Cele mai citite
 


Bihor: Primarul Ilie Bolojan a adresat firmelor locale un apel la responsabilitate socială
miercuri, 29 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarul municipiului Oradea Ilie Bolojan a făcut, marţi, un apel către firmele din Oradea şi judeţul Bihor care au avut un an financiar bun în 2010 pentru a se implica în proiecte de responsabilitate socială, prin contracte de sponzorizare sau mecenat, în domenii în care municipalitatea este deficitară.
În primul rând, primarul Bolojan a ţinut să mulţumească companiilor care au făcut donaţii în acest an, în special pentru amenajarea spaţiilor verzi din municipiu, colaborare pe care doreşte să o extindă şi în alte domenii în care s-a observat un început de implicare al unor diverse firme.

'Avem deja experienţă în astfel de formule de parteneriat, prin implicarea companiilor în activităţi legate de mediu şi spaţii verzi, prin care municipiul Oradea a beneficiat, în ultimii doi ani, de peste 170.000 de euro, prin donaţii efectuate de companii din municipiu pentru amenajarea spaţiilor verzi', a declarat, în conferinţă de presă, primarul Bolojan.
Alături de Florica Cherecheş, preşedintele Comisiei sociale din Consiliul Municipal Oradea, primarul Ilie Bolojan a menţionat că, pe lângă mediu, domenii deficitare care necesită sponsorizare mai sunt sistemul sanitar, în special partea de oncologie şi paleaţie, SMURD-ul, sectorul sportiv orădean (salariile sportivilor de la echipele de polo şi baschet sunt plătite prin sponsorizări), sectorul social (centrele de asistenţă, dotarea creşelor) sau şcolile din municipiu.

Cei doi reprezentanţi ai primăriei au transmis agenţilor economici informaţii privind posibilitatea direcţionării unei părţi din impozitul pe profit, de până la 20%, către domenii care necesită finanţare în municipiu, iar firmele care vor acorda sponsorizări având ca beneficii pe lângă promovarea imaginii lor, obligatorie pentru beneficiari şi reducerea bazei impozabile, proporţional cu cuantumul sponsorizării făcute.

Florica Cherecheş a subliniat că, acum, în ultimele zile ale anului, când firmele îşi apreciază rezultatele activităţii, este momentul oportun pentru a fi încheiate contracte de sponsorizare care nu înseamnă pentru firmă a scoate bani suplimentar din buzunar, fiind de fapt redirecţionarea unei părţi din impozitul pe profit pe care firmele oricum îl plătesc şi care 'se foloseşte nu ştim cum'.
'Aceste contracte de sponsorizare se încheie pentru anul în curs. Nu funcţionează ca şi mecanismul de 2%, care se aplică pentru veniturile realizate în anul anterior. De aceea venim acum, pe ultima sută de metri, şi încercăm să încheiem contracte de sponsorizare ca să nu pierdem aceşti bani. Potrivit statisticilor, este o veste foarte bună, cifra de afaceri a judeţului Bihor a crescut cu 30% faţă de anul trecut, calculat la sfârşitul lunii octombrie şi ar fi păcat ca toţi aceşti bani să meargă la bugetul de stat şi să nu se întoarcă către comunitatea locală', a spus Florica Cherecheş.

Legea 32/1994, completată, prevede că fiecare firmă poate să încheie în timpul anului un contract de sponsorizare sau un act de mecenat pentru a sprijini anumite activităţi. Ca şi beneficiari eligibili sunt fie sectorul ONG, respectiv orice fel de persoană juridică fără scop lucrativ, fie administraţia publică. Domeniile sunt diverse: cultural, artistic, educativ, învăţământ, cercetare, umanitar, religios, filantropic, sportiv, protecţia drepturilor omului, medico-sanitar, asistenţă şi servicii sociale, protecţia mediului, social, comunitar, reprezentarea asociaţiilor profesionale, întreţinere, restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Centru de zi pentru copii cu sindromul Down, prin finanţare europeană Copiii şi tinerii cu sindromul Down din Oradea vor avea, în martie 2012, un centru de zi nou, modern, adaptat persoanelor cu dizabilităţi, adecvat cerinţelor europene, care va fi realizat printr-un proiect al Primăriei Oradea cu finanţare din Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Bihor: Clădire reabilitată de Primăria Oradea în scop social cu fonduri europene Municipalitatea orădeană a recepţionat de Mărţişor clădirea reabilitată în care va funcţiona Centrul de zi 'Iedera' pentru copiii cu sindrom Down, un centru de zi nou, modern, adaptat persoanelor cu dizabilităţi, adecvat cerinţelor europene şi realizat printr-un proiect al Primăriei Oradea cu finanţare...
Bihor: Donaţie la Maternitatea din Oradea pentru aparatură performantă Maternitatea din Oradea a fost sponsorizată cu suma de 80.000 de lei, echivalentul a circa 20.000 de euro, de firma orădeană Emsil Techtrans, cu care se va achiziţiona un nou aparat de terapie intensivă performant, care va fi folosit la intervenţiile operatorii din sfera ginecologică.
Bihor: Primăria Oradea doreşte organizarea unui sistem sanitar modern Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a prezentat miercuri, în conferinţă de presă, strategia municipalităţii pentru crearea unui sistem modern de sănătate, capabil să atingă în 5-10 ani standardele medii de performanţă ale ţărilor din Uniunea Europeană.
Bihor: Centru Regional de Oncologie la Oradea, investiţie Medicana Group Consilierii municipali orădeni au aprobat, luni, iniţierea înfiinţării unui centru regional de oncologie dotat cu echipament medical de ultimă generaţie. Aceştia au aprobat procedura de atribuire a contractului de asociere cu o firmă privată - Medicana Group - pentru realizarea acestei instituţii medicale...
Bihor: Primarul Bolojan a vizitat trei obiective de investiţii din municipiul Oradea Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a prezentat marţi pe teren, în ultima conferinţă de presă a anului 2011, stadiul lucrărilor la patru proiecte mari de investiţii ale municipalităţii, realizate prin fonduri europene.