Cele mai citite
 


Cele mai bizare zece studii ştiinţifice
joi, 30 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cercetătorii nu duc lipsă de creativitate şi se implică de multe ori în efectuarea unor studii din cele mai bizare. De la cel mai bun mod pentru evitarea căzăturilor pe drumurile cu polei la secretele unui cuplu longeviv, săptămânalul Le Point face în ediţia de marţi o trecere în revistă a acestor studii ştiinţifice care uimesc sau produc zâmbetul.
Un studiu efectuat în Germania a demonstrat ştiinţific ceea ce şi cei mai cinici prevedeau: persoanele mai în vârstă se bucură atunci când tinerii sunt copleşiţi de problemele cotidiene ale vieţii. Puşi în faţa unor false articole care îi pun pe tineri în posturi pozitive sau negative, persoanele mai în vârstă au tendinţa de a le alege pe cele negative. Acest lucru le redă încrederea în ei, încredere care le lipseşte într-o societate axată pe tineri.

Cercetătorii londonezi au avut ideea de a studia sistemul loviturilor de departajare în fotbal. Autorii studiului au analizat 2.820 de lovituri de departajare din marile meciuri naţionale şi internaţionale disputate în perioada 1970-2000, ajungând la concluzia că prima echipă care a executat a câştigat partida în 60% din cazuri, datorită avantajului psihologic de a nu se afla mereu într-o cursă de recuperare.

Cercetătorii francezi au studiat cel mai bun mod de a turna şampania într-o cupă. Pentru a-i păstra efervescenţa şi întreaga savoare, şampania trebuie să fie bine frapată şi să fie turnată uşor într-o cupă înclinată.

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Stockholm compară feţele unor voluntari care au dormit opt ore pe noapte, după ce anterior fuseseră privaţi de somn. Concluzia a fost că lipsa de odihnă se putea citi pe feţele lor şi că ei erau mai puţin frumoşi atunci când erau obosiţi.

Doi cercetători de la departamentul de psihologie al universităţii din Amsterdam au observat că emoţiile puternice provocate de montagne russe au efecte benefice asupra astmului. Se pare că adrenalina eliminată în corp îi ajută pe bolnavii de astm să respire ceva mai bine o vreme.

Dacă dormitul îi face pe oameni mai frumoşi, banii nu-i fac neapărat mai fericiţi. Este constatarea lui Daniel Kahneman, laureat Nobel pentru economie în 2002, şi a economistului Angus Deaton. Potrivit acestora, de la un venit de peste 75.000 de dolari pe an, o familie nu va fi mai fericită şi nici mai puţin stresată.

Dar bărbaţii care câştigă mai puţin decât soţiile lor sunt mai tentaţi de ideea de a avea o aventură, este concluzia sociologului american Christin Munsch. Să îţi înşeli partenera de viaţă reprezintă pentru bărbaţii cu venituri mici o modalitate de reafirmare a propriei masculinităţi, ameninţată de această situaţie. Este o probabilitate de adulter de cinci ori mai ridicată în această situaţie. Dimpotrivă, când nevasta câştigă cu 25% mai puţin decât tovarăşul de viaţă, acesta va fi fidel.

Cercetătorii de la Înalta Şcoală de Administraţie din Geneva au descoperit 'formula magică' a cuplurilor longevive. Ei au studiat pe o durată de cinci ani 1.074 de cupluri din Elveţia şi au ajuns la concluzia că secretul longevităţii lor constă în faptul că cei doi soţi sunt de aceeaşi naţionalitate, nu au avut nicio ruptură în viaţa lor amoroasă, iar bărbatul este cu cinci mai în vârstă decât soţia şi are o pregătire inferioară acesteia.

Premiul Ig Nobel (distincţie acordată descoperirilor care nu revoluţionează cu nimic ştiinţa, îi fac mai mult pe oameni să râdă) pentru fizică a fost acordat unor cercetători din Noua Zeelandă, care au observat că şosetele purtate peste încălţăminte previn alunecările pe gheaţă.

Un grup de cercetători americano-mexicani a demonstrat că eficienţa unei întreprinderi poate fi îmbunătăţită dacă se promovează salariaţii la întâmplare sau se dau prime în acelaşi timp şi celor mai competenţi şi celor mai puţin competenţi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cu cât dormim mai puţin, cu atât ne îngrăşăm mai mult (studiu) Lipsa somnului nu este o realitate prea plăcută şi o echipă de cercetători a descoperit o legătură între oboseală şi obezitate. Experţii au studiat comportamentul a 17 voluntari, bărbaţi şi femei cu o sănătate solidă, timp de opt nopţi, relatează 7sur7.be.
Un somn mai lung de nouă ore este periculos pentru sănătate (studiu) Un somn sănătos este foarte important şi la fel de importantă este şi durata somnului. Cine doarme prea mult îşi poate pune în pericol sănătatea. La fel ca alcoolul şi fumatul, abuzul de somn poate avea un efect nefast asupra organismului - este concluzia la care au ajuns cercetători de la Universitatea...
Vulnerabilitatea la infecţii depinde de ora zilei când are loc contaminarea (studiu) Funcţionarea organismului este supusă unui ritm biologic de 24 de ore. Cercetători britanici l-au studiat şi au descoperit că anumite ore ale zilei sunt propice difuzării virusurilor, relatează metronews.fr.
Lipsa somnului îi face pe oameni excesiv de optimişti (studiu) New York, 8 mar/Agerpres/ - Oamenii care nu dorm au tendinţa să fie extrem de optimişti înainte să ia nişte hotărâri şi sunt mai înclinaţi decât ceilalţi să rişte, arată un studiu american publicat marţi şi citat de AFP.
Lipsa somnului stimulează pofta de mâncare (studiu) Participanţii la un studiu, care au dormit doar cinci ore pe noapte timp de o săptămână şi au avut acces nelimitat la mâncare, au luat în greutate. Cercetări anterioare arătaseră că lipsa somnului poate duce la luarea în greutate, fără a fi determinate clar efectele asupra metabolismului, scrie 20minutes...
Lipsa soarelui creşte riscul de diabet de tip 2 (studiu) O echipă de cercetători australieni confirmă într-un studiu legătura dintre conţinutul de vitamină D şi riscul de a dezvolta un diabet de tip 2. Vitamina D este sintetizată în organism dintr-un derivat al colesterolului, sub acţiunea razelor UV, scrie passionsante.be.