Cele mai citite
 


Şampania, bună când este consumată cu moderaţie
miercuri, 22 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Nelipsită de la masa de Revelion, şampania este o băutură excepţională care trebuie însă consumată cu moderaţie. 'Nu pot să trăiesc fără şampanie: în caz de victorie, o merit, iar în caz de înfrângere, am nevoie' - acest citat din Napoleon Bonaparte rezumă foarte bine locul pe care-l ocupă băutura în societate, scrie publicaţia franceză Le Point.
Deşi calităţile 'sanitare' ale şampaniei sunt recunoscute, discuţia a fost mai lungă în privinţa celebrelor bule de aer. Se pare că efectele acestora asupra sănătăţii au fost pomenite pentru prima oară la Facultatea de Medicină din Reims (Franţa) în 1777, în cadrul unei comunicări asupra 'folosirii vinului spumos de Champagne împotriva febrei putride şi a altor boli de aceeaşi natură'. În 1821, Joseph Roques, doctor în medicină la Facultatea din Montpellier, arată că şampania şi toate vinurile cu acid carbonic înteţesc acţiunea stomacului şi, prin urmare, uşurează digestia. În cele din urmă, şampania intră, la sfârşitul secolului al XIX-lea, în gama produselor bune pentru tratarea unor afecţiuni. Unii medici o prescriu mai ales pentru combaterea apat iei, a durerilor neurologice, gutei şi febrei, precum şi a vomei la femeile însărcinate.

Au fost create chiar şi 'şampanii-medicament' speciale: foarte seci pentru diabetici sau persoane care suferă de gută, cu adaos de chinină împotriva paludismului sau de pepsină (enzimă conţinută în sucul gastric). Aceste produse se vând la farmacie. Au apărut şi publicaţii despre efectele benefice ale şampaniei asupra afecţiunilor căilor urinare şi ale aparatului cardiovascular. În multe studii se menţionează faptul că a fost considerată multă vreme un elixir al longevităţii.

Astăzi, această băutură pentru ocazii nu mai este considerată un panaceu, din mai multe motive: au apărut medicamente eficiente pentru tratarea bolilor, iar efectele negative ale alcoolului asupra sănătăţii sunt bine cunoscute. În plus, cine bea şampanie se îmbată mai repede decât dacă bea alte băuturi, se spune că din cauza bulelor de aer care 'se urcă la cap'. Cercetători britanici chiar au demonstrat acest lucru ştiinţific, dar n-au oferit explicaţii precise.

Este bine de ştiut că şampania nu irită stomacul, în pofida acidităţii sale, şi că îmbunătăţeşte digestia, dizolvând grăsimile şi evitând balonările. În plus, este diuretică. La acestea se adaugă bogăţia în săruri minerale asimilabile (potasiu, calciu, magneziu şi sulf), oligoelemente (zinc, fosfor şi litiu, bune în tulburările de dispoziţie), precum şi efectele pozitive asupra eliminării toxinelor şi împotriva inflamaţiilor.

În concluzie, sunt tot atâtea motive pentru consumul, moderat, în serile de Crăciun şi Revelion, încheie Le Point.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stomacul Stomacul – este un organ cavitar mobil, in forma de cimpoi sau litera „J”, reprezentand portiunea cea mai dilatata a tubului digestiv, cu rol de depozitare si digestie a alimentelor.
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Farmacia de sezon: Sfecla roşie Originară din bazinul Mării Mediterane, sfecla roşie este o legumă cu valoare nutritivă remarcabilă, comună în multe regiuni ale lumii, inclusiv pe teritoriul ţării noastre. Deşi a fost cultivată din timpuri preistorice, vechii greci şi romani consumau numai frunzele, în timp ce...
Ananasul - regele fructelor Ananasul este o plantă erbacee, perenă, din familia Bromeliaceae şi singura din această familie care produce fructe comestibile.
Brânza roquefort ar putea fi secretul longevităţii francezilor Cercetători britanici au descoperit că brânza roquefort, cunoscută pentru vinişoarele ei verzi-albăstrui, are proprietăţi anti-inflamatoare, factor care ar putea explica, în parte, longevitatea francezilor, relatează maxisciences.com.
Cele mai sanatoase 100 de alimente Nutritionistii germani au stabilit care sunt cele mai sanatoase 100 de alimente ce îti protejeaza principalele organe. Lista acestora a fost publicata în ziarul Bild din Germania si a facut deja furori în întreaga lume. În cazul legumelor si fructelor se recomanda ca acestea sa fie consumate proaspete...