Cele mai citite
 


APSR: Sănătatea românilor pierde în faţa intereselor de grup
marţi, 4 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consiliul Director al Alianţei Pentru Sănătate din România (APSR) va sesiza, la începutul lunii ianuarie, Parlamentul European prin Comisia de Sănătate privind încălcarea drepturilor românilor la îngrijire medicală decentă, aşa cum prevede Constituţia României, în condiţiile alocării a numai 3% la sută din PIB? pentru sistemul de sănătate.
'Sănătatea românilor pierde încă o data în faţa intereselor de grup, în condiţiile în care bugetul pentru sănătate din 2011 se ridică la doar 3% din PIB. Legea bugetului pe 2011, aşa cum a fost adoptată de Parlamentul Romaniei continuă grava subfinanţare a sistemului de sănătate generând efecte dezastruoase în planul sănătăţii populaţiei şi a speranţei de viaţă', consideră preşedintele APSR, Cristian Hotoboc.
APSR consideră că neglijenţa, nepăsarea, indiferenţa şi interesele de grup ale reprezentanţilor statului român duc la discriminare şi la exterminarea unor categorii importante ale populaţiei cărora le este astfel restricţionat dreptul la ocrotirea sănătăţii şi igienei.
APSR reaminteşte clasei politice că, prin procedura de aderare la UE, România şi-a asumat aducerea la standardele europene a sistemului public de sănătate.
De asemenea, semnatarii APSR afirmă că în anii trecuţi subfinanţarea a generat grave disfuncţionalităţi ale sistemului de sănătate cu limitarea accesului pacienţilor la produsele şi serviciile de sănătate, iar studiile efectuate până în prezent relevă continua degradare a sistemului şi a stării de sănătate a populaţiei.
'Subliniem faptul că proiectarea şi adoptarea acestui buget au fost făcute fără temeiul unei analize corespunzătoare asupra nevoilor şi stării de sănătate a populaţiei, fără o evaluare a consecinţelor în planul infrastructurii sistemului de sănătate din România şi fără o evaluare reală a nevoilor minime de finanţare, ţinând cont de obligaţiile constituţionale ale statului roman. La ora actuală, tot mai mulţi pacienţi sunt nevoiţi să îşi cumpere materialele sanitare şi medicamentele necesare atunci când ajung în spitalele publice, nu pot beneficia de medicamente compensate şi investigaţii medicale paraclinice (analize de laborator, investigaţii imagistice etc) deşi îşi plătesc asigurarea şi ar trebui să aibă acces la toate aceste produse şi servicii de sănătate. Astfel, sunt eliminaţi din cadrul asigurării asistenţei medicale publice pacienţii care nu au posibilitatea să îşi plătească accesul la sistemul de sănătate', a mai spus preşedintele Alianţei Pentru Sănătate din România.
În opinia membrilor APSR, pe termen lung toate acestea vor duce la deprecierea stării de sănătate a populaţiei, la agravarea afecţiunilor existente, la creşterea numărului de cazuri de 'boli ale sărăciei' ceea ce înseamnă? reducerea speranţei de viaţă a românilor, precum şi la majorarea costurilor sociale. Cel mai grav este faptul ca vor fi pierdute prematur vieţi omeneşti.
Din APSR fac aparte 11 asociaţii profesionale din domeniul medical şi al distribuţiei medicamentelor, trei fundaţii şi două patronate şi opt societăţi medicale de specialitate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alianţa Pentru Sănătate din România va sesiza Parlamentul European Consiliul Director al Alianţei Pentru Sănătate din România va sesiza, la începutul lunii ianuarie, Parlamentul European prin Comisia de Sănătate privind încălcarea drepturilor românilor la îngrijire medicală decentă se arată într-un comunicat de presă al alianţei remis miercuri AGERPRES.
În România ar trebui alocate mai multe fonduri pentru sănătate, susţin specialiştii în domeniu Prezentarea industriei de generice din România şi a problemelor cu care aceasta se confruntă, dar şi comparaţia cu alte state europene în acest domeniu au reprezentat obiectivele vizitei la Asociaţia Europeană a Medicamentelor Generice, a declarat, pentru AGERPRES, Alina Culcea, director adjunct Actavis...
Alexandru Rafila: MS şi-a propus să actualizeze lista de medicamente compensate Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii conf. dr. Alexandru Rafila i-a asigurat pe reprezentanţii industriei farmaceutice cu prilejul Forumului Industriei Farmaceutic de faptul că Ministerul Sănătăţii este deschis dialogului şi va da dovadă de flexibilitate în ceea ce priveşte taxa de clawback.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Comunicat de presă - Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză 'Condiţia pacientului cu tuberculoză în România şi în spaţiul european'
APMGR reclamă accesul inechitabil al pacienţilor la servicii de sănătate şi terapie generică Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a decis să continue seria demersurilor de sprijinire a creşterii accesului la terapie şi a finanţării sustenabile a sistemului de sănătate românesc, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.