Cele mai citite
 


Produsele farmaceutice generice vor aduce economii la buget de 1.000 milioane lei
miercuri, 22 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) estimează că valoarea economiilor la bugetul alocat consumului de medicamente va fi de 1.000 milioane lei, adică de patru ori mai mare.
Potrivit unui comunicat de presă remis marţi de APMGR, volumele de medicamente generice utilizate în a doua parte a anului 2010 au crescut cu 10%, fapt care atestă mărirea gradului de acces al pacienţilor la tratament.

Produsele farmaceutice generice au fost şi vor rămâne o alternativă viabilă pentru majoritatea claselor terapeutice. Există o acoperire corespunzătoare cu medicamente generice pentru toate ariile terapeutice. În prezent produsele generice sunt incluse cu succes în protocoalele terapeutice utilizate la nivel internaţional, inclusiv în cazul unor boli cronice grave, relevă sursa citată.

Modificarea cadrului de reglementare în sensul încurajării utilizării medicamentelor generice a condus la creşterea cu 2% a cotei de piaţă a acestora în perioada iulie-decembrie 2010.

În aceeaşi perioadă, economiile care s-au realizat la bugetul CNAS prin încurajarea prescrierii, recomandării şi utilizării de medicamente generice au totalizat 250 milioane lei, susţin reprezentanţii APMGR.

'Până în 2012 se aşteaptă intrarea în uz a încă cel puţin 15 molecule generice, la preţuri accesibile, ce vizează cele mai importante arii terapeutice din sfera aparatului cardio-vascular, a sistemului nervos central, a bolilor reumatice, ale tractului digestiv, precum şi a cancerului. Acest fapt este de natură să conducă la noi economii pentru pacienţi, dar şi pentru bugetul asigurărilor sociale de sănătate. În aceste condiţii, estimam că în 2011 valoarea cumulată a economiilor realizate la bugetul alocat cheltuielilor cu medicamente va totaliza 1.000 milioane lei', a reliefat Dragoş Damian, preşedinte APMGR, citat în comunicat.

Potrivit Asociaţiei Europene a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA), prin utilizarea lor, medicamentele generice au creat deja economii de peste 30 miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene iar medicamentele nou introduse pe piaţă, biosimilare, contribuie cu 1,4 miliarde de euro anual la sistemele de sănătate europene.

Producătorii de medicamente generice sunt în majoritatea lor companii internaţionale cu importante facilităţi de producţie în România.

În ţările Uniunii Europene, în special în ţările Europei Centrale şi de Est care se confruntă cu acelaşi tip de probleme, producătorii de generice sunt parteneri strategici ai sistemelor publice de sănătate şi ai economiei naţionale.

'Ne exprimăm disponibilitatea de a susţine şi în viitor eforturile Ministerului Sănătăţii, ale Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, precum şi ale Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, punându-le la dispoziţie întreaga noastră expertiză, astfel încât măsurile legislative să fie centrate pe nevoile pacienţilor. Industria locală de medicamente poate şi trebuie să devină un domeniu strategic pentru economia românească', a apreciat Alina Culcea, vicepreşedinte APMGR.

Investiţiile producătorilor români de generice, cifrate până acum la peste două miliarde de euro, vor continua şi în 2011.

Introducerea în fabricaţie a moleculelor originale a căror perioadă de protecţie sub patent a expirat, dezvoltarea facilităţilor de producţie autohtone sau investiţiile în forţa de muncă sunt chestiuni ce se vor afla în continuare pe agenda companiilor farmaceutice locale.

Anul viitor sunt antamate investiţii care vor cumula cel puţin 50 milioane lei la nivelul membrilor APMGR.

Dacă în 2009 APMGR a disponibilizat aproximativ 500 de angajaţi şi a înregistrat peste 1.000 de ore de şomaj tehnic, în 2011 se anticipează că vor fi cel puţin 250 noi locuri de muncă iar numărul angajaţilor din industriile conexe se va majora cu un factor de multiplicare de 8 ori.

'Membrii APMGR au echilibrat balanţa comercială externă, în 2010, cu 400 milioane de lei. Anul viitor, exporturile legitime de medicamente cumulate de APMGR se estimează că se vor majora cu 10%. În prezent, produsele farmaceutice realizate de companiile farmaceutice din România sunt exportate în peste 60 de state, fapt ce atestă calitatea incontestabilă a acestora', a declarat Stephen Stead, vicepreşedinte APMGR, potrivit comunicatului citat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Producătorii de medicamente generice cer Guvernului verificarea datelor CNAS în urma creşterii taxei clawback Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat marţi Guvernului verificarea datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în urma creşterii "nejustificate" a cuantumului taxei clawback în ultimul trimestru al anului 2014.
Comunicat de presă - Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România APMGR: Parlamentul României trebuie să aprobe de urgenţă introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru a opri dispariţia medicamentelor cu preţ accesibil
Producătorii de medicamente generice solicită viitorului preşedinte să ia măsuri pentru introducerea unui clawback diferenţiat Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat, luni, viitorului preşedinte al României să facă toate demersurile necesare pentru "a salva industria farmaceutică locală" şi să introducă taxa clawback diferenţiată.
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice cere suspendarea taxei clawback Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere suspendarea aplicării taxei clawback până la identificarea unei soluţii sustenabile care să evite colapsul industriei farmaceutice locale şi să asigure în continuare accesul populaţiei la medicamente cu preţuri accesibile, a declarat...
APMGR: Scoaterea medicamentelor ieftine din sistemul de compensare va avea efecte catastrofale asupra pacienţilor Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) susţine că eliminarea medicamentelor ieftine din lista de compensate ar afecta grav populaţia cu venituri reduse, majoritatea pacienţilor cronici şi ar avea un impact bugetar ''extrem'' de redus.
APMGR se opune introducerii taxei clowback Producătorii locali de medicamente, membri ai Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), companii plătitoare de taxe şi impozite către statul român şi contributori strategici la evoluţia ascendentă a economiei naţionale, se opun în mod public introducerii unei contribuţii...