Cele mai citite
 


Scientologia, o 'biserică' controversată
joi, 4 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Paris, 04 iunie /Agerpres/ - Scientologia îşi bazează acţiunea pe „dianetică”, „ştiinţă a sănătăţii mintale”, potrivit fondatorului său, Ron Hubbard, care ar permite accesul la fericire prin purificarea elementelor negative ale minţii, scrie revista franceză Le Point.

Creată în 1954 în Statele Unite de Ron Hubbard, autor SF, Biserica de Scientologie are în prezent „milioane de membri şi 6.000 de biserici” în 159 de ţări, printre care numeroase în Franţa, cu structuri regionale la Anjou, Auvergne şi Ile-de-France.

Scientologia a fost îmbrăţişată de multe asociaţii de apărare a drepturilor omului sau de victime ale catastrofelor, de reintegrare a toxicomanilor, de luptă împotriva excluderii sociale sau de cursuri de sprijin şcolar. Considerată religie în Statele Unite din 1973, şi-a fundamentat acţiunea pe dianetică, pretinzând că are „soluţii eficiente pentru o lume mai bună” şi afirmându-şi dorinţa de a lucra pentru făurirea unei „civilizaţii fără nebunie, criminalitate şi război”.

Scientologia, a cărei emblemă este o cruce creştină, o stea cu patru colţuri pe un fundal de lumină, invocă „libertatea conştiinţei” şi oficiază botezuri, căsătorii şi slujbe de înmormântare, „ca în toate religiile”. Declarată sectă în Franţa, a avut de-a face cu justiţia. Autorităţile i-au reproşat practici de „destabilizare mintală” şi în 1995 prima asociaţie franceză a Bisericii de Scientologie a fost lichidată pentru că nu plătise impozitele la Fisc, care îi refuza statutul de biserică.

Formarea adepţilor se face prin întrevederi, cărţi sau cursuri scump plătite, lucru care îi face pe unii să se îndatoreze sau să recruteze noi adepţi ai acestei structuri piramidale. Justiţia franceză s-a interesat de multe ori de sumele adeseori importante vărsate de adepţi. De altfel, controversata Biserica de Scientologie compare din nou în faţa justiţiei pentru a răspunde acuzaţiei de escrocherie. Abordată de scientologi pentru un test gratuit de personalitate, o femeie a cheltuit 20.000 de euro pentru cursuri de „comunicare” şi de „schimbare în bine a vieţii”, cărţi, medicamente şi un „electrometru”, aparat de măsurat „încărcătura mintală” a pacienţilor. Considerată persoană juridică, secta ar putea să fie dizolvată, conform Codului Penal.

Scientologia întâmpină aceleaşi greutăţi în Germania, dar a reuşit să-i fie recunoscut statutul de asociaţie religioasă în mai multe ţări. Africa de Sud, Venezuela, Japonia, Filipine, Canada, urmate de Croaţia, Slovenia şi Ungaria i-au acordat statutul de comunitate religioasă, încheie Le Point. AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Concert gratuit la Conferinţa Fondului Mondial de luptă împotriva sida şi a epidemiilor din Canada Cântăreţul american Usher, grupurile canadiene de indie rock Metric şi Half Moon Run vor fi capetele de afiş ale concertului gratuit ce va fi organizat în luna septembrie la Montreal, cu ocazia conferinţei donatorilor pentru lupta împotriva sida şi a epidemiilor. Organizaţia Global Citizen a anunţat...
Franţa va aloca peste un miliard de euro în decurs de trei ani Fondului mondial de luptă împotriva SIDA Franţa va menţine contribuţia sa la Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi paludismului la nivelul de 1,08 miliarde de euro pentru perioada 2017-2019, reprezentând 360 de milioane de euro pe an, a informat preşedintele ţării, François Hollande, citat de AFP.
SUA şi Canada instituie controale riguroase pe aeroporturi în lupta împotriva Ebola Pasagerii care sosesc din ţări din Africa de Vest afectate de epidemia de Ebola vor fi supuşi unor controale mai riguroase pe cinci aeroporturi din SUA şi pe cele din Canada, au anunţat miercuri Casa Albă şi ministrul canadian al sănătăţii Rona Ambrose, informează joi AFP şi DPA.
Franţa va deschide vineri primul său centru de injectare supervizată pentru consumatorii de droguri Franţa va deschide vineri primul său centru de injectare supervizată pentru consumatorii de droguri. Acesta va fi amplasat în spitalul Lariboisière, în apropiere de Gara de Nord, zona pariziană cea mai afectată de consumul de droguri, informează France Presse.
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
Franţa a elaborat un plan naţional de protecţie şi luptă împotriva Ebola Franţa a elaborat un plan naţional de protecţie şi luptă împotriva Ebola pentru a contracara apariţia de cazuri de febră hemoragică pe teritoriul său, relatează AFP.