Cele mai citite
 


O nouă metodă de testare a genelor fetale poate anihila riscul pierderii sarcinii
marţi, 28 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
După ce medicii şi femeile însărcinate s-au bazat pe amniocenteză (prelevarea unei mostre de ADN din lichidul amniotic) pentru a diagnostica anumite boli ale fătului ani la rândul, neluând în calcul riscul de pierdere a sarcinii, oamenii de ştiinţă din Hong Kong au făcut o descoperire extraordinară: doctorii vor putea să identifice o serie întreagă de anomalii genetice ale fătului prin simpla testare a sângelui matern, informează luni DPA.
Echipa de specialişti de la Universitatea din Hong Kong a fost prima din lume care a realizat o schiţă a structurii genomului unui făt pe baza unei mostre de sânge prelevate de la o femeie însărcinată în luna a 12-a.
Această descoperire deschide calea dezvoltării unui test pe bază de sânge matern prin care să se poată identifica nenumărate afecţiuni genetice. Astfel s-ar putea înlocui procedurile mai complicate şi posibil riscante, precum amniocentoza.
Iniţial, nu se ştia dacă ADN-ul fetal era prezent în formă integrală în sângele mamei, iar prin teste se putea investiga o singură boală o dată.
Noua descoperire reprezintă un 'salt cuantic', au declarat oamenii de ştiinţă, responsabili de altfel şi pentru descoperirea ADN-ul fetal în sângele mamei, în 1997.
Dennis Lo Yuk-ming, care a coordonat cercetarea a declarat că procesul a fost extrem de complicat, comparându-l cu realizarea unui puzzle de un milion de piese.
Acum se ştie că ADN-ul fetal pătrunde în sângele matern prin placentă, dar problema este izolarea ADN-ului copilului de cel al mamei.
Pentru a face acest lucru, oamenii de ştiinţă au conceput o metodă prin care identificau în primă instanţă acele fragmente ale ADN-ului fetal moştenite de la tată, iar apoi le descopereau şi pe cele rămase prin detectarea unor variaţii în concentraţia de gene materne.
'Este ca şi cum ai adăuga zeci de milioane de piese de la un alt puzzle şi apoi ai încerca să-l refaci pe primul', spune Lo.
Îmbinând cromozomii moşteniţi de la fiecare părinte, oamenii de ştiinţă au reuşit să completeze puzzle-ul şi să refacă genomul copilului.
Lo a spus că această procedură ar putea fi folosită pentru a identifica o serie de afecţiuni genetice, precum talasemia şi fibroza chistică, chiar începând cu a noua săptămână de sarcină.
Amniocenteza, cea mai răspândită metodă de izolare a ADN-ului fetal, presupune prelevarea, cu acul, a unei mostre de lichid amniotic, însă există un risc de pierdere a sarcinii de 1%.
Pe de altă parte, deşi nu prezintă riscuri, testul de sânge este foarte scump. Pentru a realiza o schiţă a întregului genom, oamenii de ştiinţă au cheltuit 1, 5 milioane de dolari din Hong Kong (190.000 dolari americani).
'Următorul pas ar fi să descoperim cum putem reduce costurile. Cred că am putea ajunge să plătim între 10.000 şi 20.000 de dolari din Hong Kong, dacă am identifica acele gene care, la anumite populaţii, suferă mutaţii', a declarat Lo.
Acest lucru presupune reconstruirea unor părţi ale genomului, care poartă boli specifice anumitor zone geografice sau populaţii.
'Această metodă poartă denumirea de secţionare precisă, spre deosebire de secţionarea la întâmplare pe care am utilizat-o în cazul specificat mai sus', a declarat Lo. 'Este ca şi cum ai construi doar un colţ al unui puzzle de un milion de piese şi nu tot jocul'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fibroza chistică este rezolvată în Franţa cu ajutorul unei noi tehnici de reabilitare a grefoanelor pulmonare Medicii francezi au reuşit să crească numărul grefelor pulmonare reabilitând grefoanele care nu dovedesc calităţile necesare pentru a fi transplantate din primul moment, în special pentru pacienţii care suferă de fibroză chistică, informează publicaţia electronică franceză pourquoidocteur.fr.
Amniocenteza - confirmă sănătatea bebeluşului tău În cadrul investigaţiilor standard pe care trebuie să le facă o femeie însărcinată se află şi amniocenteza - test prenatal, care oferă informaţii despre sănătatea şi dezvoltarea bebeluşului.
Conferința Asociației de Fibroză Chistică din România – Ediția III Fibroza chistică de la nou-născut la adult 17-18 noiembrie 2012, București Houston NPA și Asociația de Fibroză Chistică din România (www.afcr.ro) organizează între 17-18 noiembrie la București cea de-a IIIa ediție a Conferinței AFCR, pe tema “Fibroza chistică de la nou-născut la adult”. Evenimentul se va desfășura la Hotel Ibis Palatul Parlamentului (Str. Izvor 82-84, București)...
Conferința Asociației de Fibroză Chistică din România – Ediția III Fibroza chistică de la nou-născut la adult 17-18 noiembrie 2012, București Houston NPA și Asociația de Fibroză Chistică din România (www.afcr.ro) organizează între 17-18 noiembrie la București cea de-a IIIa ediție a Conferinței AFCR, pe tema “Fibroza chistică de la nou-născut la adult”. Evenimentul se va desfășura la Hotel Ibis Palatul Parlamentului (Str. Izvor 82-84, București)...
În SUA a fost autorizată vânzarea de teste ADN care depistează riscul diferitelor maladii La doi ani după ce a fost forţată de agenţia medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration, FDA) să stopeze comercializarea de kituri pentru analize ale ADN-ului care pot determina riscul de boli, compania '23andMe' a primit undă verde pentru a vinde către public noi teste, informează agenţia...
Acces deficitar la tratament pentru pacienții cu fibroză chistică - temă în focus la Conferința Anuală a Asociației de Fibroză Chistică din România – Aproximativ 300 de copii și 50 de adulți din România se luptă zilnic cu o boală cruntă: fibroza chistică, cea mai răspândită boală genetică, incurabilă și cu potențial letal din Europa.