Cele mai citite
 


Celule seminale obţinute din embrioni umani de sex feminin (studiu)
joi, 23 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

Cuplurile de lesbiene vor putea avea în viitorul apropiat copii proprii fără a apela la donatorii de spermă, copii ce vor purta bagajul genetic provenit de la ambele mame, conform unui material publicat miercuri de cotidianul britanic The Telegraph.

Geneticienii britanici care au obţinut deja celule seminale primitive din celule stem prelevate din măduva spinării la bărbaţi, au reuşit să obţină acelaşi lucru folosind celulele stem embrionare de femeie.

Echipa de la Universitatea din Newcastle aşteaptă în prezent permisiunea de a transforma celulele stem recoltate din măduva spinării de la femei în spermă, procedeu care, dacă va avea succes, va elimina nevoia de embrioni umani pentru recoltarea de celule stem din procesul de reproducere între parteneri de acelaşi sex.

Această metodă face posibil ca în viitor cuplurile de lesbiene să aibă proprii lor copii genetici, sperma obţinută genetic din măduva spinării uneia dintre partenere urmând să fie folosită pentru a o fertiliza pe cealaltă parteneră.

Din punct de vedere genetic bărbaţii şi femeile sunt diferiţi prin existenţa aşa-numiţilor cromozomi sexuali. Atât bărbaţii cât şi femeile au câte un cromozom X, dar doar bărbaţii deţin şi câte un cromozom Y care poartă o serie de gene despre care se credea că sunt esenţiale pentru producerea spermei. Din acest motiv geneticienii erau sceptici cu privire la obţinerea de material seminal de la femei.

La începutul unii decembrie o echipă de cercetători americani anunţa naşterea în laborator a unui şoarece ce avea bagajul genetic a doi şoareci masculi. Conform studiului publicat în revista Biology of Reproduction, cercetătorii din Texas au putut manipula celulele prelevate de la un fetus de şoarece mascul (cromozomii XY) pentru a produce o linie de celulele stem pluripotente induse (iPS).

Aceste celule iPS sunt celule adulte ce au suportat un proces de reprogramare genetică pentru a fi aduse într-un stadiu de celulele stem embrionare. O parte dintre celulele care au trecut prin acest proces şi-au pierdut în mod spontan cromozomul Y, transformând-se în celulele XO. Aceste celulele XO au fost introduse în embrioni prelevaţi de la femele donor şi apoi transplantate în mame surogat care au dat naştere la pui cu cromozomul X provenit de la masculul de şoarece original.

Aceşti pui au crescut şi apoi s-au reprodus cu şoareci masculi născuţi normal. Puii lor, atât masculi cât şi femele, sunt urmaşii genetici a doi taţi. ***

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.
De ce masculii au fost cruţaţi în procesul de evoluţie: un nou studiu oferă o explicaţie Cum în cazul multor specii sperma este singura contribuţie adusă de masculi în cadrul procesului de reproducere, biologii s-au întrebat de multă vreme de ce procesul de selecţie prin evoluţie, de altfel extrem de eficient şi neîndurator, nu a pus capăt existenţei masculilor. Un nou studiu oferă un răspuns...
O maladie rară a sistemului nervos, tratată cu succes prin terapie genetică O echipă de cercetători francezi a reuşit să trateze cu succes, prin grefe de celule stem, doi copii ce suferă de o maladie genetică rară, adrenoleucodistrofie, o boală mortală, descrisă în filmul 'Lorenzo's Oil' de George Miller, informează AFP.
Cercetători americani au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.
Unele celule stem pot supravieţui în mediu ostil, redevenind apoi funcţionale Anumite celule stem pot supravieţui în mediu ostil, intrând în repaos, chiar mai multe zile după moarte, redevenind apoi funcţionale. Este ceea ce susţin cercetători francezi, lucrările lor deschizând noi căi terapeutice, de exemplu în transplantul de măduvă osoasă, relatează agenţia Belga.
Naşterea provocată ar putea creşte riscul de autism la copii (studiu) O naştere provocată sau accelerată ar putea creşte riscul ca nou născutul să dezvolte autism, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu publicat de Universităţile Michigan şi Duke din SUA şi care subliniază necesitatea de a se continua cercetările privind cauzele acestei maladii, informează marţi...