Cele mai citite
 


Rude ale celor două femei suspectate de infectarea cu virusul nou, externate
miercuri, 10 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gripa porcina
 

Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Prietenul tinerei de 28 de ani, infectate cu virus A/H1 N1, şi tatăl pacientei de 30 de ani, infectată de asemenea, au fost externaţi marţi de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti.

În spital au mai rămas femeia de 30 de ani, cei doi copii ai săi, precum şi femeia de 28 de ani cu mama sa. Prietenul tinerei de 28 de ani nu are gripă cu virus nou, el având o simplă viroză sezonieră.

Dintre cele 35 de persoane cu care tânăra de 28 de ani, infectată cu virusul noii gripe, a venit în contact în 30 mai, la o petrecere, 22 au fost identificate şi se află sub supraveghere permanentă a stării de sănătate. Până în prezent, niciunul dintre ei nu prezintă simptome de boală.

Din cei şase contacţi apropiaţi (familie, rude), prietenul fetei (28 de ani), prezintă simptome de boală şi i s-au recoltat luni după-amiază probe pentru testele de laborator. Şi celorlalţi contacţi apropiaţi li s-au recoltat probe biologice. Investigaţiile epidemiologice continuă.

Tânăra de 28 de ani împreună cu mama sa, de 56 de ani, s-au internat, luni, la Institutul ''Matei Balş'' şi au început terapia cu antivirale.

Primul caz de gripă cu virus nou a fost înregistrat, săptămâna trecută, la o tânără care a venit din SUA în România. Până în prezent, s-au înregistrat cinci cazuri de îmbolnăvire de gripă cu virus nou.

Ministrul Bazac a prezentat, luni, măsuri suplimentare privind gripa cu virusul nou. Astfel, se intensifică măsurile la punctele de frontieră pentru cursele directe, care, începând de luni, au fost introduse pe ruta SUA - România şi se va realiza triajul epidemiologic al pasagerilor, de echipe medicale.

Pentru celelalte curse se menţin procedurile aplicate până în prezent. Vor fi instituite fluxuri speciale la ghişee pentru cursele care vin din ţările afectate de gripă - Mexic, Canada - unde se vor completa obligatoriu formularele de intrare în ţară. Ministrul a atras atenţia că toţi cei care vor refuza, din diferite motive, completarea formularelor, vor răspunde conform art. 308 din Codul penal, coroborat cu articolele 180, 181, 182, 184 şi 179 Cod penal care prevăd că acţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor molipsitoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani. În conform art. 18.1 din Legea 98/1994, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 la 500 de lei nerespectarea de către persoanele suspecte şi convalescente de boli transmisibile, purtători sănătoşi de germeni patogeni a măsurilor prevăzute în normele în vigoare.

Ministrul a precizat că a fost nevoit să recurgă la astfel de măsuri întrucât cu toate eforturile Poliţiei de Frontieră, multe persoane care au venit din SUA şi alte zone afectate nu au completat formularele.

Marţi, la cursa aeriană americană Delta, toţi călătorii au completat chestionarul, iar o echipă de medici a efectuat controlul pasagerilor la bordul avionului. Echipele de medici au fost însoţite de poliţia de frontieră şi controlul de zbor. Unei singure paciente care a declarat că, în urmă cu o săptămână, a acuzat o simptomatologie asemănătoare gripei noi, i s-au recoltat probe.

Echipele de medici se vor afla la toate zborurile directe din Statele Unite, adică de patru ori pe săptămână.

De asemenea, ministerul Sănătăţii a aprobat printr-un ordin scoaterea unei cantităţi de 100 de cutii de oseltamivir din rezerva strategică a ministerului pentru a fi dată în consum Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".

Această măsură s-a luat în vederea tratării sau profilaxiei eventualelor cazuri care pot apărea în perioada următoare în rândul copiilor. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prietenul tinerei de 28 de ani din SUA a fost internat la Institutul ''Matei Balş'' Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Dintre cele 35 de persoane cu care tânăra de 28 de ani, infectată cu virusul noii gripe, a venit în contact în 30 mai, la o petrecere, 22 au fost identificate şi se află sub supraveghere permanentă a stării de sănătate. Până în prezent, niciunul dintre ei nu prezintă...
Alte două cazuri cu virus gripal A/H1N1, confirmate Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă de la Institutul Cantacuzino a confirmat joi dimineaţă încă două cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1.
Situaţia evoluţiei gripei cu virus nou la nivel mondial Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Numărul total de cazuri de gripă cu virus A(H1N1) în ţările membre ale UE, la nivel mondial, a ajuns luni la 79 cazuri confirmate, dintre care opt cu transmitere secundară.
Boc: Avem situaţia sub control în ceea ce priveşte gripa nouă Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Premierul Emil Boc a dat asigurări, joi, că situaţia este sub control în ceea ce priveşte gripa nouă, chiar dacă au apărut două noi cazuri suspecte de îmbolnăvire.
Încă două cazuri de infectare cu noul virus gripal Bucureşti, 04 iun /Agerpres/ - Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă din cadrul Institutului Naţional Cantacuzino a anunţat, în cursul dimineţii de luni, Ministerul Sănătăţii că a confirmat, prin teste de laborator, încă două cazuri de infectare cu virusul gripal A/H1N1.
Evitarea panicii este esenţială în luarea măsurilor împotriva pandemiei Londra, 4 mai /Agerpres/ - Autorităţile din lumea întreagă trebuie să realizeze un echilibru delicat în reacţia lor faţă de cea mai recentă ameninţare de pandemiei, creată de numeroasele cazuri de gripă porcină apărute, iniţial, în Mexic.