Cele mai citite
 


Viaţa socială se află în legătură directă cu dimensiunea amigdalei cerebrale
marţi, 28 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că amigdala cerebrală, un grup de nervi situat la baza creierului, este motivul pentru care unii oameni se bucură de o viaţă socială mai bogată, informează luni cotidianul britanic The Guardian.

Studiul, valabil pentru persoanele de toate sexele şi vârstele, arată că există o legătură între dimensiunea unei anumite zone a creierului şi complexitatea şi numărul de relaţii sociale întreţinute de o persoană.
Cercetătorii de la Spitalul General Massachusetts, din Boston, au folosit teste IRM pentru a măsura amigdalele cerebrale a 59 de subiecţi cu vârste cuprinse între 19 şi 83 de ani şi au descoperit că dimensiunea acesteia variază (de la 2,5 milimetri cubi în sus). Echipa de specialişti condusă de psihologul Lisa Feldman Barret a descoperit că persoanele cu amingdale mai mari au de obicei mai mulţi prieteni şi întreţin relaţii sociale mai complexe. Persoanele cu amigdalele cele mai mari aveau în jur de 50 de cunoştinţe, iar cele cu amigdalele cele mai mici între 5 şi 15.


În revista de specialitate, Nature Neuroscience, echipa lui Barret a avertizat că nu se poate spune că există o legătură cauzală între mărimea amigdalei cerebrale şi numărul de cunoştinţe al unei persoane.?Însă, studiile anterioare, efectuate pe primate, au scos la iveală că acei oameni care trăiesc în grupuri sociale mai mari au şi amigdale mai mari.
'Persoanele cu amigdale cerebrale mai mari ar putea beneficia de materia primă necesară pentru a se bucura de o reţea socială mai complexă', a declarat Barret. 'Este posibil ca, pe măsură ce o persoană interacţionează, să i se mărească amigdala cerebrală. Aceasta ar fi presupunerea mea.'
Studiile anterioare au scos la iveală că anumite părţi ale creierului se măresc pentru a face faţă unor sarcini care necesită mai mult efort. În 2000, o echipă de specialişti în neurologie au arătat că taximetriştilor din Londra li s-a dezvoltat o parte a creierului, hippocampus, care îi ajută să reţină harta unui oraş.


Studiul lui Barrett se bazează pe cercetări efectuate de Robin Dunbar, profesor de antropologie socială şi culturală la Universitatea Oxford, care a descoperit limita teoretică a relaţiilor însemnate pe care le poate întreţine o persoană: 150.


Barrett nu a investigat dacă dimensiunea amigdalei varia în funcţie de numărul de prieteni de pe reţele de socializare, deoarece nu se ştie dacă pentru a întreţine asemenea relaţii este nevoie de acelaşi efort congnitiv.
Echipa lui Barrett studiază acum relaţia dintre alte părţi ale creierului şi viaţa socială, dar şi felul în care anormalităţile sau leziunile cerebrale pot afecta viaţa socială a cuiva.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hraneste retina si protejeaza vederea cu Luteina Forte de la Ropharma Se spune ca “in casa in care intra soarele pe geam, nu intra doctorul pe usa”, insa dincolo de beneficiile aduse organismului de expunerea la soare, lumina puternica si radiatiile nocive pot afecta retina.
The Guardian: CIA a încălcat legislaţia privind experimentele pe fiinţe umane în timpul interogării suspecţilor de terorism CIA a încălcat regulile privind efectuarea de cercetări medicale pe fiinţe umane în timpul interogării suspecţilor de terorism după atacurile de la 11 septembrie 2001, relevă un document intern publicat luni de ziarul britanic The Guardian.
Guvernul grec vrea să îi ţină pe imigranţii ilegali în detenţie pe termen nedefinit Guvernul elen plănuieşte să îi reţină pe imigranţii ilegali pe termen nedefinit în detenţie dacă aceştia sunt consideraţi un risc pentru sănătatea publică, propunerea fiind denunţată ca "profund alarmantă" de organizaţia Amnesty International, scrie cotidianul londonez The Guardian, în ediţia de miercuri...
Experţii japonezi vor realiza în premieră transplanturi de retină cu celule stem de la donatori Patru institute japoneze vor colabora pentru a realiza primele transplanturi de retină cu celule stem pluripotente induse (iPS), ceea ce va reduce considerabil costul acestei proceduri, a confirmat luni agenţiei EFE unul din institutele implicate.
Test de vedere penru depistarea bolii Parkinson O echipă de cercetători britanici de la Institutul oftalmologic din Londra a pus la punct o examinare care permite identificarea în ochi a semnelor ce preced boala Parkinson, relatează metronews.fr.
Oamenii de ştiinţă dezvoltă 'embrioane de ochi' în laborator Grefa de ochi a mai făcut un pas înainte, după ce o echipă de oameni de ştiinţă a reuşit să 'crească' pentru prima dată o retină în laborator. Cercetătorii au fost uimiţi când celulele stem dintr-un flacon de teste s-au organizat spontan într-o structură complexă care seamănă cu un embrion de ochi în...