Cele mai citite
 


Mai mulţi pensionari vor beneficia de medicamente compensate cu 90%
miercuri, 10 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Peste 550.000 de persoane aflate la vârsta pensiei se vor adăuga pensionarilor care beneficiază de medicamente compensate cu 90%, astfel încât numărul acestora va ajunge la 3,5 milioane.

De la 1 iulie, pensionarii cu venituri de până la 700 de lei lunar vor beneficia de medicamente compensate în proporţie de 90%, a decis miercuri Guvernul.

La propunerea ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, Executivul a aprobat miercuri Hotărârea de Guvern pentru modificarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionari.

“Am crescut cu 100 de lei, de la 600 la 700 de lei, plafonul veniturilor pentru care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90%. Creştem astfel accesibilitatea pensionarilor cu venituri mici la medicamentele compensate. De asemenea, continuăm măsurile de protecţie socială pentru categoriile defavorizate pe care le-am început la 1 martie prin programul de compensare cu 90% a medicamentelor. Solidaritatea faţă de pensionarii cu venituri mici a reprezentat o promisiune şi o prioritate a Guvernului care a devenit realitate”, a declarat ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac.

Numărul pensionarilor care au accesat, în primele două luni de funcţionare, programul de compensare cu 90% pentru pensionarii cu venituri de până la 600 de lei a fost mai mic faţă de cel prognozat. Acest fapt, împreună cu ieftinirea preţului la medicamente şi costul mediu pe reţetă prescrisă mai mic faţă de cel estimat a condus la realizarea unei economii de aproximativ 30 de milioane de lei în bugetul Ministerul Sănătăţii (MS).

„Aşa cum am promis, toate economiile pe care le facem în cadrul programelor MS le vom utiliza tot pentru bolnavi. Ca urmare am folosit cele 30 de milioane tot pentru pensionari”, a mai spus ministrul Bazac.

Pensionarii vor achiziţiona în continuare oricare dintre cele 650 de medicamente aflate pe Sublista B la un nivel de compensare de 90%. Înainte de 1 martie 2009, medicamentele incluse în Sublista B erau compensate în procent de doar 50% din preţul de referinţă, indiferent de veniturile realizate din pensii. Potrivit hotărârii de guvern, compensarea de 90% va fi suportată în proporţie de 50% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, restul de 40% fiind acoperit din bugetul MS.

Sublista B cuprinde 650 de medicamente (216 denumiri comune internaţionale - DCI), necesare în tratamentul hipertensiunii arteriale, afecţiunilor circulatorii, pentru scăderea colesterolului, împotriva vertijurilor, tulburărilor capacităţii mentale etc.

O clasificare a celor mai folosite medicamente compensate din Sublista B arată că pe primul loc se situează Bilobilul, urmat de Detralex, Prestarium, Tanakan, Nebilet, Preductal, Betaserc, Alpha D3, Miofilin, Crestor, Sortis, Prestarium, Oxibral, Omnic Tocas, iar diferenţa dintre suma achitată de pensionarii cu venituri numai din pensii şi până la 700 lei pe lună înainte de 1 martie 2009 şi după această dată.

Pensionarii cu venituri din pensii de peste 700 de lei vor putea beneficia în continuare de compensarea de 50% pentru medicamentele din Sublista B. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Sănătăţii anunţă scăderea preţurilor la compensate de la 1 februarie Ministrul Sănătăţii Publice, Ion Bazac, a anunţat, joi, la finalul întâlnirii cu producătorii, importatorii şi farmaciştii, că preţul la medicamentele compensate s-ar putea reduce cu 10% de la 1 februarie. (Sursa: Agerpres)
Ministrul Sănătăţii a aprobat un ordin privind actualizarea periodică a listei de medicamente compensate şi gratuite Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a aprobat miercuri un ordin privind criteriile de evaluare a tehnologiilor medicale privind includerea, extinderea indicaţiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în şi din lista de medicamente compensate şi gratuite.
Bănicioiu: Am cerut să se finalizeze actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a cerut marţi echipei Unităţii de Evaluare a Tehnologiilor Medicale să finalizeze până la finalul anului cea de-a treia actualizare a listei cu medicamente compensate şi gratuite, care va aduce şi prima delistare a medicamentelor vechi care existau pe listă.
Vlad Voiculescu: Ieftinim majoritatea medicamentelor, în trepte, pentru a evita o criză Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că vor fi ieftinite majoritatea medicamentelor emise pe bază de reţetă, în trepte, cel mai probabil începând din primul trimestru al anului viitor.
Românii pot lua medicamente compensate de la orice farmacie Românii care beneficiază de medicamente compensate îşi vor putea lua reţetele la orice oră şi de la orice farmacie. Asta pentru că Guvernul a decis eliminarea plafoanelor din farmacii pentru eliberarea medicamentelor compensate. Măsura se aplică începând chiar de miercuri, a anunţat ministrul Sănătăţii...
Medicii de familie vor acorda consultaţii şi vor elibera reţete Bucureşti, 7 aprilie /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, marţi, la încheierea negocierilor cu reprezentanţii medicilor de familie, că aceştia vor acorda asistenţă medicală şi vor elibera reţete compensate şi gratuite începând cu 1 aprilie, iar data nu este o păcăleală.