Cele mai citite
 


Transplant de cord pentru un tânăr de 23 de ani
miercuri, 10 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Târgu Mureş, 10 iunie /Agerpres/ - Un tânăr de 23 de ani din judeţul Alba, care suferea de insuficienţă cardiacă terminală, a primit, luni, o inimă nouă, în urma unui transplant efectuat la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IBCvT Târgu Mureş, profesor universitar doctor Radu Deac, a declarat, la finalul operaţiei, că inima a fost adusă cu elicopterul SMURD de la Oradea, de la un donator în vârstă de 41 de ani, care a suferit un accident.

Dr. Deac a arătat că durata între prelevarea cordului şi transplantarea acestuia a fost de mai puţin de 3 ore şi că din acest motiv inima a pornit imediat după oprirea aparatelor. La IBCvT existau doi pacienţi care aşteptau un transplant de cord, ambii foarte tineri, care suferă de cardiomiopatie dilatativă, generată de o viroză.

"După o viroză respiratorie, unele tipuri de virusuri produc această îmbolnăvire a muşchiului inimii. Inima se dilată şi îi scade capacitatea de contracţie, intră în insuficienţă cardiacă.

Pacientul de astăzi era în insuficienţă cardiacă terminală cu endeme. Din fericire, acest donator sperăm că îi va asigura restabilirea stării de sănătate", a spus Radu Deac.

Profesorul a arătat că unul dintre pacienţi, cel operat, era perfect compatibil.

"Ieri (duminică - n.r.) am fost anunţaţi că la Oradea se află un donator în moarte cerebrală, de la care urma să se recolteze organe. Noi am pregătit tânărul de 23 de ani din judeţul Alba, care era perfect compatibil din punct de vedere al grupei de sânge şi bineînţeles în ceea ce priveşte şi celelalte examinări imunologice", a afirmat Deac.

Potrivit acestuia, în urma operaţiei efectuate de o echipă formată din cinci medici de la IBCvT Târgu Mureş, sub îndrumarea sa, pacientul are o evoluţie bună. "În momentul de faţă, operaţia s-a terminat, s-a decuplat aparatul inimă-plămân artificial, inima funcţionează singură, în condiţii normale. Sperăm ca acest lucru să continue şi să începem terapia imunosupresivă obişnuită, care asigură funcţionarea îndelungată a inimii", a mai spus dr. Radu Deac.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mureş: Primul transplant de cord din acest an la IBCvT, pe fondul scăderii donatorilor eligibili O echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş (IBCvT), prof.univ.dr. Horaţiu Suciu, a efectuat joi primul transplant de cord din anul 2015, unui pacient din judeţul Neamţ, suferind de cardiomiopatie dilatativă...
Un nou transplant la IBCvT Târgu Mureş, la 42 de ani de la prima intervenţie pe cord deschis din România Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş (IBCvT), prof.univ.dr. Horaţiu Suciu, a anunţat marţi efectuarea celui de-al doilea transplant cardiac din acest an, exact la împlinirea a 42 de ani de la efectuarea în spitalul mureşean...
Târgu Mureş: Transplant de cord la un pacient care a mai suferit în trecut o operaţie pe cord deschis O echipă multidisciplinară condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a efectuat vineri al cincilea transplant de inimă din acest an, la un bărbat în vârstă de 38 de ani din judeţul Arad...
Mureş: Nou transplant cardiac la Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Suciu, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, realizarea celui de-al patrulea transplant cardiac din acest an, în urma prelevării de organe realizate de o echipă...
IBCvT Târgu Mureş a reluat activitatea de transplant de cord, după mai bine de doi ani de întrerupere Şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli cardiovasculare şi transplant (IBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, reluarea activităţii de transplant de cord, după mai bine de doi ani de întrerupere, prin efectuarea unui...
IUBCvT Târgu Mureş a reuşit a şasea operaţie de transplant de cord din acest an Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş a reuşit, marţi noaptea, al şaselea transplant de cord de la începutul acestui an, fiind deocamdată singurul centru de profil din România care a făcut astfel de intervenţii în 2016.