Cele mai citite
 


Secretele 'gripei spaniole'
vineri, 12 decembrie 2008   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Sursa: Agerpres

Madrid - Oameni de ştiinţă de la Spitalul Clinic din Barcelona au analizat greşelile care au favorizat extinderea fals denumitei "gripa spaniolă' o pandemie care, în 1918, a ucis 70 de milioane de persoane, dar şi pentru a pune la punct măsuri pentru a evita o posibilă propagare mondială a gripei aviare, notează ziarul El Mundo.

Deşi virusul A (H1N1) responsabil al epidemei - reconstituit recent din probe prelevate de la rămăşiţele pământeşti ale nativilor Inuit, care au murit în Alaska - nu a avut drept origine Spania, numele său a rămas scris în istorie drept epidemia cea mai letală a omenirii, potrivit autorilor studiului, publicat în revista Clinical Infectious Diseases şi care a fost condus de Antoni Trilla, medic epidemiolog din Barcelona. Izbucnită în septembrie 1918, la mijlocul primului război mondial, numai în Spania focarul gripal - ca urmare probabil a virusului de origine aviară - a făcut oficial peste 169.000 de victime, deşi potrivit unei estimări actuale cifra se ridică la 260.000 (reprezentând 1,5% din populaţia Spaniei de atunci).

"Pentru aceste date am ţinut cont şi de decesele produse de pneumonie, care în 1918 au fost superioare anilor anteriori şi posteriori. Aceste decese credem că au fost legate de gripă, de unde şi diferenţa dintre cele două cifre', a explicat expertul în bolile de gripă Antoni Trilla. Rata înaltă a mortalităţii a făcut ca populaţia Spaniei să aibă o creştere negativă în 1918, fapt repetat doar în 1936 drept urmare a Războiului Civil.
Faptul că Spania a fost o ţară neutră în conflictul mondial a permis ca rapoartele privind această maladie şi consecinţele sale să apară în presă necenzurate. Probabil că datorită acestei informaţii mai mari, dar lipsită de un fundament epidemiologic solid, epidemiei i s-a dat numele de 'spaniolă'. Este posibil ca epidemia să fi fost introdusă în Spania în urma traficul mare de muncitori spanioli şi portughezi care lucrau masiv la muncile câmpului în Franţa.
Cu privire la această teorie, Trilla afirma că "Franţa avea nevoie de mână de muncă şi că majoritatea bărbaţilor din această ţară erau pe front. Credem că muncitorii agricoli spanioli şi portughezi au intrat în ţara vecină, trecând prin taberele de recrutare a muncitrilor din sud. Aici, în zonele intermediare, s-a produs primul contact contagios care va extinde gripa în toată Europa".
Autorii studiului cred că analiza lor evidenţiază aspecte relevante în cazul în care planeta ar fi nevoită să se confrunte cu o nouă pandemie infecţioasă, cum s-ar putea întâmpla cu gripa aviară (H5N1) dacă virusul s-ar transmite la oameni. Se arată de exemplu, că autorităţile spaniole au întârziat mai mult de cinci luni pentru a declara oficial epidemia şi că serviciile medicale au fost debordate de numărul mare de cazuri.
Doctorii lipseau şi s-a recurs la ajutorul voluntar al studenţilor de la medicină. Prin umare nici cursurile şcolare nici cele universitare nu au început în mod normal şi s-au suspendat unele activităţi publice, însă altele şi-au continuat mersul obişnuit. Fapt ce a favorizat epidemia, cum s-a întâmplat la Zamora şi în alte oraşe unde s-au oficiat slujbe religioase pentru a invoca iertarea divină.
AGERPRES (Mihaela Nicolaescu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Epidemia de Gripă A în direct pe Google Epidemia de Gripă A se află de acum sub supraveghere virtuală. Giganticul motor de căutare pe Internet, Google, îşi lansează azi (9 octombrie), în Franţa şi în alte 12 ţări europene, serviciul Flu Trends. Conectându-vă la adresa www.google.org/flutrends, puteţi observa acum cu ajutorul unei curbe şi...
OMS va cerceta dacă virusul noii gripe 'a scăpat' din laborator Madrid, 21 mai /Agerpres/ - Cercetătorul australian Adrian Gibbs a asigurat că noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o ”eroare umană”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că oamenii săi de ştiinţă vor investiga teza expertului australian...
Crucea Roşie Română oferă sprijin MS în contextul gripei cu virus A H1N1 Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii a activat deja, la nivel global, planul de acţiune în caz de pandemie.
Cum se transmite gripa porcină la oameni Madrid, 4 mai /Agerpres/ - La fel cum oamenii pot transmite, cu relativă uşurinţă, virusul gripei la porci şi animalele pot face acelaşi lucru la oameni. Iar aceasta deoarece organismul lor dispune de receptorul uman al virusului şi, prin urmare, îl pot contracta şi apoi transmite. Este ceea ce se crede...
Olimpice: Pe lângă virusul Zika, Brazilia se confruntă şi cu o epidemie de gripă H1N1, cu patru luni înaintea JO 2016 Virusul Zika nu mai este singura problemă de sănătate care dă bătăi de cap autorităţilor din Brazilia, confruntate acum şi cu o epidemie de gripă aviară mai mortală decât în 2015, cu patru luni înaintea Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, informează AFP.
VIRUSUL ZIKA Brazilia este afectată nu numai de Zika, ci şi de gripa aviară Pe lângă virusul Zika, brazilienii se confruntă şi cu o epidemie de gripă aviară cu o mortalitate mai mare decât cea din 2015, cu patru luni înainte de Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, informează agenţia France Presse.