Cele mai citite
 


Andreea Paul-Vass: Investiţiile şi cofinanţarea absorbţiei fondurilor europene, priorităţile Guvernului în 2011
luni, 3 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 3 ian /Agerpres/ - Investiţiile şi cofinanţarea absorbţiei fondurilor europene sunt priorităţile Guvernului pentru anul 2011, a subliniat Andreea Paul-Vass, consilier de stat al premierului Emil Boc, în cea mai recentă postare pe blogul ei.
În articolul postat pe blogul ei, în 1 ianuarie, care citează un alt material, publicat în revista Q Magazine pe 27 decembrie 2010, Andreea Paul-Vass a arătat că banii alocaţi de Guvern pentru investiţii ajung la aproximativ 17,3% din totalul cheltuielilor bugetare pe anul 2011.
'Pentru 2011, investiţiile continuă să ocupe un loc principal în construcţia bugetară. (...) Astfel, cheltuielile alocate pentru investiţii se ridică la aproximativ 17,3% din totalul cheltuielilor bugetare pe anul următor', a afirmat Paul-Vass.
Din aceste fonduri pentru investiţii, mai mult de o treime sunt destinate proiectelor cu finanţare europeană. 'Acestora li se adaugă creşterea cu aproximativ jumătate faţă de anul 2010 a efortului public (inclusiv cofinanţarea naţională) pentru stimularea absorbţiei banilor europeni. (...) Pentru 2011, proiectele cu finanţare din fonduri europene reprezintă 36% din totalul cheltuielilor pentru investiţii, adică 2,33% din PIB. Cresc semnificativ şi fondurile europene postaderare, de la 6,5 miliarde de lei în 2010 (1,3% din PIB) la 9,9 miliarde de lei în 2011 (1,8% din PIB)', a completat consilierul premierului Emil Boc.
Referitor la evoluţia economică a României în 2011, Andreea Paul-Vass a recunoscut că este greu de apreciat pentru că 'situaţia economică s-a dovedit atât de imprevizibilă', dar 'se poate afişa un optimism prudent'.
În susţinerea optimismului ei, consilierul enumeră câteva 'puncte tari' ale economiei româneşti: 'şomajul a scăzut constant, începând cu luna aprilie 2010; în primele zece luni ale anului 2010, producţia industrială a cunoscut o creştere de 4,8% faţă de perioada corespunzătoare din anul 2009, iar comenzile noi în industrie cu 24,6%, în aceeaşi perioadă; productivitatea muncii a crescut considerabil în acest sector; creşterea economică a fost reluată susţinut; exporturile au înregistrat, în primele zece luni ale anului 2010, un avans de 26,7% faţă de primele zece luni ale anului 2009, concomitent cu o apreciere reală a monedei naţionale faţă de euro; efectele reformei sectorului public au început să se vadă în reducerea cu aproximativ 3% a consumului colectiv la nivelul admini straţiei publice în primele trei trimestre ale anului curent faţă de primele trei trimestre din 2009'.
Totodată, Guvernul prioritizează, în anul 2011, ca instrument pentru ieşirea din criză, marile proiecte de investiţii, pentru care alocă 214 milioane de euro.
'Primul pilon se referă la proiecte mari de investiţii, adică la proiectele de peste cinci milioane de euro fiecare, în construcţii industriale, turism, achiziţii de echipamente medicale, care să angajeze cel puţin 50 de persoane. În ultimii doi ani, am reuşit să creăm 4.848 de noi locuri de muncă, prin investiţii de 956 milioane euro, din care ajutorul de stat aprobat a reprezentat 236 milioane euro, adică un sfert din suma totală. Pentru anul 2011, Guvernul a alocat pentru primul pilon un buget în valoare totală de 214 milioane euro, din care 132 milioane euro sunt pentru noi proiecte de investiţii, iar restul pentru cele aprobate până acum', a arătat ea.
De asemenea, sunt avute în vedere dezvoltarea de programe pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi pentru afacerile iniţiate de tineri.
'Programul 'START', de pildă, vizează dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale ale tinerilor şi le facilitează accesul la finanţare. În 2010, au fost alocate mai mult de şapte milioane de lei pentru acest program. Până în data de 7 decembrie 2010, 658 de persoane au aplicat online, cu 240 de proiecte. 70 de contracte au fost încheiate. Rata de absorbţie este de 100%', a adăugat Andreea Paul-Vass.
De asemenea, Andreea Paul-Vass a menţionat printre punctele forte ale economiei şi posibilitatea ca firmele să-şi plătească obligaţiile fiscale printr-o declaraţie unică.
'Pe de altă parte, din 2011, firmele vor putea să-şi onoreze obligaţiile fiscale prin declaraţii unificate (două la ANAF, una la casa de pensii, una la sănătate şi una la şomaj), transmise on-line sau depuse la un singur ghişeu. E un mare pas înainte pentru persoanele juridice, care vor economisi cam 36 de ore anual, pierdute până acum la cozi, chiar dacă un pas mic, raportat la nevoile reale de debirocratizare', a afirmat consilierul.
Ea a menţionat, însă, şi punctele în care s-a înregistrat un regres. 'Agricultura a scăzut în primele nouă luni ale lui 2010. Sectorul construcţiilor şi-a continuat trendul descendent în aceeaşi perioadă. Investiţiile străine directe s-au diminuat, pe fondul unei incertitudini generale existente la nivel mondial. În acelaşi timp, se observă încă o reţinere a sectorului bancar în ceea ce priveşte creditarea neguvernamentală', a precizat Andreea Paul-Vass.
'Optimism, deci, dar rezervat. E nevoie de foarte multă muncă, de profesionalism şi de responsabilitate, dacă vrem ca lucrurile să se schimbe în bine', a conchis consilierul de stat din Guvern ultimul articol postat pe blog. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Premierul Emil Boc solicită mai multe investiţii prin parteneriat public-privat Premierul Emil Boc a făcut, sâmbătă, la cea de-a patra întâlnire a Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România, organizată la Băile Felix, un apel către autorităţile locale de a realiza mai multe investiţii în regim de parteneriat public-privat, deoarece există o resursă financiară uriaşă în...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Emil Boc: Autorităţile locale să apeleze, cu încredere, la parteneriatele public-private Premierul Emil Boc a lansat un apel, sâmbătă, către autorităţile locale din ţară să apeleze la parteneriatele public-private, ca instrumente puse la dispoziţie de stat, pentru a-şi completa necesarul financiar de dezvoltare.
Activitatea ministerelor în 2011 - retrospectivă economică Revista The Banker, ce aparţine grupului Financial Times, a acordat ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, premiul Ministrul de Finanţe al anului în Europa.