Cele mai citite
 


Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă)
vineri, 31 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din sistemul bugetar.
Situaţia a fost anticipată de ministrul Cseke Attila, care încă de la validarea sa ca ministru al sănătăţii anunţa că 2010 va fi un an foarte greu.
'Poate va fi nevoie să luăm nişte măsuri nepopulare. Voi milita pentru ca bugetul pe 2010 să fie cel puţin egal cu cel din 2009, respectiv 3,6% din PIB', afirma, la preluarea mandatului, ministrul Sănătăţii.
Bugetul pentru 2010 a fost aproape pe egal cu cel din 2009, dar din acesta a trebuit să se plătească şi suma cheltuită în 2009 prin credite de angajament.
Pe de altă parte, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, declara recent, la conferinţa cu tema 'Radiografia sistemului de sănătate', că CNAS va intra în 2011 cu un deficit de trei miliarde de lei.
El menţiona că 4,5 milioane de plătitori care cotizează la fondul de sănătate cu 10,7% trebuie să asigure fondurile pentru cei peste 20 milioane de locuitori.
''Bugetul Casei şi al Ministerului Sănătăţii (MS) este de aproximativ cinci miliarde de euro. Cei mai mulţi bani se duc către spitale, iar din aceste fonduri, spitalele folosesc pentru cheltuielile de personal 75% , cam 10% pentru întreţinere şi restul pentru serviciile de sănătate, or cu aceste fonduri nu pot fi asigurate servicii de calitate'', a susţinut Lucian Duţă.
Diferenţa dintre ţara noastră şi alte ţări europene este foarte mare - în România se alocă pentru sănătate 200 de euro pe cap de locuitor, în timp ce în Europa Occidentală se discută începând de la 1.000 euro pe cap de locuitor.
'Anul 2009 s-a încheiat cu un deficit de 2,8 miliarde lei, bani care s-au rostogolit în 2010 şi au apărut în bugetul pe 2010. Anul 2010 este anul în care avem cele mai mari probleme în sistemul de finanţare', a explicat preşedintele CNAS, adăugând că deficitul este de 2,5-3 miliarde lei şi se pune acut problema ce se va face în 2011 când, dacă nu va exista o finanţare corespunzătoare, bugetul va fi scăzut cu această sumă.
Lipsa unei finanţări corespunzătoare a generat probleme în asigurarea medicaţiei gratuite pentru programe, dar şi lipsa banilor pentru infrastructură şi pentru aparatură.
În anul 2010 au fost adoptate noi reglementări, cum ar fi un nou sistem de compensare a medicamentelor, mărirea termenelor de plată către furnizorii de servici medicale, introducerea noţiunii de farmacie de familie, noi prevederi privind rezidenţiatul, descentralizarea spitalelor.
Majoritatea spitalelor au fost transferate către consiliile locale, măsură controversată, câţiva primari sau preşedinţi de consilii judeţene refuzând să preia spitalele. Din 439 de spitale, la minister au mai rămas 62 de unităţi, care au fost comasate şi s-a ajuns ca în subordinea MS să rămână 59 de unităţi.
De la 1 septembrie, bolnavii cronici care au vrut să rămână pe schemele de tratament pe care le aveau şi nu au dorit să treacă pe tratamente cu generice au scos mai mulţi bani din buzunar pentru reţete, potrivit noilor reglementări de compensare a medicamentelor aflate pe lista C1, care cuprinde medicamente gratuite pentru bolnavii cronici.
Tot subfinanţarea a făcut ca spitalele să rămână, timp de şase luni, fără vaccin împotriva tuberculozei, iar aproximativ 60.000 de nou-născuţi să nu poată fi imunizaţi. Ministerul a trebuit să achiziţioneze vaccin de la un producător străin, pentru că Institutul Cantacuzino a pierdut autorizaţia de funcţionare.
O problemă cu care se confruntă sistemul sanitar în continuare este plecarea personalului medical.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila', prof. univ dr. Florian Popa, spunea, cu prilejul susţinerii Rezidenţiatului, că în 2009-2010 au plecat 5.000 de specialişti, motivele fiind, pe lângă salarii, dotările şi accesul la noile tehnologii.
Prof. dr. Ioan Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, a declarat pentru AGERPRES că în 2010, numărul medicilor care au solicitat certificate de bună practică, necesare pentru a putea pleca la muncă în străinătate, s-a dublat, ajungând la 950, comparativ cu anii 2007-2009, când numărul a oscilat între 420 şi 490.
