Cele mai citite
 


Ziua mondială fără tutun
joi, 4 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bruxelles, 04 iunie /Agerpres/ - Ziua mondială fără tutun se marchează, din 1988, la 31 mai, la iniţiativa şi sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În 1987, ţările membre ale OMS au adoptat o Rezoluţie prin care lansau un apel la decretarea unei Zile internaţionale fără fumat la 7 aprilie 1988. Succesul înregistrat a dus la permanentizarea acestei practici, dar în ultima zi din luna mai.

 

Organizarea Zilei mondiale fără tutun are ca scop încurajarea factorilor de decizie pentru a lua măsuri stricte în privinţa produselor din tutun şi conştientizarea riscurilor la care se expun fumătorii. Anual este aleasă o temă nouă de dezbatere, cea propusă pentru acest an fiind avertismentele împotriva pericolelor tutunului la adresa sănătăţii. Tabagismul reprezintă principala cauză a deceselor în ordinea importanţei. În fiecare an se înregistrează peste 5 milioane de decese provocate de fumat. Pe scară mondială, decesele cauzate de fumat sunt în număr mai mare decât cele cauzate de SIDA, TBC şi malaria.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează la cel care fumează, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în apropiere: doar 15 % din fumul de ţigară este inhalat de cel care fumează, restul de 85% putând pătrunde în plămânii vecinilor. Fumatul este responsabil pentru 75% dintre infarcte la fumătorii cu vârsta sub 50 ani şi pentru 30% dintre decesele cauzate de diferitele forme de cancer.

Conform OMS, anual în lume sunt fumate aproape 5,5 triliarde de ţigări, obiceiul nociv fiind, în pofida avertismentelor de pe pachetele de ţigări, în creştere apreciabilă. OMS estimează că numărul actual de fumători - care atinge aproximativ 1,4 miliarde - va creşte în 2020 până la 1,8 miliarde. Fumatul este cel mai răspândit în statele în curs de dezvoltare, unde trăiesc 84% dintre fumători, părând să fie invers proporţional cu nivelul socio-economic.AGERPRES(Suzana Cristache)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Ziua mondială fără tutun, marcată prin mai multe manifestări în ţară (grupaj) În fiecare an, pe 31 mai, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua mondială fără tutun.
Ziua mondială fără tutun În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi partenerii săi marchează Ziua mondială fără tutun, în încercarea de a atrage atenţia asupra riscurilor majore pe care le prezintă consumul de tutun asupra sănătăţii.
OMS: Ţările încă nu fac suficient pentru a combate fumatul În 19 ţări, cu o populaţie totală de peste 1 miliard de oameni, sunt în vigoare legi care cer ilustrarea mai elocventă pe pachetele de ţigări a riscurilor pe care le presupune fumatul, dar un număr prea mare de ţări tot nu fac destul pentru scăderea proporţiei de fumători, constată un raport al Organizaţiei...
ZIUA MONDIALÃ FÃRÃ TUTUN OMS confirmă că pachetele neutre de ţigări reduc cererea şi consumul de tutun Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat marţi că vânzarea ţigărilor în pachete neutre reduce consumul de tutun şi "salvează vieţi", astfel încât a pledat pentru o generalizare a acestei practici, relatează EFE. La 31 mai se marchează Ziua mondială fără tutun iar OMS a dorit să profite de ocazie...
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.