Cele mai citite
 


Din 2010, instituţiile medicale publice ar putea avea propriile protocoale terapeutice
miercuri, 10 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că, începând din 2010, ministerul va solicita ca toate instituţiile medicale finanţate din fonduri publice să îşi elaboreze, pe baza ghidurilor, propriile protocoale terapeutice.

Acestea vor deveni parte componentă a contractului semnat cu CNAS în anul următor.

Ion Bazac a precizat că îndeplinirea criteriilor de calitate şi eficienţă a actului medical va condiţiona finanţările şi decontările Ministerului Sănătăţii şi ale Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate. Pentru a obţine rezultatele urmărite, MS va face demersurile necesare pentru ca ghidurile bazate pe evidenţe să devină un element esenţial în pregătirea iniţială şi continuă a profesioniştilor din domeniu.

În acest sens, a afirmat Ion Bazac, Ministerul Sănătăţii vizează o colaborare cu Colegiul Medicilor din România şi cu Centrul de Perfecţionare. În plus, Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar va avea misiunea permanentă de a actualiza şi dezvolta aceste ghiduri, alături de celelalte persoane implicate.

De asemenea, instituţia va dezvolta şi va administra şi un site dedicat acestei activităţi care va fi accesibil nu doar cadrelor medicale şi managerilor, ci şi publicului larg. Ghidurile vor fi încorporate în programele de e-Health viitoare, inclusiv în cele care privesc prescripţia electronică şi fişa electronică a pacientului.

Ghidul evaluează şi însumează toate câştigurile ştiinţifice şi dovezile disponibile şi agreate la nivel european în acest moment, pentru fiecare din cele 10 patologii. Schemele de investigare şi tratament au fost elaborate de organizaţii precum Societatea Europeană de Cardiologie, Organizaţia Europeană de Accident Vascular şi Cerebral şi au fost avizate de comisii de specialitate care au reunit experţi din organismele omologe din România, precum şi din cadrul Colegiului Medicilor.

Prof. dr. Dragoş Vinereanu, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Universitar din Capitală, prezent la conferinţa de presă, a subliniat că pentru ghidul de boli cardiovasculare au fost consultaţi 83 de experţi, elaborarea acestuia durând aproape doi ani. Specialistul a menţionat că România are o mortalitate mare prin boli cardiovasculare, situându-se pe locul 3 în lume şi cu o tendinţă în continuă creştere. Medicul a făcut referire la faptul că hipertensiunea arterială şi cardiopatia ischemică sunt importante cauze de morbiditate, infarctul de miocard fiind principala cauză de deces. În ceea ce priveşte ghidurile, el a menţionat că acestea sunt esenţiale pentru diagnostic, de la nivelul specialiştilor până la medicul de familie.

Dr. Dragoş Vinereanu a explicat că există cardiologie intervenţională în care, din păcate, avem puţin specialişti - 40 - 50 - şi 13 centre cu facilităţile necesare şi cardiologia obişnuită. Potrivit acestuia, în oraşele în care medicii nu pot să intervină aşa cum ar trebui pentru un caz grav după ce aceştia administrează medicaţia de primă necesitate sunt obligaţi să trimită pacienţii către un centru cu toate dotările necesare.

La rândul său, prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele CNAS, a subliniat importanţa acestor ghiduri accentuând asupra necesităţii standardizării în funcţie de dotare şi urmărirea la distanţă a cazurilor. Privitor la medicii de familie, specialistul a arătat că aceştia au un rol important în diagnosticarea precoce.

Referindu-se la cancerul de colon şi la ghidul realizat, specialistul a subliniat necesitatea efectuării unei colonoscopii după 40 de ani la persoanele care au avut în familie bolnavi afectaţi de această boală.

Ceilalţi specialişti care au contribuit la realizarea ghidurilor au evidenţiat necesitatea acestora, dar şi a finanţării. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Lucian Duţă: De la 1 iunie va fi introdusă prescripţia electronică, în paralel cu actualul sistem de prescripţie Preşedintele CNAS, dr. Lucian Duţă, a anunţat miercuri în conferinţă de presă că de la 1 iunie va fi introdusă prescripţia electronică, în paralel cu actualul sistem de prescripţie.
Banca Mondială va acorda asistenţă tehnică României în domeniul sănătăţii Bucureşti, 14 aprilie /Agerpres/ - In timpul întrevederii de vineri, dintre ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, şi Orsalia Kalantzopoulos, director al Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi ţările Baltice, Europa şi Asia Centrală, s-au discutat detaliile implementării noii politici a medicamentului...
Preşedintele CNAS condamnă conducerea medicilor de familie că boicotează semnarea contractelor cadru Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Laurenţiu Duţă, a declarat, vineri, la o conferinţă de presă, că sunt semnale din judeţe potrivit cărora medicii de familie nu sunt lăsaţi de către conducere să semneze contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, deşi aceştia ar dori, dând exemplu...
APCR: Fără protocoale terapeutice, medicamentele noi nu pot fi prescrise Alianţa Pacienţilor Cronici din România a acuzat marţi Ministerul Sănătăţii că, deşi a anunţat includerea pe lista de medicamente compensate şi gratuite a 21 de medicamente noi, nu a publicat protocoalele terapeutice pentru acestea, fără de care, potrivit legii, medicamentele nu pot fi prescrise de medicii...
Preşedintele CNAS, Lucian Duţă: Am găsit noi modalităţi şi începând de luni nu mai sunt motive de cozi Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a explicat, duminică, într-o conferinţă de presă, motivele care au dus la cozile de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).
Ghiduri şi protocoale pentru asistenţa medicală Bucureşti, 19 feb /Agerpres/ - Comisii alcătuite din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Colegiului Medicilor din România vor elabora o serie de ghiduri şi protocoale care se vor adresa tuturor nivelurilor de asistenţă medicală, de la cea primară până...