''Ritmul plecării medicilor s-a accentuat, ceea ce demonstrează că Occidentul îi aspiră. Noi îi pregătim, investim sume formidabile în acest lucru, pentru ca apoi ei să plece, motivul principal fiind salarizarea, care nu suportă comparaţie cu România'', a spus profesorul Lascăr.
El a adăugat că ''dacă finanţarea sistemului nu va fi între 8 şi 10% din buget, nu va deveni prioritate pentru Executiv şi nu va avea o strategie pe termen lung, indiferent de miniştrii care vor veni la conducerea Sănătăţii'', iar lucrurile nu se vor rezolva, dimpotrivă, se vor acutiza.
''În spaţiul european, la Bruxelles, Sănătatea a fost declarată prioritate. Noi suntem membri ai UE şi ar trebui să ne raliem acestei politici'', a subliniat prof. Lascăr.
Anul acesta, Ministerul Sănătăţii a pus accent pe pregătirea medicilor specialişti. Pentru a compensa lipsa specialiştilor în spitalele din ţară au fost luate două măsuri importante: reducerea cu un an a duratei de Rezidenţiat pentru 36 de specialităţi şi eliminarea Rezidenţiatului cu durata de 7 ani.
Tot în 2010, a fost adoptat oficial, ca probă scrisă obligatorie în scopul obţinerii titlului de medic specialist în Anestezie şi Terapie Intensivă în România, examenul pentru Diploma Europeană în Anestezie partea I (EDA partea I). Astfel, specialitatea Anestezie - Terapie Intensivă devine prima specialitate medicală din România dispusă să se alinieze transparent şi deplin exigenţelor justificate ale concetăţenilor noştri, care, ca oricare alţi cetăţeni ai Europei, doresc să fie îngrijiţi de medici cu un nivel de competenţă certificat şi cât mai înalt.
În luna decembrie a acestui an a fost lansată versiunea centralizată a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), care constituie baza pentru introducerea cardului european şi a reţetelor electronice.
Preşedintele CNAS a precizat, cu acest prilej, că prin introducerea acestui model informatizat nu vor mai fi admise interpretări sau ''eschive'' de la respectarea normelor, iar serviciile medicale vor fi decontate corect în baza contractelor încheiate de Casa de Asigurări de Sănătate cu furnizorii.
Noul sistem reprezintă cel mai mare sistem informatizat funcţional din România. Registrul Unic al Asiguraţilor conţine întreaga populaţie a României, acesta fiind unul dintre motivele datorită căruia versiunea SIUI deţine, în acest moment, o complexă bază de date cu informaţii despre persoanele care beneficiază de sistemul de asigurări de sănătate din România.
Sistemul verifică şi validează serviciile medicale, luând în considerare întregul complex de date despre asigurat, despre medic, despre furnizorul medico-farmaceutic care a semnat un contract cu CNAS, despre listele de medicamente şi despre serviciile active la momentul curent.
În plus, sistemul decontează un serviciu medical numai dacă în privinţa acestuia sunt respectate în totalitate prevederile normative în vigoare.
Prin intermediul acestui sistem pot fi evidenţiate diferite categorii de informaţii, atât la nivel naţional, cât şi la nivel judeţean, referitoare la diferitele tipuri de asiguraţi, pensionari, persoane co-asigurate, persoane cu diferite grade de invaliditate,?elevi, studenţi, nou-născuţi.
În opinia prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), o caracteristică a acestui an a fost abandonarea responsabilizării sociale în medicină de către guvernanţi, lipsa unui plan coerent, o funcţionare inadecvată prin măsuri luate la întâmplare.
În ceea ce priveşte bugetul pentru anul viitor, preşedintele CMR a declarat pentru AGERPRES că ''nu sunt semne bune, iar morbiditatea va creşte''.
Ministerul Sănătăţii are în vedere, pentru 2011, mai multe măsuri - introducerea co-plăţii, reducerea cu 10% a numărului paturilor de spital, plata contribuţiei pentru sănătate şi de către pensionari şi revoluţionari, introducerea bugetului orientativ la medicul de familie, legea farmaciei, introducerea cardului de sănătate.
Astfel, pensionarii cu venituri de peste 740 de lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, vor plăti contribuţii sociale de sănătate, numărul contribuabililor incluşi prin această măsură în baza de impozitare fiind de aproximativ două milioane. Suma ce va fi strânsă de la pensionari ar urma sa fie folosită la compensarea medicamentelor şi la finanţarea spitalelor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cseke Attila: Pe viitor propunem investiţii prioritare la secţiile de terapie intensivă şi de oncologie Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în faţa comisiilor de sănătate ale Parlamentului, că are în vedere în următorii ani investiţii prioritare în două-trei domenii, indicând secţiile de terapie intensivă şi cele de oncologie.
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.