Cele mai citite
 


Medicamentele americane destinate soldaţilor afgani îmbogăţesc buzunarele corupţilor (AP)
vineri, 24 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Doctoriile şi echipamentele medicale oferite de partea americană armatei afgane dispar înainte să ajungă în spitale şi clinici militare din Afganistan, îmbogăţind buzunarele unor responsabili locali corupţi, comentează joi AP.
Guvernul a anunţat că a destituit responsabili militari de rang înalt, în cadrul unei anchete de corupţie.

Deocamdată, nu se ştie cum a fost posibilă dispariţia, doar în 2010, a unor produse medicale însumând 42 de milioane de dolari şi dacă această situaţie a provocat vreo victimă în rândurile militarilor afgani, responsabili americani insistând că rolul lor se încheie odată cu predarea medicamentelor părţii afgane.

SUA i-au cerut constant preşedintelui afgan Hamid Karzai să impună măsuri vizând eradicarea corupţiei la nivel înalt, pentru a demonstra că administraţia sa este un partener real în eforturile de reconstrucţie a ţării.

O sursă militară americană, citată de AP, a indicat că medicamentele şi ajutoarele financiare oferite de SUA ar fi fost suficiente pentru întreţinerea întregii armate afgane. Cu toate acestea, majoritatea unităţilor militare afgane se plâng de lipsa unor echipamente adecvate şi a medicamentelor, în principal a morfinei şi antibioticelor.

Un echipament de diagnosticare destinat armatei afgane a ajuns într-o clinică privată din Kabul şi acesta este doar unul dintr-o mulţime de presupuse cazuri similare, a insistat sursa citată.

Aprovizionarea cu medicamente şi echipamente americane a ţinut cont de sporirea numărului de militari afgani, de la 70.000 în 2008, la aproximativ 147.000 de persoane, în prezent - a indicat colonelul Schuyler Geller, comandantul unei unităţi medicale militare, care a optat pentru anonimat. Acesta a explicat că, în general, produsele nu ajung la destinaţie, fiind comercializate în afara circuitului militar.

Unul din responsabilii militari destituiţi a explicat că subvenţiile americane sunt insuficiente în contextul mai mult decât dublării numărului de militari afgani, iar din puţinele medicamente americane, majoritatea ajung să fie vândute în farmacii particulare.

Fraudarea fondurilor destinate armatei preocupă majoritatea responsabililor militari internaţionali în regiune, atât timp cât formarea unor forţe afgane capabile să asigure securitatea Afganistanului, după retragerea forţelor internaţionale, în 2014, reprezintă un punct-cheie al strategiei NATO în această ţară.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA cer statelor europene să trimită mai mulţi militari în misiunile ONU de menţinere a păcii Ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, a făcut apel luni la statele europene să participe mai mult la misiunile de menţinere a păcii ale ONU, estimând că experienţa dobândită în Afganistan poate reprezenta un enorm avantaj pe teren, relatează AFP.
Militari români morţi în Afganistan - cronologie Un militar român şi-a pierdut viaţa şi alţi cinci au fost răniţi în Afganistan duminică, 30 martie, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri...
Experţii OMS, care au pornit lupta globală cu gripa nouă, suspectaţi de corupţie Pandemia de gripă porcină s-ar putea dovedi a fi una din cele mai grandioase afaceri de corupţie din timpurile noastre, la această concluzie au ajuns jurnaliştii danezi care au investigat relaţiile de afaceri dintre o seamă de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi unele dintre cele mai...
Medicii militari americani folosesc tehnici vechi şi noi pentru a salva răniţii din Afganistan Sângerarea până la moarte a fost întotdeauna pericolul major al rănilor de război iar controlul hemoragiei este prima sarcină a chirurgului de front. Ameliorările în tratarea hemoragiei, obţinute în războaiele din Irak şi Afganistan, sunt principalul motiv de supravieţuire al victimelor de pe front....
Noul comandant al NATO în Afganistan prezintă scuze pentru raidul asupra unui spital MSF Noul comandant al NATO în Afganistan, generalul american John Nicholson, le-a cerut scuze marţi familiilor victimelor raidului aerian asupra unui spital al organizaţiei Medici fără Frontiere (MSF) care s-a soldat cu cel puţin 40 de morţi, în luna octombrie 2015, relatează AFP.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai