Cele mai citite
 


Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 - grupaj II
luni, 3 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 3 ian /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.
Au răspuns la întrebările adresate de AGERPRES Ioan Oltean (PDL), Cseke Attila (UDMR), Vasile Soporan (UNPR), Gheorghe Nichita (PSD) şi Eugen Nicolăescu (PNL).

Deputatul Ioan Oltean, vicepreşedinte al PDL, îşi doreşte ca anul 2011 să fie unul al redresării economice şi în care guvernul să nu mai fie nevoit să ia alte măsuri de austeritate faţă de cele deja luate în 2010.
'Anul 2011, sub aspectul priorităţilor politice, economice şi sociale, va fi anul redresării şi intrarea într-un con de lumină a stării economice şi sociale a României. Reforma promovată de Guvernul României marşează pe două componente care au fost declarate de nenumărate ori: calarea în mod special spre investiţii şi crearea de noi locuri de muncă, să cheltuim atât cât producem, iar împrumuturile să fie direcţionate spre dezvoltare. O altă prioritate a reformei a fost să se elimine inadvertenţele din sistemul de pensii, eliminarea privilegiilor din acelaşi sistem şi eliminarea abuzurilor din utilizarea banului public', a declarat Ioan Oltean.
El şi-a exprimat speranţa că, în 2011, guvernul nu va mai fi nevoit să apeleze la 'măsuri nepopulare', acest lucru urmând să fie obţinut prin respectarea angajamentelor luate faţă de FMI, scăderea ratei şomajului, stabilizarea cursului leu-euro, investiţii în infrastructură şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.
'Avem în vedere ca în anul 2011 să nu mai fie nevoie de ajustări, să nu mai fie nevoie de luat măsuri nepopulare, măsuri care să ducă la o ajustare în diverse domenii. În concluzie, măsurile de austeritate sperăm să se fi încheiat în 2010 şi să nu mai fie nevoie în 2011 să luăm alte măsuri de austeritate', a afirmat Ioan Oltean.
În plan politic, el a spus că PDL îşi doreşte ca anul 2011 să aducă intrarea partidului pe un trend ascendent al imaginii, care să se răsfrângă în procentele viitoarelor sondaje de opinie. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila (UDMR), consideră că 2011 trebuie să fie anul în care vor continua reformele, atât pe plan social, cât şi pe plan politic şi economic, demarate în 2010 de guvernanţi, pentru ca România să ajungă cu adevărat la nivelul ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană.
În condiţiile acordului semnat cu FMI, care practic 'ne obligă să accelerăm aceste schimbări', în primul rând, consideră Cseke Attila, este necesară echilibrarea bugetului de stat, prin asigurarea transparenţei în cheltuirea banilor publici, accentuarea procesului de absorbţie a fondurilor europene şi asigurarea resurselor financiare necesare pentru cofinanţarea proiectelor realizate.
'Guvernul trebuie să găsească o soluţie urgentă pentru creşterea veniturilor în sectorul bugetar, dar trebuie să sprijinim şi mediul de afaceri prin elaborarea unor noi politici de susţinere a IMM-urilor. Dacă toate aceste măsuri vor fi aplicate corect, vor duce la întărirea clasei de mijloc. Este necesară sprijinirea creării de noi locuri de muncă, inclusiv în mediul rural, protejarea şi creşterea graduală a puterii de cumpărare a populaţiei, obiectiv care de altfel este cuprins şi în programul UDMR, formaţiune politică pe care o reprezint în Guvernul României', a precizat Cseke Attila.
O prioritate de grad zero este, în opinia sa, dezvoltarea infrastructurii, pentru care vor trebui exploatate posibilităţile oferite de legea privind parteneriatul public-privat, în vederea atragerii de fonduri, inclusiv la sistemul sanitar din România.
Ca ministru al Sănătăţii, Cseke Attila a menţionat priorităţile ministerului pe care îl coordonează pentru 2011. În primul rând, se vor continua reformele începute în 2010, cum ar fi descentralizarea şi restructurarea spitalelor, asigurând astfel o accesibilitate sporită cetăţenilor la serviciile publice de sănătate, se va acorda atenţie sporită domeniilor de combatere şi tratament al cancerului, precum şi dezvoltarea secţiilor de anestezie-terapie intensivă. Un obiectiv important, a spus Cseke Attila, va fi 'redresarea şi dezvoltarea asistenţei medicale din mediul rural, capitol unde momentan nu stăm tocmai bine', precum şi informatizarea sistemului sanitar, un prim pas fiind introducerea cardului de sănătate, o practică care se regăseşte în toate ţările dezvoltate din UE.
În 2011, Ministerul Sănătăţii va derula multiple programe de prevenţie şi depistare precoce a bolilor, chiar vor fi lansate în premieră unele programe de acest gen care se vor derula pe parcursul a doi ani, pentru a exista o predictibilitate atât din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cât şi din cel al pacienţilor. În următorii doi ani, în scopul reducerii incidenţei cancerului în România, Ministerul Sănătăţii va derula Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a unor forme de cancer (cancerul de col uterin, mamar, colorectal). Din anul 2011, va demara programul după modelul proiectelor-pilot realizate în cadrul unor centre de specialitate regionale.
'Consider că din 2011 va fi absolut necesar pentru sistemul sanitar autohton să facem demersurile pentru elaborarea unor strategii ce vizează modalităţi de realizare şi implementare a unor proiecte, inclusiv în cadrul parteneriatului public-privat', a conchis ministrul Cseke Attila.
Deputatul UNPR Vasile Soporan consideră că măsurile guvernanţilor pentru 2011 trebuie să ducă la scoaterea României din situaţia în care se află. Din punct de vedere politic, el se aşteaptă să apară o altă atmosferă, una a 'competenţei şi responsabilităţii'.
'Prioritatea politică ar trebui să fie construirea unui program politic articulat destinat dezvoltării durabile a României pe termen mediu şi lung. Gândurile mele pentru acest program stabilesc ce fel de acţiuni guvernamentale voi susţine la nivelul activităţilor parlamentare. În abordarea mea, acest program trebuie să promoveze o viziune de modernizare şi de dezvoltare a ţării noastre, viziune care nu exclude din construcţie poporul şi interesele pe care acesta le are la nivel naţional şi european. Pornesc de la acest lucru constatând faptul că principala criză în care se găseşte ţara noastră nu este nici criza economică, nici criza politică, ci criza de încredere a cetăţenilor, bazată, în primul rând, pe absenţa speranţei la nivelul societăţii', a declarat Vasile Soporan. El crede că, din punct de vedere economic, pentru stabilirea unui program de relansare economică, trebuie asumate trei lucruri: puterea de a recunoaşte adevărurile, capacitatea de a renunţa la populism şi capacitatea de a gândi simplu şi cu eficienţă stările care sunt legate de mecanismele economiei de piaţă.
Vasile Soporan apreciază că nevoia majoră a României în momentul de faţă este de a genera o economie capabilă de a crea locuri de muncă valoroase. Potrivit acestuia, situaţia dificilă în care ne găsim este rezultatul deteriorării în timp a capacităţii productive, a slabei dezvoltări a spiritului antreprenorial şi a dificultăţii de a găsi sau de a căuta o piaţă pentru produsele şi serviciile româneşti.
O propunere a parlamentarului UNPR vizează introducerea unui indicator suplimentar la licitaţiile organizate de stat şi de autorităţile locale, anume indicatorul de performanţă socială al societăţii şi indicatorul de implicare a societăţii comerciale în viaţa comunităţilor.
'Consider că în cadrul indicatorului de performanţă socială ar trebui cuprinse valoarea realizată la nivelul retribuţiilor, nivelul condiţiilor de muncă, nivelul programelor de formare şi perfecţionare a personalului, corelaţia existentă între profilul personalului, profilul societăţii şi profilul lucrărilor care trebuie angajate, gradul de ocupare a portofoliului de lucrări şi capacitatea de realizare a acestora, precum şi nivelul programelor sociale realizate în cadrul societăţii participante la licitaţie', a spus Vasile Soporan.
Printre măsurile economice imediate care ar trebui luate, el a menţionat deducerea integrală a sumelor investite; recuperarea creanţelor statului român de la agenţii privaţi, prin convertirea acestora în acţiuni la companiile private; crearea unui fond de locuinţe, prin preluarea acestora de la companiile imobiliare falimentare, în contul datoriilor, şi transformarea acestora în locuinţe de serviciu; eliminarea monopolurilor la produsele de bază, în special la energia electrică şi la gazul metan; realizarea din producţie proprie a fondului de consum elementar, cu precădere a hranei şi a energiei; includerea în caietele de sarcini a unor indicatori de performanţă socială şi de implicare la nivelul comunităţii pentru firmele participante la licitaţii.
În ceea ce priveşte domeniul social, Vasile Soporan consideră ca o prioritate legislativă adoptarea proiectului de lege privind introducerea taxei de solidaritate. 'Acum, România are nevoie de solidaritate socială, de responsabilizare şi de implicare activă în soluţionarea problemelor majore cu care se confruntă economia, educaţia, sănătatea, agricultura. Este momentul în care trebuie să găsim soluţii eficiente cu costuri reduse, dar şi cu efecte sociale consistente. Comunităţile locale au acum nevoie de sprijinul nostru, iar noi, cetăţeni activi şi responsabili, ar trebui să ne implicăm voluntar (...) Noi, cei care avem datoria publică de a inspira generaţii, trebuie să iniţiem prin parteneriate active, strategii de realizare a unor astfel de acţiuni de voluntariat în care să antrenăm şi mass-medi a', a spus Vasile Soporan.
Vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi, a afirmat că, în 2011, guvernanţii ar trebui să îşi îndrepte atenţia în mod prioritar asupra absorbţiei fondurilor europene, fondurilor de investiţii şi, nu în ultimul rând, asupra agriculturii.
Gheorghe Nichita consideră că actualii guvernanţi ar trebui să lase la o parte disputele politice şi ar trebui să acorde o atenţie sporită absorbţiei şi implementării a cât mai multor fonduri europene, să dirijeze fondurile structurale 'acolo unde trebuie', iar agricultura să nu mai fie dependentă de voinţa politicienilor.
'Guvernanţii ar trebui să se gândească şi să găsească acele soluţii care să îi ajute pe oameni să trăiască mai bine, văzând în primul rând că este o sărăcie din ce în ce mai amarnică, şomajul creşte, oamenii au din ce în ce mai puţine venituri. În primul rând, guvernanţii ar trebui să se gândească la absorbţia tot mai mare a fondurilor europene. În loc să ne împrumutăm de bani de la FMI, poate am accelera atragerea fonduri europene, printr-un proces legislativ bine pus la punct, armonizat, printr-o activitate guvernamentală continuă şi atentă', a opinat vicepreşedintele PSD.
El a spus că fondurile europene ar crea locuri de muncă, oamenii ar avea unde să muncească, cum să îşi achite facturile, întreţinerea, mâncarea, cum să îşi cumpere hainele, iar nivelul de trai ar fi altul.
'A avea mai mulţi oameni care muncesc înseamnă că am începe să ieşim din criză. Pe de altă parte, fondurile de investiţii trebuie să fie dirijate acolo unde au eficienţă economică majoră, adică fac acele investiţii care să genereze prin cheltuirea banului crearea a cât mai multor locuri de muncă şi, de ce nu, să dai de muncă în cât de multe sectoare de activitate. Atunci, automat este un efect de angrenare economică. Agricultura este şi ea importantă. Avem atât de mult pământ care nu se exploatează cum trebuie. Avem o agricultură total dependentă în momentul de faţă de voinţa politică. Dacă toate astea s-ar schimbat, atunci ar fi mult mai bine', a afirmat Gheorghe Nichita.
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu susţine că şansele ca România să se redreseze sunt mult mai mari dacă Guvernul Boc pleacă de la guvernare cât mai repede.
'Cu cât acest guvern ar pleca mult mai repede cu atât şansele ca România să se redreseze ar fi mult mai mari. Dar, în condiţiile în care acest guvern rămâne şi după moţiunile de cenzură (...) pe cele două legi ale salarizării (...) anumite lucruri trebuie făcute cu prioritate dacă acest guvern doreşte să-şi asume responsabilitatea', a afirmat Eugen Nicolăescu.
Printre priorităţi, potrivit deputatului liberal, trebuie să se regăsească câteva măsuri anticriză rapide, cum ar fi reducerea taxelor şi impozitelor, crearea de noi locuri de muncă şi reintroducerea unui impozit pe cifră de afaceri prin opţiune pentru întreprinderile mici şi mijlocii, iar în ceea ce priveşte sistemul asigurărilor sociale, din punctul său de vedere, acesta trebuie restructurat în întregime.
De asemenea, deputatul liberal consideră că ar fi necesare şi alte măsuri, însă guvernul trebuie să iasă în faţa poporului şi să-şi recunoască greşelile.
'Evident că ar mai fi multe alte măsuri, dar cred că ar mai trebui să iasă acest guvern şi în faţa poporului şi să spună simplu: până acum am minţit, până acum nu am făcut nimic din ceea ce trebuie, până acum cei ce ne-au condus au fost cei de la FMI şi au băgat această ţară în datorii de vor plăti generaţii (...) şi de acum încolo noi considerăm că trebuie să plecăm de la putere. Dacă s-ar întâmpla... atunci 2011 ar fi un an mult mai bun pentru români', a conchis Eugen Nicolăescu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 Bucureşti, 24 dec /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.
INTERVIU/Dr.Cristian Grasu: Anual, 50.000 de români au nevoie de radioterapie; în viitor am putea dubla numărul de pacienţi trataţi Aproximativ 50.000 de bolnavi de cancer au nevoie anual de radioterapie, iar statul poate asigura, în condiţiile actuale, tratament pentru 17.000, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, dr. Cristian Grasu, director în Ministerul Sănătăţii.
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...