Cele mai citite
 


Institutul Clinic Fundeni, reorganizat
miercuri, 29 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii (MS) a decis desfiinţarea unor institute de pe platforma Fundeni şi reorganizarea acestora într-un singur institut, informează Biroul de presă al MS.
În şedinţa de Guvern de marţi a fost aprobată Hotărârea privind reorganizarea unor unităţi sanitare publice cu paturi din subordinea Ministerului Sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi abrogarea unor acte normative în domeniul sănătăţii.
Conform actului normativ, Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni şi Institutul Clinic de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, unităţi sanitare publice cu paturi, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătăţii, se desfiinţează ca urmare a comasării prin absorbţie şi preluarea activităţii acestora de către Institutul Clinic Fundeni.

În cadrul Institutului Clinic Fundeni vor fi organizate, pe lângă alte structuri, trei centre medicale pentru transplant medular, pentru boli digestive şi transplant hepatic, precum şi pentru uronefrologie, care vor avea independenţă medicală, dar care vor funcţiona fără personalitate juridică. Centrele sunt conduse de un şef de centru, conform prevederilor Legii 95/2006.
În noua sa organizare juridică, Institutul Clinic Fundeni va prelua prin protocol de predare-preluare patrimoniul şi personalul unităţilor sanitare care se desfiinţează.

Institutul Clinic Fundeni a funcţionat în această organizare încă din anul 1959, având o veche tradiţie în patologia dificilă cardio-vasculară, hepatică, renală, digestivă, hematologică, etc.
În anul 2009 s-a luat decizia ca acest institut să fie separat în trei unităţi sanitare, prin înfiinţarea celor două institute - Institutul Clinic de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni şi Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni.

Separarea Institutului Clinic Fundeni a fost determinată de necesitatea realizării unor centre de vârf în care să se desfăşoare în mod coordonat şi sincronizat activitate clinică, de cercetare, experimentală şi didactică. De asemenea, s-a urmărit o fluidizare în organizarea internă, prin reunirea necesităţilor în domeniul chirurgical, clinic, de cercetare sau didactic. Cu toate acestea, în perioada cât au funcţionat separat, în cele trei institute s-au produs numeroase disfuncţionalităţi din punct de vedere organizatoric.

Cele trei institute s-au confruntat cu imposibilitatea gestionării în mod eficient a spaţiilor, echipamentelor şi a altor bunuri de folosinţă comună. Mai mult, la nivelul celor trei institute au existat dezechilibre în ceea ce priveşte asigurarea resurselor umane necesare funcţionării tuturor structurilor.

După o analiză asupra acestei situaţii, conducerea Ministerului Sănătăţii a decis reorganizarea Institutului Clinic Fundeni, prin construirea unei structuri unitare, capabilă să gestioneze în mod eficient activitatea medicală şi administrativă de pe platforma Fundeni.
În urma reorganizării, se vor reduce la jumătate numărul funcţiilor de conducere, de la 10 funcţii, cât au în prezent cele trei instituţii, la 4 funcţii, cât va deţine noua structură.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cristian Gheorghe: ICBDTH Fundeni este decis să-şi continue activitatea începută Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic (ICBDTH) Fundeni urmează tendinţele actuale privind crearea de centre de vârf, înalt specializate, care desfăşoară coordonat şi sincron activitatea clinică (îngrijire pacienţi), de cercetare clinică şi fundamentală, activitatea didactică universitară...
Ladislau Ritli: Institutul Clinic Fundeni, unul dintre cele mai importante din România Institutul Clinic Fundeni este unul dintre cele mai importante din România, aici existând trei centre de referinţă în transplant - hepatic, medular şi renal, a subliniat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, miercuri, cu prilejul manifestărilor ocazionate de "Zilele Institutului Clinic Fundeni".
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
Centru de Excelenţă în Medicina Translaţională, inagurat la IC Fundeni Centrul de Excelenţă în Medicina Translaţională, inaugurat vineri la IC Fundeni, îşi propune să devină "o forţă naţională şi internaţională" pentru implementarea rezultatelor cercetării preclinice în practica clinică, în domenii ca oncogenomică, genomica transplantului sau terapiile celulare, potrivit...
Comunicat de presă - Institutul Clinic 'Fundeni' Inaugurarea Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal' Fundeni'
Irinel Popescu: Trebuie un efort organizatoric care să permită spitalelor să contribuie la creşterea numărului de donatori de organe Profesorul universitar doctor Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, crede că românii au o atitudine pozitivă privind donarea de organe pentru transplanturi, dar că trebuie un efort organizatoric pentru ca mai multe spitale din România...