Cele mai citite
 


Un nou centru de zi pentru copiii cu autism, din ianuarie, la Bucureşti
miercuri, 22 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Un nou centru de zi pentru copiii şi adolescenţii cu autism se va deschide din ianuarie la Bucureşti.

Centrul de zi 'Casa copilăriei' desfăşoară un program ajutător pentru copiii cu autism, care cuprinde terapii ocupaţionale, logopedie, kineto, a spus managerul centrului, farm. Simona Naghiu.

'Prin terapiile ocupaţionale li se dă posibilitatea acestor copii să ducă o viaţă cât de cât mai independentă şi să se integreze. Cazurile se manifestă diferit şi terapiile sunt adaptate. Din păcate, în ultima vreme, sunt din ce în ce mai multe cazuri de autism', a subliniat, marţi, Simona Naghiu.

Numai în Clinica de Psihiatrie Pediatrică de la Cluj între 2006 şi 2010 au fost înregistrate 4.300 de cazuri.

Aceasta a precizat că în România nu există o statistică privind numărul celor afectaţi, dar, susţine ea, sunt de ordinul sutelor, în America este un caz la 97 de copii, iar în Germania 1,66 la sută.

Potrivit Simonei Naghiu, cauzele acestei boli nu sunt cunoscute, dar între factorii care ar putea dezvolta boala se numără vaccinarea împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului, poluarea cu metale grele, factori genetici.

Aceasta a insistat asupra necesităţii educării părinţilor, care de multe ori nu acceptă boala.

Semnele bolii apar la un an şi jumătate-trei ani şi sunt multe cazuri nediagnosticate.

''Dacă terapia începe devreme la copiii cu elemente de autism, vindecarea poate ajunge la 100 la sută. La cei care au boala nu se obţin aceleaşi rezultate'', a menţionat Simona Naghiu.

Ea a arătat că acum copiii sunt trataţi în Centrul Napocensis, unde sunt 30 de copii, iar prin deschiderea centrului de zi numărul acestora va ajunge la 45.

Tratamentul pentru o lună ajunge la 2.500 de lei, în care intră două terapii pe zi şi terapii ocupaţionale, grădiniţa fiind plătită separat.

''Anul acesta a fost adoptată o lege pentru aceşti copii, dar normele de aplicare nu sunt încă finalizate. Potrivit actului normativ, copiii cu autism se tratează în centre care sunt pe lângă Laboratoarele pentru Sănătate Mintală, nu se ştie însă cât din costuri va suporta casa de asigurări. (...) În România, unui adolescent care ajunge la 18 ani cu această boală i se schimbă diagnosticul în schizofrenie ceea ce nu este normal'', a menţionat Simona Naghiu.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Salvaţi Copiii România lansează un nou proiect, în beneficiul copiilor cu tulburări de sănătate mintală Organizaţia Salvaţi Copiii România lansează proiectul Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală, copiii victime ale violenţei domestice și familiile acestora. Scopul demersului este formarea de personal specializat care să ofere sprijin și să asigure cea mai bună...
Centru de zi în sectorul 4 al Capitalei pentru copiii cu autism Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti va deschide, din 30 noiembrie, un Centru de zi pentru copiii cu autism sau care au tulburări de spectru autist, în str. Sălcetului nr. 5, sector 4, Bucureşti.
Proiectul 'Centru de zi pentru copii cu autism'', finalizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti anunţă finalizarea proiectului 'Centrului de zi pentru copii cu autism sau cu tulburări de spectru autist', în data de 30 noiembrie, în str. Sălcetului nr. 5, sector 4, Bucureşti.
Bistriţa-Năsăud: Persoanele cu autism ar putea avea o lege a lor Persoanele care suferă de autism ar putea fi beneficiarele unui proiect legislativ, care să permită medicilor de familie să efectueze obligatoriu un screening copiilor până în 2 ani, pentru identificarea eventualelor simptome, iar terapiile să fie decontate prin casele de asigurări de sănătate.
Iaşi: Proiecţii de spot-uri create de studenţi, pentru înfiinţarea unui centru pentru copiii cu autism Masteranzi ai Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, de la Universitatea ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iaşi au lansat, luni, proiectul ''Let's roll!'', care are drept scop crearea unui centru de zi pentru copiii cu autism.
Un centru de zi unic în ţară destinat adulţilor cu probleme de sănătate mintală va fi inaugurat în sectorul 6 Un centru de zi unic în ţară destinat adulţilor cu probleme de sănătate mintală va fi inaugurat în sectorul 6 la sfârşitul lunii octombrie, potrivit unui comunicat al Fundaţiei Estuar remis joi.