Cele mai citite
 


Guvern: Aproape 15 milioane de români, obligaţi să utilizeze cardul naţional de sănătate
vineri, 24 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproape 15 milioane de români vor fi obligaţi să utilizeze câte un card naţional de sănătate, pe care vor plăti aproximativ 2 euro, pentru a putea accesa serviciile publice medicale, a decis Guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de joi.
'Fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani va avea un asemenea card naţional de sănătate care se va emite pe numele persoanei respective şi care trebuie obligatoriu purtat de persoana respectivă, astfel încât oricând are nevoie de servicii medicale, să poată fi identificat prin acest card', a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Potrivit ministrului, prin introducerea acestui card pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să piardă timp în sistemul birocratic pentru documentaţia necesară serviciilor publice medicale.

'Introducerea acestui card va aduce un beneficiu atât pacienţilor, cât şi autorităţilor sanitare. În primul rând, pacientul va scăpa de acea birocraţie pe care astăzi o are, în sensul în care trebuie să aibă o adeverinţă eliberată de către angajator cu privire la plata contribuţiei sale de sănătate sau, în unele cazuri, această adeverinţă trebuie avizată şi de casa judeţeană de asigurări de sănătate, adică înseamnă două drumuri pentru internarea într-un spital', a spus Cseke.

Pe de altă parte, autorităţile vor putea cunoaşte exact numărul de servicii care vor putea fi accesate, a completat ministrul Sănătăţii.

Serviciile medicale publice vor putea fi accesate doar pe baza acestui card, iar în lipsa acestuia pacienţii vor trebui să plătească serviciile primite.

'Fac excepţie serviciile de urgenţă şi serviciile efectuate în situaţie epidemiologică, când aceste servicii medicale se acordă fără alte condiţii sau criterii prealabile', a precizat Cseke.

Astfel, pentru o internare în spital, beneficiarul trebuie să aibă asupra sa cardul naţional de sănătate, o trimitere de la medicul de familie, precum şi un tichet moderator, în cazul coplăţii serviciilor medicale.

Cardul naţional de sănătate va cuprinde informaţii referitoare la identificarea persoanei respective, la fondul de asigurat, la emitent - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

De asemenea, cardul va avea şi un cip electronic încorporat care va conţine informaţii cu privire la diagnosticele medicale de risc vital şi boli cronice, grupa sangvină a asiguratului şi cu privire la acceptul exprimat în timpul vieţii pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces.

Ministrul a explicat că astfel vor fi evitate cazurile de persoane decedate care în timpul vieţii îşi dăduse acordul, printr-un act notarial, pentru a li se preleva organe în scopul transplantării, dar rudele acestora se opun prelevării, neavând cunoştinţă de dorinţa exprimată de asigurat.

Cardul de sănătate va fi cuplat cu un card medical care va exista pentru fiecare medic sau prestator de servicii medicale.

Imprimeria naţională va începe în ianuarie 2011 procedurile de achiziţie şi producere a cardului de sănătate, primele carduri urmând să fie distribuite din luna septembrie, a precizat ministrul Sănătăţii.

Cel mai probabil, cardurile vor fi distribuite către populaţie prin Poşta Română.

Potrivit statisticilor, 14,9 milioane de persoane cu vârsta peste 18 ani va trebui să primească aceste carduri de sănătate, pentru care vor suporta costul de producere de aproximativ 2 euro pe bucată, a mai afirmat ministrul Cseke Attila.

Întrebat ce soluţii vor exista în cazul persoanelor care nu-şi vor putea permite plata celor aproximativ 2 euro, ministrul Sănătăţii a replicat că beneficiile depăşesc cu mult costurile introducerii cardurilor.

'Va fi o problemă, pentru că din momentul introducerii lor, serviciile medicale se vor putea accesa pe baza acestui card. Avantajele sunt infinit mai mari decât suma care se va plăti pe card. Vă rog să vă gândiţi la o persoană în vârstă care accesează destul de des servicii medicale, câte drumuri trebuie să facă pentru o adeverinţă vizată de casa judeţeană, iar prin acest card toate aceste drumuri dispar', a declarat ministrul.

El a mai spus că 'trebuie să începem să trăim după reguli, nu după excepţii'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS: Începând de anul viitor, românii vor beneficia de cardul naţional de sănătate La iniţiativaMinisterului Sănătăţii (MS), Guvernul României a aprobat astăzi Ordonanţa de urgenţă privind introducerea cardului naţional de sănătate, informează un comunicat remis, joi, Agerpres, de MS.
Senatul a respins OUG 133/2010 privind cardurile de sănătate Senatul a respins, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 133/2010 care introduce cardurile de sănătate. Actul normativ al Guvernului nu a întrunit majoritatea voturilor celor prezenţi, fiind votat favorabil de doar 41 de senatori, 39 votând împotrivă şi doi abţinându-se de la vot.
Voiculescu: Plata suplimentară a gărzilor va fi reglementată, în perioada următoare, printr-o OUG Plata suplimentară a gărzilor va fi reglementată printr-o ordonanţă de urgenţă, în săptămânile următoare, dintr-un buget pus la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.