Cele mai citite
 


Gh.Mencinicopschi: De sărbători trebuie să mâncăm cu moderaţie
marţi, 28 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În perioada sărbătorilor e nevoie de multă moderaţie la mâncare, la alcool şi la tutun, a declarat, luni, pentru AGERPRES prof. univ Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare.
'Trebuie să mâncăm cu pauze între feluri, în general mâncarea fiind foarte grea, grasă şi să consumăn ananas - fruct crud, nu din compot - papaya, kiwi şi chiar suplimente alimentare pe bază de enzime, pentru a preveni indigestiile, colicile biliare şi renale şi pancreatita acută', a menţionat prof. Mencinicopschi.
Acesta a avertizat că nu trebuie să nu mâncăm după ora 22, să fim moderaţi, să nu facem excese de niciun fel şi să nu excludem mişcarea.
'Cel care procesează toate mâncarea, tutunul, alcoolul este ficatul, care nu mai poate face faţă. El trebuie ca în intervalul orar 1,00- 3,00 să se detoxifice şi nu trebuie agresat cu toate deodată', a explicat Mencinicopschi.
Nelipsit de la masa de Crăciun este şi cozonacul, dar, din păcate, a ajuns să fie preferat cel din comerţ , care utilizează margarină, praf de ouă, umpluturi cu multe E-uri, şi nu cel pregătit în casă, a atras atenţia prof.univ. dr. Mencinicopschi.
''Acest tip de dulce trebuie consumat cu moderaţie, mai ales de cei cu diabet şi de cei cu afecţiuni hepatice, dar şi de ceilalţi, pentru că îngraşă şi este greu. Cozonacul trebuie consumat la câtva timp după masă şi mestecat bine', recomandă specialistul.
Reţeta cozonacului are o istorie lungă, ce are ca punct de pornire Egiptul antic. Egiptenii au inventat şi dezvoltat metode sigure de a găti şi primele forme de cuptoare. În acestea preparau o mare varietate de feluri de pâine, multe îndulcite cu miere şi mâncate ca deserturi.
De asemenea, grecii aveau un tip de cozonac cu brânză îndulcit cu miere şi nuci strivite, care se numea ''plakous'', iar romanii au creat primele forme ale cozonacului cu stafide şi nuci sau alte fructe uscate.
Dacă la început existau doar două varietăţi de cozonac numite ''libum'', ce se folosea numai pe post de ofrandă adusă zeilor, şi ''placenta'', o ofrandă specială sub formă de cozonac cu brânza, stafide şi alune, de-a lungul timpului romanii au devenit maeştri în mânuirea drojdiei. După mai multe transformări şi metode de preparare, cozonacul s-a consacrat la fiecare popor într-un alt fel.
Românii îl preferă pe cel pufos şi mult crescut, frământat cu drojdie de bere. O paletă bogată de cozonaci, făcuţi după reţete tradiţionale româneşti, oferă Dobrogea Grup, aceşti cozonaci având multă umplutură de nucă, rahat, stafide şi cacao.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mencinicopschi: În perioada sărbătorilor trebuie să mâncăm cu înţelepciune Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr.Gheorghe Mencinicopschi, recomandă evitarea exceselor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă.
Alimentaţia după post După o perioadă lungă de post (ca aceea dinaintea Sărbătorilor de Paşte si Craciun), tubul digestiv şi glandele anexe acestuia sunt nepregătite să facă faţă unei alimentaţii excesive şi indigeste, a declarat pentru AGERPRES dr. Raluca Vişan, medic nutriţionist la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor...
Prof. Mencinicopschi atrage atenţia asupra dietelor pentru slăbit Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, a subliniat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că dietele pentru slăbit trebuie urmate cu mare atenţie.
Cum să NU faci pancreatită acută de sărbători Pancreatita acută, supranumită și “marea dramă abdominală”, este una dintre bolile ce riscă să se declanșeze în prezența meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consumăm din belșug în perioada sărbătorilor de iarnă.
Gheorghe Mencinicopschi: Pe caniculă trebuie să mâncăm mai multe fructe şi legume În perioada de caniculă alimentaţia trebuie să fie săracă în grăsimi şi dulciuri, a declarat vineri pentru AGERPRES prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Reglementări privind comunicarea despre beneficiile alimentelor Opţiunea pentru o alimentaţie sănătoasă înseamnă să includem în mesele zilei alimentele care acoperă nevoile organismului şi nu conţin în exces factori alimentări 'de risc', precum alcoolul, sarea, zaharurile sau grăsimile saturate.