi optimizarea asistenţei medicale de urgenţă acordate pacienţilor, întrucât ambele spitale funcţionează în clădiri vechi de câteva sute de ani, în sistem pavilionar, cu clinici, secţii şi mijloace de investigaţie distribuite într-un perimetru larg, fără a exista posibilitatea organizatorică a recepţiei, investigaţiei şi tratamentului într-o singură clădire a pacienţilor critici', a declarat Ciuhodaru.

El a arătat că direcţionarea într-un singur loc a tuturor urgenţelor va însemna, practic, dublarea activităţii medicale, întrucât, anual, în cele două UPU-uri sunt înregistraţi câte 30.000 de pacienţi, în contextul în care atât spaţiile de recepţie, cât şi cele de explorare rămân aceleaşi.
'Aceasta va creşte timpii de aşteptare şi timpii de răspuns în faţa urgenţelor medicale, cu repercusiuni majore asupra intervenţiilor medicale, existând riscul ca mulţi pacienţi să nu poată beneficia la timp de asistenţa medicală necesară', a explicat Tudor Ciuhodaru, coordonator al Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul 'Sf. Ioan'.

Potrivit acestuia, faptul că Iaşiul are în prezent patru Unităţi de Primire a Urgenţelor constituie un avantaj în asigurarea asistenţei medicale prompte în diverse zone ale oraşului, iar desfiinţarea acestora va duce doar la colmatarea asistenţei medicale de urgenţă.
'Să nu uităm că Iaşiul este al doilea oraş al ţării ca număr de locuitori, după Bucureşti, iar capitala a adoptat soluţia existenţei mai multor UPU. Mai mult, nu este de conceput în secolul 21 să mai existe un spital care să nu aibă posibilitatea preluării eficiente a urgenţelor, cu medici de urgenţă capabili să sigure suportul vital atunci când este nevoie. În niciuna dintre aceste unităţi spitaliceşti nu se vor putea asigura spaţiile hoteliere necesare internării pacienţilor, iar, în condiţiile în care numărul de săli de operaţii rămâne acelaşi, activitatea chirurgicală va avea de suferit', a spus Ciuhodaru.

Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' deţine în prezent multiple specialităţi necesare rezolvării complete a pacientului critic traumatizat, precum ortopedie-traumatologie, chirurgie reconstructivă, arsuri, toxicologie, dar şi chirurgie vasculară, chirurgie de urgenţă, medicină internă. Singura specialitate cu risc vital imediat inexistentă la spitalul 'Sf. Ioan' este neurochirurgia, care este asigurată de o gardă mobilă de la Spitalul de Neurochirurgie 'N. Oblu'.

În Iaşi există spitale care deservesc şi alte tipuri de urgenţe, precum Spitalul de Neurochirurgie, Institutul de Boli Cardiovasculare, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Chirurgie Toracică, Spitalul de Boli Infecţioase 'Sf. Parascheva', Spitalul de Pediatrie 'Sf. Maria', două spitale de obstetrică-ginecologie, Spitalul de Psihiatrie Socola.
În urmă cu aproape 20 de ani, în curtea actualului Spital Clinic de Urgenţe 'Sf. Ioan' a fost lansată ideea construirii unei clădiri care să includă toate sectoarele medicale, dotată pe acoperiş cu un helioport. Proiectul a prins contur în urmă cu 16 ani când a fost proiectat imobilul.

Anul trecut, s-a ajuns la consensul ca în noua clădire să funcţioneze atât un Institut Regional de Oncologie, cât şi un Spital Clinic de Urgenţe, urmând ca în toamna acestui an să fie finalizate lucrările. În cele din urmă, din cauza crizei, finalizarea lucrărilor a fost amânată pentru anul 2011. Practic, trebuie finalizate lucrările la parterul imobilului şi dotarea cu aparatură medicală.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Asistenţă medicală pentru cei afectaţi de caniculă, acordată în mai multe zone ale oraşului Medici de la Spitalul ''Sfântul Spiridon'' vor asigura asistenţa medicală în mai multe zone ale Iaşiului, în caz de cod portocaliu sau roşu de caniculă.
Iaşi: Peste 100 de persoane internate la UPU, în Ajunul Crăciunului Aproximativ 100 de persoane au avut nevoie în Ajunul Crăciunului de asistenţă medicală la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi.
Iaşi: Conducerea Spitalului de Urgenţe 'Sf Ioan' îi impută medicului Tudor Ciuhodaru suma de 30.000 lei Iaşi, 10 ian /Agerpres/ - Conducerea Spitalului Clinic de Urgenţe ''Sfântul Ioan'' îi impută doctorului Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor o sumă de aproape 30.000 de lei şi îl acuză că ar fi semnat fişe de pontaj din care ar rezulta că medicul a fost prezent în acelaşi timp şi la...
Iaşi: 20 de persoane afectate de căldură au solicitat asistenţă medicală Numărul persoanelor care au necesitat luni asistenţă medicală specializată din cauza temperaturilor foarte ridicate a ajuns la 20, a anunţat dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi.
Iaşi: Fonduri de 1,5 milioane de lei pentru achiziţia de aparatură medicală la Institutul Socola Institutul de Psihiatrie 'Socola' a primit vineri, de la Ministerul Sănătăţii, acordul privind o finanţare de 1,5 milioane de lei pentru dotarea cu dispozitive şi aparatură medicală.
Iaşi: Spitalul Regional de Urgenţă, din nou în atenţia autorităţilor şi politicienilor Contractul de proiectare al viitorului Spital Regional de Urgenţe din Iaşi va fi încheiat în luna octombrie şi tot atunci se va şti unde va fi amplasată această unitate medicală care va fi construită cu fonduri provenite de la Banca Mondială şi din bugetul local, a declarat joi pentru AGERPRES primarul...