Cele mai citite
 


Medicii recomandă cumpătare în alimentaţie de sărbători
joi, 30 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii recomandă evitarea consumului excesiv de alimente şi de alcool în noaptea de Revelion, dar şi în zilele Anului Nou, precum şi multă mişcare în aer liber, pentru a preveni riscul de îmbolnăviri.
De asemenea, specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să consume numai carne de porc examinată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate, deoarece trichineloza este o boală determinată de un parazit care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis AGERPRES, consumul moderat de alimente şi alcool, în special în această perioadă a sărbătorilor, poate preveni riscul declanşării unor afecţiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecţiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi obezitate.

Specialiştii spun că organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, cum ar fi cârnaţi, caltaboş, slănină, tobă etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderaţie, mai ales seara.

E bine să fie evitată prăjirea alimentelor în vederea preparării lor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, preparate la cuptor sau pe grătar. De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau de uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.

La cinele festive nu trebuie să lipsească legumele şi fructele.

În perioada sărbătorilor de iarnă, alimentaţia trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integrală), legume (minimum 300 g), fructe (minimum 450 g), lapte şi derivate (500 ml lapte sau iaurt).

Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 l pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie să aibă termenul de garanţie afişat pe ambalaj. Pentru ca organismul să funcţioneze bine, pe lângă o alimentaţie cât mai echilibrată, este recomandat exerciţiul fizic de cel puţin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj.

Persoanele care au afecţiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanţi pentru a evita agravarea stării de sănătate şi luarea unor măsuri profilactice suplimentare.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că masa îmbelşugată înseamnă digestie îngreunată. Aproape toate felurile tradiţionale de mâncare sunt preparate din ingrediente incompatibile, din îmbinarea cărora rezultă alimente greu de digerat, hipercalorigene, care stropite generos cu alcool pot trimite de urgenţă la spital, atrage atenţia specialistul.

Consumul excesiv de alcool este destul de frecvent în această perioadă a anului, după cum o dovedesc statisticile medicale făcute publice în anii precedenţi. Consumul moderat de alcool nu este periculos, problemele apar atunci când se depăşeşte limita, susţine dr. Mencinicopschi.

El subliniază că pentru a evita problemele gastrice din perioada aceasta, când toţi mâncăm ceva mai mult şi mai gras, trebuie să mâncăm sănătos, să reducem tutunul, să consumăm multe citrice şi să ne odihnim suficient.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicii recomandă moderaţie în alimentaţie de sărbători În perioada sărbătorilor de iarnă, medicii recomandă evitarea consumului excesiv de alimente şi de alcool, dar şi multă mişcare în aer liber, pentru a preveni riscul de îmbolnăviri, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Ministerul Sănătăţii.
Medicii diabetologi descurajează abuzul de alimente grase în perioada sărbătorilor de iarnă - „Sănătatea se cunoaște de dimineață!” Numărul persoanelor afectate de diabetul zaharat de tip 2 este în creştere la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation), aproximativ 400 de milioane persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar peste 90% dintre...
Medicii recomandă ca trecerea de la alimentaţia de post la cea obişnuită să se facă treptat Trecerea de la alimentaţia de post la cea obişnuită trebuie să se facă treptat, iar consumul de alimente tradiţionale pe bază de miel trebuie să fie moderat, mai ales pentru persoanele care au ţinut post, recomandă medicii.
Stilul vegan - un mod de viaţă Într-o lume în care suntem cu toţii pe fugă, în care mâncăm de multe ori haotic, negândindu-ne la urmări şi punându-ne singuri în pericol sănătatea, există şi oameni care au decis să aleagă un stil de viaţă sănătos, care îi poate defini din toate punctele de vedere.
DIETA PENTRU SANATATEA RINICHILOR Dieta este un component important al starii de sanatate. Educatia nutritionala cat si bunele obiceiuri alimentare sunt esentiale in mentinerea starii de sanatate. O dieta corecta si sanatoasa contribuie substantial la prevenirea bolilor si a mortii premature.
Recomandări ale specialiştilor de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii privind alimentaţia de Paşte Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii fac o serie de recomandări privind consumul de alimente în perioada Sărbătorilor de Paşte, pentru a evita problemele ce pot apărea după masa pascală.