Cele mai citite
 


Bacău: Incendiul produs după explozia dintr-un apartament a fost stins iar evacuaţii au primit adăpost
miercuri, 22 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Incendiul declanşat, marţi, în jurul orei 9,30 în urma unei explozii produse într-un apartament situat la parterul unui bloc cu patru etaje de pe strada Martir Horea din municipiul Bacău a fost stins de către pompierii militari după circa o jumătate de oră de la declanşarea sa.
Şase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după producerea evenimentului. O persoană scoasă de sub dărâmături cu politraumatism şi intoxicaţie cu fum, precum şi alte două care suferiseră arsuri de gradele doi-trei pe 15, respectiv 25 la sută din corp, au fost transportate la Spitalul judeţean. Medicii spun că victimele vor supravieţui.
Trei locatari, care acuzau intoxicaţii uşoare cu fum ori manifestau atacuri de panică au primit îngrijiri, la rândul lor, într-o locuinţă din preajmă de la medicii SMURD.
În urma exploziei şi incendiulului au fost afectate şase apartamente, dintre care cel în care s-a produs deflagraţia şi cel situat deasupra sa au suferit cele mai mari distrugeri.
Autorităţile au decis ca toţi locatarii de pe scara de bloc afectată să fie evacuaţi pe perioada cât se efectuază de către specialişti cercetări privind atât cauzele, cât şi gradul pagubelor produse de deflagraţie şi de foc.
'Persoanele evacuate au primit cazare la Colegiul tehnic N.V. Karpen din municipiu, iar bunurile sunt transportate în sala de sport a aceleiaşi unităţi de învăţământ', a declarat, pentru Agerpres, Constantin Scripăţ, prefectul judeţului Bacău.
Cauzele exploziei sunt cercetate, în prezent, de către pompieri, specialişti de la E.ON Gaz, procurori şi poliţişti.
Aflat la faţa locului, locotenentul Andrei Grecu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului a declarat, pentru AGERPRES, că 'din ceea ce a constatat personal s-ar părea că este vorba de o acumulare de gaze, dar cercetările efecuate vor edifica'. El s-a arătat intrigat de 'neadevărurile afirmate pe unele canale de televiziune centrale în privinţa intervenţiei pompierilor la stingerea incendiului '.
'Unitatea de pompieri se află la circa 4 km de locul evenimentului şi nu peste drum aşa cum s-a susţinut, iar sosirea echipajelor s-a efectuat după doar cinci minute de la anunţarea evenimentului, intervenţia la faţa locului fiind imediată, dovadă că s-au scos victimele rapid iar focul a fost lichidat în timp scurt', a mai precizat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău.
Explozia urmată de incendiu survine altor patru evenimente în cursul cărora s-au mai produs, în judeţ, în ultimele două săptămâni, o deflagraţie din cauza acumulărilor de gaze, precum şi alte trei scurgeri de gaze din reţeaua de distribuţie.
Pompierii militari şi echipaje ale E.O N Gaz au continuat, la sfârşitul acestei săptămâni, aplicarea măsurilor de protecţie civilă şi înlăturare a oricăror situaţii de urgenţă ce pot apărea în urma infiltraţiilor de gaze din sol constatate în localitatea băcăuană Zemeş, unde, pe 8 decembrie, s-a înregistrat o explozie din cauza unei pungi de gaze, urmată de incendierea acoperişului unei şcoli din comună.
Imediat după explozie, aproximativ 23 de persoane au fost evacuate din locuinţe şi găzduite într-o clădirea reabilitată a Primăriei Zemeş.
''În urma măsurătorilor efectuate de către lucrători ai E-ON Gaz, s-a stabilit că nivelul concentraţiei de gaz continuă să fie ridicat în sol, existând pericolul producerii unei explozii', a precizat atunci Andrei Grecu.
Specialiştii au constatat că emanaţiile de gaze naturale nu sunt provocate doar de unele defecţiuni în sistemul de distribuţie, acumulările de gaze naturale existente la nivelul a şase imobile provenind din subteran.
''În zona satului Zemeş, au existat în anii '90 mai multe sonde de exploatare a gazelor naturale. Acestea au intrat, însă, în conservare, după ce s-au înregistrat alunecări de teren în preajma localităţii. Odată cu mişcarea pământului şi ca urmare a cutremurelor de mici dimensiuni gazele existente în sol au răbufnit la suprafaţă, şase case aflându-se în pericol de explozie din cauza faptului că au fost construite pe o pungă de gaze naturale'', au explicat, la acel moment, pentru AGERPRES, specialiştii de la E.ON Gaz.
Aceştia caută încă soluţii şi resursele necesare pentru a capta gazele respective şi a înlătura definitiv pericolul.
În urmă cu două zile un autoturism condus de un tânăr de 19 ani a intrat într-un gard pe care se afla montată o ţeavă de distribuţie a gazelor, provocând o rupere a unui branşament de pe strada Izvoare din municipiul Bacău.
Intervenţia, în mai puţin de cinci minute, a unei echipe de lucrători a E.ON Gaz aflate în zonă a făcut ca pericolul de explozie şi incendiu să fie înlăturat rapid.
Sâmbătă un alt echipaj specializat în intervenţii de acest gen al E.ON Gaz intervenise pentru remedierea unei defecţiuni de pe strada Ştefan cel Mare din municipiul Bacău, iar luni s-a produs o altă asemenea intervenţie în municipiul Bacău, ambele remediate la timp pentru a nu produce victime ori pagube materiale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UPDATE Explozie puternică urmată de un incendiu, la Bacău O explozie puternică urmată de un incendiu s-a produs, marţi dimineaţa, într-un bloc de patru etaje de pe strada Martir Horea din municipiul Bacău.
Giurgiu: Exerciţiu de cooperare a forţelor de intervenţie în situaţii de urgenţă în care s-a simulat un incendiu la parcul industrial Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu a desfăşurat joi un exerciţiu de amploare prin care s-a simulat producerea unui incendiu la un parc industrial, conform purtătorului de cuvânt al ISU Giurgiu, Cristian Virag.
Explozii, incendii produse în şcoli, centre comerciale, depozite şi alte clădiri - cronologie (2012-2016) O explozie urmată de un incendiu a avut loc la 5 iunie 2016, în incinta târgului de vechituri, din zona Văii Cascadelor, în sectorul 6 al Capitalei, în urma căreia şapte persoane s-au ales cu arsuri. Oficiali ISU au precizat că explozia a fost cauzată de o butelie, într-un spaţiu improvizat unde se servea...
Comunicat de presă - ISU Suceava Incendiu în localitatea Bărăşti
Suceava: Scurgerea de combustibil la centrala termică a produs incendiul de la Slobozia Cauza incendiului de la fabrica de reşapare cauciucuri de la Slobozia a fost, din primele cercetări, scurgerea de combustibil lichid de la sistemul de alimentare al cazanului centralei termice, a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.