Cele mai citite
 


Olanda, în avangarda muncii part-time
vineri, 31 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Din motive care îmbină tradiţia şi modernitatea, trei femei olandeze din patru muncesc part-time. Sectoare dominate de femei, cum ar fi sănătatea şi educaţia, funcţionează aproape în întregime pe baza acestui sistem şi chiar femei fără copii şi mame ale unor copii mai mari îşi negociază veniturile contra timpului liber. În numai câţiva ani însă, munca part-time a încetat să mai fie o prerogativă a femeii cu puţine ambiţii privind cariera şi a devenit un instrument puternic de atragere de talente - bărbaţi şi femei - pe piaţa competitivă a muncii din Olanda, scrie New York Times în ediţia de miercuri.
'Experienţa noastră part-time ne-a învăţat că se poate organiza activitatea într-un ritm diferit de programul de la nouă la cinci', a declarat parlamentarul Pia Dijkstra. 'Generaţia următoare este pe cale să transforme cultura noastră part-time dintr-o slăbiciune într-o putere', a mai spus ea.

Pentru un grup tot mai mare de profesionişti tineri, interesul pentru o săptămână de lucru mai scurtă şi mai flexibilă se extinde, cu implicaţii inclusiv pentru traficul la ore de vârf.

Există chirurgi part-time, manageri part-time şi ingineri part-time. De la Microsoft la Ministerul olandez al Economiei, s-a trecut la 'flex-buildings', unde numărul de spaţii de lucru este mult mai redus decât personalul care munceşte pe baza unor programe adaptate nevoilor lor.

Cultura olandeză a muncii part-time oferă perspectiva unei evaluări în avans a provocărilor şi eventualelor soluţii cu care şi alte ţări se vor confrunta în era unei forţe de muncă în schimbare rapidă.

În prezent, unul din trei bărbaţi muncesc fie part-time, fie cu jumătate de normă, iar 'ziua tatălui' a intrat în vocabularul olandez.

''Mult timp, cultura noastră part-time părea înapoiată', a spus Karien van Gennip, fost ministru al comerţului. 'Acum situaţia se schimbă, pentru că ne-a adus mai aproape de ceea ce toată lumea doreşte: echilibrul dintre muncă şi viaţă'.

Wouter Bos, fost ministru de finanţe, în prezent partener patru zile pe săptămână la firma de contabilitate KPMG, este de acord: 'Mai mulţi bărbaţi doresc să stea mai mult cu familia, dar fără a renunţa la cariera lor. Şi mai multe femei doresc o carieră, dar fără a renunţa la timpul petrecut cu familia'. El a prezis 'o luptă uriaşă' pentru cei mai buni muncitori, în care cheia va fi flexibilitatea.

75% dintre femeile olandeze muncesc în prezent part-time, comparativ cu 41% în alte ţări din UE şi 23% în SUA, potrivit Saskiei Keuzenkamp de la Institutul Olandez pentru Cercetare Socială. 23% dintre bărbaţii olandezi au program redus, comparativ cu 10% în UE şi SUA. 9% muncesc săptămâna întreagă în patru zile.

95% dintre olandezii angajaţi la Microsoft lucrează de acasă cel puţin o zi pe săptămână, un sfert fac acest lucru patru din cinci zile. Fiecare echipă are un 'minimum fizic', unele se întâlnesc de două ori pe săptămână la birou, alţii o dată pe trimestru. Comunicarea online şi organizarea de conferinţe duc la economii de timp, combustibil şi deşeuri de hârtie. Compania spune că a redus emisiile de carbon cu 900 de tone în acest an. Aspecte ale acestui concept de 'nouă lume a muncii' au fost exportate la birouri ale Microsoft din alte ţări, printre care Norvegia, Franţa şi Australia - deşi nu şi la sediul central din SUA.

Din cei 85 de specialişti de la spitalul Ziekenhuis Amstelland de la sud de Amsterdam, 31 sunt femei şi două treimi muncesc part-time. Chiar şi unii chirurgi. ''Acest lucru ar fi fost de neconceput în urmă cu 10 ani', a declarat Jacques Moors, preşedintele spitalului. 'Dacă am fi insistat pe chirurgi full-time am fi avut o problemă de personal: trei din patru medici sunt femei'.

Munca part-time îşi are însă propriile rigidităţi. 'Când toată lumea dintr-un centru şcolar de zi lucrează part-time oare ai vrea să-ţi trimiţi copilul la şcoală cinci zile pe săptămână şi ca el să fie în grija mai multor profesori diferiţi?', a spus Janneke Platenga, profesor de economie la Universitatea din Utrecht. La centrul şcolar de zi Olefantje din Utrecht, doar aproximativ 120 de copii vin cinci zile pe săptămână, iar cei mai mulţi profesori muncesc patru zile, alţii trei zile.

O serie de cărţi recente şi website-uri sfătuiesc bărbaţii să îmbine cariera cu familia. Guvernul olandez a acordat 'Premiul pentru bărbatul modern' pentru încălcarea stereotipurilor de gen. Rutger Groot Wassink l-a câstigat pentru faptul că a co-fondat o campanie care promovează munca part-time pentru bărbaţi şi pentru că lucrează patru zile pe săptămână el însuşi.

Cu toate acestea stereotipurile de gen tradiţionale sunt puternice. Ocuparea forţei de muncă de către femei este mare, 70%, dar ele nu muncesc în medie mai mult de 24 de ore pe săptămână şi câştigă cu 27% mai puţin decât bărbaţii, în timp ce 57% sunt considerate dependente financiar, câştigând sub 70% din salariul minim brutm - 997 de euro pe lună. Numai patru din 20 de membri din actualul cabinet sunt femei iar 60% dintre companiile listate la Bursa din Amsterdam nu au nicio femeie în consiliile lor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vosganian: Industria şi exportul, cele două sectoare economice care merg ceva mai bine (interviu) Preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului, Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi Finanţelor, a acordat, la sfârşitul săptămânii, un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care a apreciat că informatizarea sistemului fiscal ar fi "lovitura mortală" dată fenomenului...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Franţa va deschide vineri primul său centru de injectare supervizată pentru consumatorii de droguri Franţa va deschide vineri primul său centru de injectare supervizată pentru consumatorii de droguri. Acesta va fi amplasat în spitalul Lariboisière, în apropiere de Gara de Nord, zona pariziană cea mai afectată de consumul de droguri, informează France Presse.
SUA, Elveţia şi Norvegia cheltuiesc cel mai mult pentru servicii medicale (OCDE) La nivel global sumele alocate de actorii statali pentru servicii medicale au crescut foarte mult începând cu anul 1980. În prezent, primele poziţii în ceea ce priveşte sumele destinate anual acestui sector sunt deţinute de SUA, Elveţia şi Norvegia, care alocă 16,9%, 11,1%, respectiv 8,9% din PIB pentru...
Cum au rezistat grecii până acum: Legăturile de familie şi din cadrul comunităţii i-au ţinut uniţi Viaţa de zi cu zi a grecilor a intrat într-un fel de transă colectivă, îmbinată cu un umor macabru, se arată într-o amplă analiză publicată de New York Times în ediţia de luni şi semnată de Russell Shorto, directorul ''John Adams Institute'' din Amsterdam.