Cele mai citite
 


Peste 1,6 miliarde de euro, disponibile în 2011 pe măsurile PNDR
vineri, 31 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 31 dec /Agerpres/ - Peste 1,63 de miliarde de euro vor fi?disponibile în 2011 prin nouă măsuri şi o schemă de finanţare incluse în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va deschide 16 sesiuni de depunere de proiecte, potrivit datelor publicate pe site-ul MADR.
Astfel, măsura 112 'Instalarea tinerilor fermieri' va avea în 2011 două sesiuni de depunere de proiecte, în perioada 1- 29 iulie şi 3-31 octombrie 2011, fondurile alocate pe fiecare sesiune în parte fiind de 50 de milioane de euro. Măsura 121 'Modernizarea exploataţiilor agricole' va avea doar o sesiune de depunere de proiecte, în perioada 1-29 aprilie 2011.
Fondurile alocate acestei sesiuni vor fi de 150 de milioane de euro.
Potrivit MADR, măsura 123 'Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere' va fi deschisă doar în perioada 1- 31 martie 2011, beneficiarii putând accesa circa 130 de milioane de euro.
Sesiunea de depunere de proiecte pe schema M123 'Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea produselor agricole şi forestiere în vederea obţinerii de produse neagricole' va fi deschisă anul viitor în perioada 1-31 martie, fondurile alocate atât pentru sectorul agricol şi cel forestier fiind de 101 milioane de euro.
În ceea ce priveşte măsura 125 'Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea silviculturii' , aceasta va fi deschisă în data de 2 mai, pentru 30 de zile, şi are prevăzută o alocare în sumă de 333 milioane euro. MADR precizează că la stabilirea alocării aferente anului 2011 nu au fost luate în calcul sumele suplimentare alocate
submăsurii c privind lucrările de construcţii, refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor.
De asemenea, măsura 141 'Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă' va avea două sesiuni de depunere de proiecte, a câte 105 milioane de euro fiecare, în perioadele 1-29 iulie şi 3-31 octombrie 2011.
Potrivit datelor MADR, fondurile de 200 de milioane de euro alocate măsurii 211 'Sprijin pentru zona montană defavorizată', derulată prin APIA, vor putea fi solicitate în patru sesiuni de depunere a câte 50 de milioane de euro. Prima sesiune va fi deschisă în perioada 1-28 februarie, cea de-a doua în 2-31 mai, a treia în 1-30 septembrie şi ultima sesiune în perioada 2-30 decembrie 2011.
Măsura 312 'Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi' va avea o singură sesiune de depunere, în perioada 2 - 31 mai şi fonduri alocate de 89 de milioane euro, iar măsura 313 'Încurajarea activităţilor turistice' va avea deschise două sesiuni, în perioada 1- 31 martie 2011, respectiv 1-30 septembrie 2011, iar alocarea financiară va depăşi 170 de milioane de euro.
În cazul măsurii 322 'Renovarea şi dezvoltarea satelor' va exista o singură măsură, programată pentru luna martie, sub rezerva obţinerii acordului Comisiei Europene cu privire la propunerile de modificarea a PNDR până la acea dată.
Suma alocată acestei măsuri se ridică la 155,942 milioane euro, fiind luate în calcul sumele suplimentare alocate măsurii 322d 'Investiţii privind lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundaţii în 2010'.
Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), un număr de 22.297 proiecte în valoare de 3,42 de miliarde de euro au fost contractate prin intermediul APDRP, de la demararea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013 (PNDR), în martie 2008. Această valoare reprezintă o angajare de aproximativ 48% a fondurilor totale disponibile pentru România.
Printre cele mai atractive tipuri de investiţii pe care solicitanţii privaţi de finanţare nerambursabilă le derulează prin APDRP figurează, cele pe măsura 112 - 'Instalarea tinerilor fermieri'. Tinerii care au accesat până în prezent această măsură de investiţii s-au orientat spre domeniul apiculturii, achiziţia de utilaje agricole, cultivarea de plante ornamentale, dar şi construcţia de solarii.
În ceea ce priveşte Măsura 121 - 'Modernizarea exploataţiilor agricole', iniţiativele s-au concentrat asupra sectorului vegetal, mai precis pentru achiziţia de utilaje agricole performante. Alte proiecte vizează fermele de îngrăşare a suinelor, fermele pentru vaci de lapte, exploataţiile pomicole şi fermele mixte.
Proiecte de anvergură şi importanţă deosebită sunt finanţate şi prin Măsura 123 - 'Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere'. Au primit sprijin financiar abatoarele mixte sau depozitele frigorifice.
Pe măsura 312 - 'Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi', posibilitatea de a primi un sprijin financiar nerambursabil de până la 200.000 de euro, în condiţiile unei cofinanţări de 70%, au determinat un interes major al solicitanţilor pentru accesarea acesteia. De asemenea, faptul că pot primi finanţare peste 200 de tipuri de activităţi a dus la o varietate foarte mare a iniţiativelor solicitanţilor - procesarea lemnului (mobilă), depozite de mărfuri, service auto sau cabinete medicale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
Dolj: Modernizarea ambulatoriului Spitalului Judeţean, întârziată cu peste doi ani pentru nerespectarea normelor sanitare Proiectul de modernizare a ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova a fost întârziat doi ani şi jumătate, pentru că firma care l-a realizat iniţial nu a respectat normele sanitare şi de securitate la incendiu, apoi şi-a încetat activitatea în România, motiv pentru care Consiliul Judeţean...
INTERVIU/Dr.Cristian Grasu: Anual, 50.000 de români au nevoie de radioterapie; în viitor am putea dubla numărul de pacienţi trataţi Aproximativ 50.000 de bolnavi de cancer au nevoie anual de radioterapie, iar statul poate asigura, în condiţiile actuale, tratament pentru 17.000, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, dr. Cristian Grasu, director în Ministerul Sănătăţii.
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...