Cele mai citite
 


Organele traficate au fost transplantate în afara Serbiei unor kosovari (presă)
duminică, 26 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Procedurile chirurgicale efectuate asupra civililor care au fost victime ale traficului de organe au avut aparent loc în centre de sănătate şi spitale folosite pentru a trata membri răniţi ai aşa-numitei Armate de Eliberare din Kosovo (UCK) în timpul războiului de independenţă din provincie, a relevat ancheta efectuată de membrii Tribunalului sârb pentru crime de război.
Potrivit ediţiei de sâmbătă a ziarului sârb Politika, citat de Tanjug, spitalul universitar Maica Thereza din Tirana a primit în total 75 de pacienţi din Kosovo în 1999, în timp ce spitalul universitar din Skopje a primit alţi 70 de pacienţi din Kosovo cu diagnostice de insuficienţă renală severă.

Câteva transplanturi de rinichi au fost realizate la Tirana. În total, 35 din cei 75 de pacienţi au fost reţinuţi la spitalul din Tirana, ceilalţi fiind transportaţi în Italia (25) şi Austria (15), unde au fost supuşi unor proceduri de transplant.

Alte facilităţi din Albania, inclusiv o casă privată adaptată pentru a funcţiona ca spital, au fost folosite în acelaşi scop.

Anchetatorii au obţinut şi informaţii privind existenţa unei închisori ilegale într-o mină aflată în apropierea graniţei dintre Kosovo şi Albania, cu un capăt al tunelului în provincie şi celălalt în ţara vecină.

Dick Marty, raportor pentru Comisia pentru afaceri juridice şi drepturile omului a Consiliului Europei, afirmă într-un raport publicat recent că membrii Armatei de eliberare din Kosovo /UCK/ au făcut trafic cu organele unor prizonieri sârbi la finele anilor '90. Potrivit lui Marty, traficul era controlat de o grupare de responsabili ai UCK denumită 'Grupul de la Drenica', condusă de actualul premier kosovar Hashim Thaci.

Procurorul sârb pentru crime de război Vladimir Vukcevic lucrează de trei ani la propria sa anchetă cu privire la traficul de organe din Kosovo. Într-o conferinţă de presă la Belgrad, Vukcevic a dat asigurări că ancheta sa este mult mai avansată decât cea a lui Dick Marty, notează AFP. Potrivit lui Vukcevic, s-a stabilit existenţa a 500 de victime, dintre care 400 de sârbi şi 100 persoane de altă etnie decât albaneză din Kosovo.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.
Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.
Traficul de organe întinează prestigiul statului kosovar Într-un cartier de la periferia Pristinei se află o casă izolată care adăpostea odinioară clinica Medicus. Zăpada neatinsă din jur arată că nimeni nu a mai venit pe aici să se intereseze, deşi în spatele ferestrelor vopsite, un chirurg turc practica până acum doi ani transplanturi clandestine de rinichi...
Kosovo a 'îngrăşat' prizonieri sârbi pentru traficul de organe Raportul Consiliului Europei dezvăluie înfiorătorul mod de operare a reţelei de vânzare a organelor la sfârşitul anilor 90. Unii prizonieri sârbi erau ţinuţi de soldaţii kosovari ai UCK (Armata de Eliberare a Kosovo), în fermele rămase goale din Kosovo sau Albania, sau în case izolate şi trataţi relativ...
Trafic de organe în Kosovo: TPI a făcut greşeala de a distruge dovezi, afirmă Dick Marty Strasbourg/Belgrad, 27 ian /Agerpres/ - Tribunalul Penal Internaţional /TPI/ pentru fosta Iugoslavie a făcut 'greşeala' de a distruge 'dovezi' în cursul unei anchete desfăşurate în 2004 la un sit suspect din Albania, a indicat parlamentarul elveţian Dick Marty, autorul unui raport privind un presupus...
Traficul cu organe prelevate de la sârbi din Kosovo: ancheta internaţională se va încheia în 2014 Ancheta internaţională privind un presupus trafic cu organe prelevate de la sârbi de către gherila kosovară în timpul conflictului din Kosovo /1998-99/ se va încheia în 2014, a declarat joi, la Belgrad, procurorul american John Clint Williamson, însărcinat de Uniunea Europeană cu efectuarea anchetei...