Cele mai citite
 


Rata mortalităţii creşte de sărbători (studiu)
miercuri, 22 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un nou studiu american privind rata mortalităţii în diferite perioade ale anului a scos la iveală că oamenii sunt mai predispuşi să moară de sărbători - în special de Crăciun şi de Anul Nou - , relatează marţi National Post.
Pentru a-şi explica acest rezultat, o echipă de trei sociologi a analizat certificatele de deces din SUA, dintre 1979 şi 2004. Astfel, au ajuns la concluzia, că, începând cu ajunul Crăciunului, timp de 2 săptămâni, se înregistrează o creştere a numărului de decese din cauze naturale, acestea atingând cifra de 42, 325.
În articolul publicat în revista de specialitate Social Science & Medicine, cercetătorii David Phillips, Gwendolyn Barker şi Kimberly Brewer au ajuns la concluzia că, în general, rata mortalităţii creşte de sărbători.
De sărbători, creşte semnificativ şi posibilitatea decesului la spital. De Crăciun şi de Anul Nou, fie mor mai mulţi oameni în saloanele de urgenţă ale spitalelor, fie mai multe persoane ajung decedate la spital.
'Acest lucru nu este întâmplător', a spus Phillips, profesor de sociologie la Universitatea din California, San Diego. 'Am analizat toate tipurile de cauze, şi pentru aproape fiecare în parte, am descoperit o creştere a numărului de decese - în special pentru persoanele care mor repede sau ajung decedate la spital'.
În mare, Phillips a declarat că, după ce au fost analizate 57,5 milioane certificate de deces, s-a ajuns la concluzia că de sărbători se înregistrează o creştere a numărului de morţi de 3% - 9%, în funcţie de grupul demografic luat în calcul, sau de 1% - 10%, în funcţie de cauza morţii.
Mai puţin evidente sunt cauzele din spatele acestui eveniment fatal.
În ceea ce priveşte cancerul de exemplu, creşterea numărului persoanelor decedate în saloanele de urgenţă de sărbători este echilibrată de scăderea numărului de morţi din alte unităţi medicale, precum clinicile. Profesorul Phillips este de părere că în momentul în care li se apropie sfârşitul pacienţii preferă să fie externaţi. Sunt readuşi la spital apoi, când starea sănătăţii lor se agravează considerabil.
În ceea ce priveşte decesele care au la bază alte cauze, se înregistrează o creştere în toate unităţile medicale, iar cercetătorii nu pot decât să se întrebe ce mecanism declanşează decesele în aceste perioade.
Plauzibilă, dar puţin probabilă, este şi ipoteza ca bolnavii să aştepte intenţionat sărbătorile pentru a conferi un plus de tragedie ultimelor lor momente.
'Dacă ar fi aşa atunci nu numai că decesele ar trebui să atingă un punct culminant de sărbători, dar ar trebui să şi scadă considerabil înainte de sărbători', a declarat profesorul. 'Însă o asemenea scădere nu este vizibilă'.
Printre alte explicaţii s-au numărat supraaglomerarea saloanelor de urgenţă, călătoriile pe timp de iarnă şi abuzul de stupefiate.
Profesorul Phillips şi alţi doi cercetători de la Universitatea din California au descoperit o altă legătură între sărbători şi creşterea ratei mortalităţii. Ei au scris o lucrare în care făceau legătura între sindromul morţii subite a sugarului (smss) şi consumul de alcool. În lucrarea intitulată 'Alcoolul - factor de risc pentru smss', publicată anul trecut în revista de specialitate Addiction, ei au ajuns la concluzia că de Anul Nou se înregistrează cu 33% mai multe cazuri de smss. Cercetătoii au ajuns la concluzia că factorul responsabil pentru această tragedie este consumul de alcool al persoanelor adulte care au bebeluşii în grijă.
Cercetătorii au observat două alte momente în care se face simţită o creştere uşoară a ratei mortalităţii infantile, şi anume, o creştere de 14% pe data de 5 iulie, la o zi după Ziua Independenţei şi o creştere de 18% pe data de 20 aprilie, 'o antisărbătoare dedicată consumului de cannabis', după cum au declarat autorii lucrării.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Nou tratament promiţător împotriva bolilor parazitare Cercetători americani au identificat un nou tratament care ar putea fi eficient în combaterea unor boli parazitare care provoacă peste 50.000 de decese anual, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature, citat de agenţiile EFE şi AFP.
Creierul fetelor, mai puternic afectat de consumul excesiv de alcool decât cel al băieţilor /studiu/ Creierul fetelor tinere este mai afectat de beţii decât cel al băieţilor de aceeaşi vârstă, potrivit unui studiu publicat vineri în SUA, care avertizează că neuronii sunt afectaţi de consumul de alcool şi că acest lucru este mai grav decât mahmureala de a doua zi, scrie France Presse.
Ebola: Stare de urgenţă în Liberia; Sierra Leone mobilizează militari în jurul centrelor pentru bolnavi Epidemia de Ebola a făcut peste 930 de morţi în Africa de Vest, determinând Liberia să decreteze stare de urgenţă, Nigeria, care a înregistrat o a doua victimă, să încerce să beneficieze de un tratament experimental american, iar Sierra Leone să mobilizeze sute de militari în jurul centrelor în care...
SUA: Maşinile vor fi dotate cu dispozitive care monitorizează alcoolemia, împiedicându-i pe şoferii băuţi să pornească motorul În Statele Unite, maşinile vor fi dotate cu dispozitive care monitorizează alcoolemia, împiedicându-i pe şoferii băuţi să pornească motorul. Instalarea unor astfel de dispozitive ar putea preveni 85% dintre decesele legate de consumul de alcool pe drumurile din SUA, conform unei analize preluate de Reuters...
Alcoolul şi dragostea au aproape acelaşi efect asupra creierului (studiu) Dragostea şi consumul de alcool au efecte asemănătoare asupra creierului - este concluzia unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) şi publicat în Neuroscience & Biobehavioral Rewiews.
Fluctuaţiile de temperatură din timpul verii fac să crească riscul mortalităţii la persoanele în vârstă cu boli cronice Un nou studiu realizat de Şcoala pentru sănătate publică din cadrul Universităţii Harvard (HSPH) sugerează că schimbările de temperatură aparent mici din timpul verii - de numai 1 grad Celsius - pot reduce speranţa de viaţă a persoanelor în vârstă care suferă de boli cronice, provocând în fiecare an...