Cele mai citite
 


MS: Buget orientativ pentru prescrierea de medicamente
miercuri, 29 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reglementări în ceea ce priveşte bugetul orientativ pentru prescriere de medicamente la nivelul furnizorilor de servicii medicale au fost introduse în noul Contract cadru aprobat marţi, în şedinţa de Guvern, în vederea asigurării transparenţei, dar şi pentru stimularea şi responsabilizarea medicilor prescriptori, informează un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.
Astfel, mecanismul de aplicare se va aproba prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar criteriile care stau la baza acestuia se vor stabili de către o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi reprezentanţi ai medicilor.

În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, contractul Cadru prevede că pentru stabilirea valorii unui punct 'per capita' şi a valorii minime garantate pentru un punct 'per serviciu', fondul aferent asistenţei medicale primare la nivel naţional pentru anul 2011 va avea următoarea structură: 50% pentru 'per capita'; 50% pentru 'per serviciu'.
(În prezent fondul aferent asistenţei medicale primare la nivel naţional pentru anul 2010 are următoarea structură: 70% pentru plata per capita şi 30% pentru plata pe serviciu-consultaţie, după ce au fost reţinute sumele necesare pentru plata medicilor nou-veniţi într-o localitate).

În acest fel, autorităţile sanitare urmăresc creşterea responsabilităţii medicilor de familie în îngrijirea efectivă a persoanelor înscrise pe lista proprie, dar şi cointeresarea medicilor de familie în acordarea serviciilor medicale în paralel cu dinamizarea activităţii la cabinet.
Numărul maxim de persoane înscrise pe listele medicilor de familie va fi de 2.200, precizează sursa citată.

S-a introdus şi obligaţia furnizorilor de servicii medicale în asistenţa medicală primară (pentru cazul încetării / rezilierii contractului / convenţiei, respectiv al excluderii medicului/medicilor din contractul/convenţia încheiat/încheiată cu casa de asigurări de sănătate) de a anunţa casele de asigurări de sănătate referitor la predarea documentelor medicale către medicii de familie pentru care au optat persoanele care au fost înscrise pe listele medicului/medicilor şi care nu se mai află în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate.
S-a prevăzut că schimbarea de către asigurat a medicului de familie se face pe baza cererii de transfer, al cărei model va fi prevăzut în norme şi în condiţiile prevăzute în norme.

În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru creşterea calităţii serviciilor medicale, au fost introduse noi obligaţii pentru furnizorii de servicii medicale paraclinice, respectiv: pentru furnizorii de servicii medicale paraclinice - analize medicale de laborator, relatează comunicatul MS.
Lista de analize medicale care însoţeşte certificatul de acreditare reprezintă cel puţin 50% din analizele medicale de laborator prevăzute în pachetul de servicii medicale paraclinice de bază - condiţie de eligibilitate; fiecare laborator medical este obligat să asigure prezenţa unui medic cu specialitatea medicină de laborator sau biolog, chimist, biochimist cu grad de specialist în fiecare laborator de analize medicale/punct de lucru.

Începând de anul viitor, fiecare medic de specialitate care acordă servicii medicale de specialitate într-un spital îşi desfăşoară activitatea în baza unui singur contract de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiat cu casa de asigurări de sănătate.
Excepţie vor face zonele/localităţile deficitare din punct de vedere al existenţei medicilor de o anumită specialitate, situaţie în care un medic poate acorda servicii medicale spitaliceşti în cadrul a două spitale, cu respectarea legislaţiei muncii. Tot o excepţie o vor reprezenta şi medicii care lucrează cu jumătate de normă într-o unitate spitalicească.

Tot ca o noutate, noile reglementări prevăd ca, la contractarea serviciilor medicale spitaliceşti, 1% din fondurile aprobate cu această destinaţie la nivelul casei de asigurări să se utilizeze pentru complexitatea suplimentară a cazurilor în ceea ce priveşte comorbiditatea şi numărul de zile de îngrijiri acordate în cadrul secţiilor/compartimentelor de terapie intensivă, în condiţiile stabilite prin norme.

A fost alocat un procent de 1% din fondurile aferente acestui segment de asistenţă medicală, repartizat spitalelor care au implementat sistemul de management al calităţii.
Pentru creşterea calităţii asistenţei medicale spitaliceşti, unităţile sanitare cu paturi care nu au posibilitatea asigurării continuităţii asistenţei medicale cu cel puţin o linie de gardă, nu vor mai avea dreptul să încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, mai menţionează comunicatul MS.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Comunicat de presă - Guvern COMUNICAT DE PRESÃ
Medicii de familie îi cer premierului Boc medierea dialogului cu MS şi CNAS privind Contractul-cadru pe anul 2011 Medicii de familie îi solicită prim-ministrului Emil Boc o mediere a dialogului lor cu Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) pentru rezolvarea problemelor din asistenţa medicală primară, a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor...
Teleorman: Casa de Asigurări de Sănătate a acoperit în 2013 cel mai mare buget din istoria sa Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Teleorman a avut alocate în 2013 cele mai mari surse bugetare din istoria sa - peste 267,6 milioane de lei, cu 15,62% mai mult decât în anul trecut, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul instituţiei, Nicuşor Tiţa.