Cele mai citite
 


FICE, preocupat de copiii cu nevoi speciale
miercuri, 10 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative - secţiunea România doreşte iniţierea unui act normativ care să confirme obligativitatea ca angajatorii cu un număr mare de salariaţi să angajeze în proporţie de 10-15% persoane cu dizabilităţi, precum şi reduceri fiscale semnificative pentru firmele mici care angajează două-trei astfel de persoane, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele organizaţiei, Toma Mareş.

Potrivit acestuia, FICE recomandă dotarea cu mijloace şi materiale moderne a centrelor de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi şi sprijinirea familiilor pentru achiziţionarea acestora în vederea continuării demersului terapeutic, stimularea iniţiativei antreprenoriale în sectorul social, crearea de asociaţii cu scop lucrativ în care să fie implicate persoanele cu dizabilităţi, specializarea prin masterat organizat pe tipuri diferite de deficienţă (inclusiv autism) a absolvenţilor care vor lucra cu copii cu cerinţe educative speciale (CES).

Totodată, Mareş susţine că ar fi necesară trecerea de la un curriculum bazat pe informaţii la unul bazat pe competenţe pentru copiii cu nevoi speciale, precum şi diversificarea modelelor de evaluare a cadrelor didactice şi formarea de personal pentru monitorizarea rutei profesionale a absolvenţilor cu CES.

"Crearea parteneriatului şcoală-familie (şcoala părinţilor) şi transformarea acestuia într-unul funcţional, astfel încât părinţii copiilor cu CES să beneficieze de cât mai mult sprijin, inclusiv din partea grupului de părinţi cu aceleaşi probleme. Diversificarea ofertelor de profesionalizare, în sensul unor meserii căutate pe piaţa muncii. Revenirea la şcolile de arte şi meserii, cu mărirea numărului de ore de practică/practică comasată. Integrarea practicii în anul şcolar (în cele 35 de săptămâni de şcoală), evaluarea abilităţilor socio-profesionale ale copiilor şi adoptarea unui curriculum la nivel regional" - sunt câteva propuneri ale FICE, potrivit lui Mareş.

Alte propuneri ale organizaţiei se referă la mărirea numărului de ore alocate profesorului de sprijin din şcolile integratoare, la cel puţin o jumătate din timpul petrecut la şcoală de copil, introducerea funcţiei didactice de asistent educaţional cu normă didactică de opt ore pentru elevii cu deficienţe severe, obligativitatea părintelui care este încadrat ca însoţitor al copilului cu handicap de a asista copilul la şcoală, pe parcursul programului, la cererea şcolii.

Preşedintele FICE mai propune acordarea de gratuităţi sau decontarea serviciilor de consiliere sau psihoterapie pentru familie şi de recuperare a copiilor cu dizabilităţi în sistemul public şi privat prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru prevenirea abandonării copilului, simplificarea demersurilor birocratice privind eliberarea certificatului de încadrare în grad de handicap, simplificarea procedurii adopţiei şi revizuirea procedurii de decădere din drepturi a părinţilor, respectarea cu prioritate a interesului superior al copilului (de exemplu, în cazul în care părinţii sunt persoane fără discernământ sau cu retard sever şi nu pot asigura o dezvoltare armonioasă fizică şi psihică a copilului), sprijinirea financiară şi consilierea viitoarelor mame în perioada sarcinii, în vederea efectuării investigaţiilor medicale pentru prevenirea naşterii copiilor cu dizabilităţi.

"Aşa cum persoanele cu handicap fizic primesc prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate compensaţii financiare pentru fotolii rulante, şi persoanele cu deficienţe vizuale să poată primi computere cu tehnologii specifice de acces (aceasta le-ar pregăti şi pentru meseria de informatician)", a spus Mareş.

El a susţinut, de asemenea, că Ministerul Sănătăţii trebuie să revină asupra măsurii prin care meseriile de bucătar şi cofetar au fost excluse dintre cele accesibile deficienţilor mintal şi că persoanele cu dizabilităţi trebuie sprijinite în deschiderea propriilor afaceri sau pentru integrarea în afacerile familiilor.

FICE-România a organizat miercuri în Bucureşti simpozionul cu tema “Formarea profesională şi angajarea tinerilor cu nevoi speciale”. AGERPRES/(Roberto Stan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Complex multifuncţional pentru persoane cu dizabilităţi Un nou Complex Social de Servicii, care vine în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu handicap şi vârstnicilor din Sectorul 1, prin oferirea de servicii de recuperare şi de petrecere a timpului liber a fost inaugurat, marţi, de primarul, Andrei Chiliman.
Nica (psiholog): Decontarea serviciilor pentru copiii cu autism de către CNAS, scăzută din lipsa medicilor Decontarea serviciilor în cazul copiilor cu autism de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este scăzută deoarece numărul de medici psihiatri care pot recomanda terapia şi care se află în contract cu CNAS este foarte mic, a afirmat vineri psihologul Raluca Nica în cadrul conferinţei I...
Soluţii IT pestru persoane cu dizabilităţi, dezvoltate de specialişti clujeni, câştigătoare ale unor premii în Olanda Două aplicaţii software realizate de IT-iştii unei firme clujene au câştigat premii la Computable Awards Olanda.
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
Radu Ţibichi (CNAS): Se lucrează la o cartografiere a serviciilor medicale Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, va realiza până la sfârşitul anului o cartografiere a serviciilor de sănătate, a declarat marţi preşedintele CNAS, Radu Ţibichi.
CNAS a achiziţionat servicii de colectare şi prelucrare a datelor pentru decontarea serviciilor medicale spitaliceşti Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a achiziţionat de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti servicii privind colectarea, prelucrarea datelor şi elaborarea rapoartelor în vederea decontării serviciilor medicale spitaliceşti, potrivit...