Cele mai citite
 


Medicii de familie avertizează asupra posibilei distrugeri a reţelei de medicină primară
vineri, 24 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii Patronatului Medicilor de Familie (PMF) din Iaşi şi Societăţii de Medicină de Familie (SMF) Iaşi constată o înrăutăţire a condiţiilor de contractare pentru anul 2011 şi o reducere nejustificată a finanţării unui sector critic pentru sănătatea României - medicina primară, cu repercusiuni directe şi profund defavorabile asupra sănătăţii românilor.
Conform reprezentanţilor medicilor de familie ieşeni, prin măsurile anunţate de decidenţi sistemul de asistenţă medicală primară va avea de suferit atât din punct de vedere profesional, cât şi uman.
'Orice măsură aberantă pentru exercitarea profesiei de medic de familie se va repercuta mai ales asupra pacientului. Cele mai evidente exemple sunt plafonarea prescripţiilor la medicul de familie, ideea limitării stricte la 20 consultaţii plătite pe zi, lipsa unor criterii clar definite referitoare la ce va însemna consultaţie plătită', a declarat joi, presei, Magda Ibănescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Iaşi.
La rândul său, Anca Deleanu, preşedinta Societăţii Medicină de Familie Iaşi susţine că responsabilii sistemului au propus 'o falsă reducere de costuri exact acolo unde se impunea o suplimentare: medicina din mediul rural'.
Potrivit acesteia, ultimul proiect al ministerului de resort reduce practic la zero sporurile acordate cabinetelor medicale din mediul rural. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât aceste cabinete sunt cele care asigură ţăranilor asistenţa medicală iar, uneori, unicele rezolvări ale problemelor medicale.
'Anunţăm pe această cale că ne delimităm hotărât de măsurile pe care CNAS şi MS, prin proiectele de Contract Cadru şi Norme pentru anul 2011, vor să le ia şi atragem atenţia asupra faptului că distrugerea reţelei de medicină primară înseamnă practic prăbuşirea întregului sistem de asistenţă medicală', a precizat dr. Deleanu.
În condiţiile în care aceste proiecte vor fi promovate în continuare de MS şi CNAS, PMF şi SMF vor recomanda tuturor medicilor de familie să nu semneze niciun contract de furnizare de servicii medicale şi să îşi pregătească actele pentru emigrare, iar până la obţinerea lor să lucreze în regim privat total, respectiv, fără contract cu Casa de Asigurări.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Medicii de familie anunţă suspendarea temporară a protestului Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) anunţă suspendarea temporară a protestului de nesemnare a contractelor de furnizare de servicii medicale în relaţia cu Casa de Asigurări.
Iaşi: Medicii de familie cer retragerea proiectului de modificare a contractului cadru Medicii de familie din Iaşi solicită Ministerului Sănătăţii (MS) şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să retragă proiectul de modificare a contractului-cadru.
CNAS modifică criteriile de încadrare a cabinetelor medicale din rural Bucureşti, 8 dec /Agerpres/ - Un proiect de ordin privind modificarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate din mediul rural, în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea acestora, este postat pe site-ul Casa Naţională...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.