Cele mai citite
 


Vaslui: Medicii de familie susţin că vor da faliment dacă vor semna noul contract cu CNAS
miercuri, 22 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii de familie din judeţul Vaslui au anunţat că nu vor semna contractul-cadru cu reprezentanţii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) pentru acordarea serviciilor medicale în actuala formă.
Ei susţin că, prin noile prevederi, veniturile cabinetelor medicale vor scădea şi astfel acestea vor intra în faliment.

Patronatul Medicilor de Familie din Vaslui (PMF) şi Asociaţia Judeţeană a Medicilor de Familie (AJMF) au anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că se delimitează de măsurile pe care CNAS şi Ministerul Sănătăţii (MS) vor să le ia prin proiectele de contract-cadru şi norme pentru 2011, care prevăd introducerea unui plafon pentru medicii de familie.

Prin vocea medicului Monica Ilisei, preşedintele PMF Vaslui, medicii de familie vasluieni declară că se constată o înrăutăţire a situaţiei de contractare pentru anul 2011, susţinând că toate măsurile se iau împotriva intereselor pacienţilor prin distrugerea medicinei de familie.

'Suntem nemulţumiţi şi de reducerea nejustificată a finanţării medicinei primare, cu repercusiuni directe şi profunde, nefavorabile asupra sănătăţii, ţinând cont că medicina de familie rezolvă peste 70 la sută din cazurile de prezentare la medic. Procentul alocat medicinei de familie din fondul de asigurări de sănătate a scăzut de la an la an. În 1998 a fost de 12 la sută, scăderea accentuându-se din 2008 de la 7 la sută, la 5,7 la sută în 2010, iar pentru 2011 se anunţă un procent şi mai mic', a declarat marţi Monica Ilisei, preşedinte PMF Vaslui.

Medicii de familie vasluieni afirmă că vor intra în colaps dacă noul sistem de calcul elaborat de CNAS va fi pus în practică.

'În contractul-cadru de acordare a serviciilor medicale în 2011, fondul aferent asistenţei medicale primare la nivel naţional va fi format din 60% plata per capita, iar 40% plata per serviciu. Acest mod de plată nu ne avantajează, întrucât avem un regim restrictiv la servicii. Nu suntem plătiţi decât pentru 20 de consultaţii pe zi, iar cu promisiunea că va apărea coplata vor fi 28. De asemenea, foarte multe cabinete au 1.000-1.500 de pacienţi înscrişi pe liste. Dacă le scade capitaţia, le va scădea foarte mult venitul, iar cabinetele vor intra în faliment şi se vor închide. În 2010, plata pe serviciu medical-consultaţie a fost de 4,5 lei. Chiar dacă se ajunge la 5 lei, este iresponsabil şi jignitor ca un întreg cabinet de medicină de familie să primească pentru 15 minute de consultaţie această infimă sumă, şi impozabilă', a apreciat Ilisei.

Reprezentanţii Patronatului Medicilor de Familie au mai anunţat că, în condiţiile în care aceste proiecte vor fi promovate în continuare, le recomandă tuturor medicilor de familie să nu semneze niciun contract de furnizare de servicii medicale şi să-şi pregătească actele pentru emigrare iar, până la obţinerea lor, medicii de familie vor lucra în regim privat total.

În judeţul Vaslui, 184 de medici de familie sunt sub contract cu CJAS, dintre aceştia 101 desfăşurându-şi activitatea în mediul rural.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bistriţa-Năsăud: Medicii de familie ameninţă că nu vor semna contractele de finanţare pentru 2011 Cei 147 de medici de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud ameninţă că nu vor semna contractele de finanţare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru anul 2011 şi că vor lucra exclusiv în regim privat, dacă fondurile alocate medicinii de familie nu vor creşte.
Dolj: Medicii de familie au decis să nu semneze noul contract cu CJAS Craiova, 22 feb /Agerpres/ - Medicii de familie din Dolj au decis să nu semneze noul contract pe 2011-2012 cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, contract care, în opinia medicilor, ar aduce grave prejudicii de ordin profesional, material şi moral statutului şi profesiei de medic, precum şi intereselor...
Vaslui: CJAS a solicitat medicilor de familie să ajute la distribuirea cardurilor de sănătate în mediul rural Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui crede că nu vor fi probleme deosebite de la 1 februarie când cardul de sănătate ar urma să devină obligatoriu. Preşedintele CJAS Vaslui, Simona Polak, a declarat că majoritatea medicilor a reuşit să îşi procure cititoarele de carduri, iar...
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor ce pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor iar medicii...
Bistriţa-Năsăud: Medicii de familie se vor emigranţi, în semn de protest faţă de contractul cadru cu CJAS Zeci de medici de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud s-au prezentat joi la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru a depune cereri de eliberare a noului certificat de medic specialist, necesar în vederea obţinerii certificatului de conformitate pe baza căruia vor putea emigra şi...
Dolj: Conflictul dintre medicii de familie şi CAS Dolj, mediat de o comisie CNAS Conflictul dintre medicii de familie din Dolj şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate apărut în urma refuzului CJAS Dolj de a negocia clauzele suplimentare la contractul-cadru al medicilor pe 2010 urmează să fie mediat, luni seară, de o comisie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care a ajuns...