Cele mai citite
 


Noi informaţii despre rolul celulelor stem în anumite tipuri de cancer
joi, 23 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bolnavii de leucemie care prezintă celule stem canceroase deosebit de active au şanse de supravieţuire mai puţin favorabile, conform unui studiu publicat marţi, studiu ce confirmă ipoteza conform căreia celulele stem îndeplinesc un rol extrem de important în evoluţia acestei maladii, informează AFP.
Acest studiu publicat în numărul de marţi al revistei Journal of the American Medical Association (JAMA) este unul dintre primele care confirmă ipoteza conform căreia celulele stem canceroase pot explica de ce anumite cancere sunt mai puţin sensibile la tratament şi au tendinţa de a reapărea.

Cel puţin o parte a cancerelor sunt dependente de acea mică populaţie de celule canceroase ce sunt rezistente la tratamente şi sunt capabile să se regenereze, explică autorii studiului, cercetători din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii Stanford (California).

Aceste celule pot fi folosite pentru a prezice evoluţia cancerelor într-un grup stabilit de bolnavi şi, în viitor, vor permite adaptarea tratamentelor în funcţie de nevoile fiecărui bolnav.

'Implicaţiile clinice ale acestei descoperiri sunt enorme. Dacă nu vom reuşi să obţinem nişte terapii care să vizeze celulele canceroase capabile să se regenereze şi care sunt rezistente la chimioterapie, tratamente convenţionale, pacienţii vor continua să sufere recidive ale bolilor', susţine Dr. Ash Alizadeh, profesor de oncologie la Universitatea Stanford şi co-autor al acestui studiu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători americani au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.
Transplantul de celule stem dă o nouă speranţă bolnavilor de sida Pentru prima oară în lume, un om s-ar fi vindecat de sida, la trei ani după ce a beneficiat de un transplant de celule stem, anunţă o echipă de cercetători germani, citaţi de site-ul maxisciences.com.
Unele celule stem pot supravieţui în mediu ostil, redevenind apoi funcţionale Anumite celule stem pot supravieţui în mediu ostil, intrând în repaos, chiar mai multe zile după moarte, redevenind apoi funcţionale. Este ceea ce susţin cercetători francezi, lucrările lor deschizând noi căi terapeutice, de exemplu în transplantul de măduvă osoasă, relatează agenţia Belga.
Leucemia, vindecată cu celule stem din cordonul ombilical Medicii germani susţin că au vindecat complet, pentru prima dată, un caz de leucemie limfoblastică, cu ajutorul unui transplant de celule stem din cordonul ombilical al unei paciente care are acum vârsta de nouă ani, transmite joi Efe.
Au fost create celule suşă pentru repararea discurilor intervertebrale O echipă de cercetători francezi a reuşit să transforme celule stem adipoase în celule care alcătuiesc discurile coloanei vertebrale pentru a le repara, scrie publicaţia electronică pourquoidocteur.fr, citând un studiu apărut în publicaţia de specialitate 'Stem Cell'.
Un registru al donatorilor onorifici va exista şi în România Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un registru al donatorilor onorifici de celule stem pentru bolnavii de leucemie va exista şi în România, de la 1 septembrie, a dat asigurări, duminică, premierul Emil Boc, invitat la postul de televiziune PRO TV, iniţiatorul campaniei ''Avem viaţă în sânge''.