Cele mai citite
 


Medicamentele pentru fertilitate ar putea creşte riscul de cancer ovarian şi de sân
vineri, 12 decembrie 2008   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Disfunctii sexuale - Infertilitate, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

Medicamentele menite să ajute ovarele să producă măcar un ovul fertil pe lună provoacă îngrijorare de ceva vreme. Mai întâi, s-a vorbit despre riscul de cancer ovarian, apoi despre cancerul la sân, studiile realizate de-a lungul timpului nefiind concludente, scrie The Economist.

Una dintre problema ar fi aceea că uneori este nevoie de decenii pentru ca această boală să se instaleze, prin urmare doar o supraveghere medicală pe termen lung ar putea releva o creştere a numărului de cazuri de cancer ca urmare a folosirii medicamentelor pentru fertilitate. Este de asemenea binecunoscut faptul că femeile care n-au născut niciodată au un risc foarte mare de a face diferite tipuri de cancer.

Pentru a ieşi din această nebuloasă, Ronit Calderon-Margalit de la Universitatea Ebraică Hadassah din Ierusalim a profitat de două surse importante de informaţii. Una se referă la un chestionar exhaustiv completat de aproape toate femeile care au născut în Ierusalimul de Vest între 1974 şi 1976. Circa 15.000 de femei au completat acest formular, oferind detalii referitoare la cât de repede au rămas însărcinate, dacă au luat sau nu medicamente pentru fertilitate şi, dacă au luat, ce tip de medicamente, plus alte informaţii de bază. Cealaltă sursă a provenit din registrul privind situaţia cazurilor de cancer din Israel. Toate formele de cancer sunt raportate şi li se atribuie numere de identitate la nivel naţional, ceea ce i-a permis doctorului Calderon-Margalit să descopere care dintre cele 15.000 de femei care au născut s-au îmbolnăvit de cancer după un timp.

Potrivit celor scrise de dna Ronit Calderon-Margalit în American Journal of Epidemiology, riscul îmbolnăvirii de cancer uterin era de trei ori mai mare în rândul femeilor care luaseră medicamente care induc ovulaţia, în comparaţie cu femeile care rămăseseră însărcinate fără ajutorul tratamentelor. În rândul femeilor care au avut nevoie de mai mult de un an ca să rămână însărcinate, riscul îmbolnăvirii de cancer a crescut de opt ori. Chiar şi aşa, riscul îmbolnăvirii de cancer uterin este mic. Dintre medicamentele care ar putea avea o legătură cu apariţia cancerului uterin s-a evidenţiat clomifenul, folosit pe scară largă pe post de tratament principal în cazul infertilităţii fără cauze evidente.

Studiul doctorului Calderon-Margalit a mai stabilit că există o incidenţă mai mare a altor tipuri de cancer - îndeosebi cel de sân - în cazul unor tratamente cu medicamente pentru fertilitate, cu toate că rezultatele nu au fost 100% concludente.

AGERPRES (Gabriela Ionescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul de sân ereditar poate fi prevenit Aproximativ 10% din cancerele de sân sunt moştenite. Femeile care sunt expuse la un astfel de risc pot preveni apariţia cancerului mamar printr-un test genetic BRCA. Testul are scopul de a identifica mutaţii ale genelor BRCA 1 şi BRCA 2, responsabile de apariţia cancerului de sân şi...
Cancerul afectează două din 15 femei evreice din Israel Două din 15 femei evreice care trăiesc în Israel suferă de-a lungul vieţii de cancer mamar, potrivit unui raport realizat de Asociaţia de luptă împotriva cancerului şi Ministerul Sănătăţii, transmite luni EFE.
CANCERUL OVARIAN Cancerul ovarian este o boală gravă, dar care rămane de cele mai multe ori ascunsă, neavând simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă.
Cancerul pulmonar, incidenţă mare la bărbaţii români Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar cauzează anual cel mai mare număr de decese, cu peste 1,2 milioane de cazuri înregistrate la nivel global, a declarat luni conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu, la workshop-ul cu tema 'Noiembrie-Luna de luptă împotriva cancerului pulmonar'.
INTERVIU Patriciu Achimaş-Cadariu (IOCN): Cancerul poate fi vindecat, dar trebuie programe de depistare La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. El vorbeşte, în interviul acordat AGERPRES, despre...
CHMP recomanda aprobarea in Uniunea Europeana pentru Avastin in cancerul ovarian recurent, rezistent la chimioterapia pe baza de platina Avastin este primul medicament biologic care a primit opinia pozitiva a CHMP pentru tratamentul pacientelor cu forma de cancer ovarian cel mai dificil de tratat