Cele mai citite
 


MB: Propunere drastică pentru a salva sănătatea - delocalizarea unor servicii în India
miercuri, 5 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul britanic caută din luna iulie 2010 reţeta potrivită pentru a îmbunătăţi serviciile de sănătate şi a elimina risipa. Obiectivul declarat de ministrul sănătăţii, conservatorul Andrew Lansley, este de a economisi pâna la 20 de miliarde de lire sterline până în 2014, aşa cum cere programul drastic cincinal de redimensionare a cheltuielilor publice, informează Corriere della Sera de marţi.
Există două căi în acest scop: fie se reduc drastic beneficiile fie se caută soluţii-expedient care să permită în continuare să se ţină sub control bugetele sănătăţii. Prima soluţie este exclusă. Britanicilor le sunt deja cerute multe sacrificii economice astfel încât a te atinge de unul dintre pilonii statului bunăstării ar însemna să deschizi o rană nouă. Ar fi ca şi cum ai aprinde fitilul unei conflictualităţi deja latente, potrivit ziarului menţionat.

În acest caz se conturează alte propuneri. De exemplu, externalizarea anumitor servicii, în prezent în sarcina Serviciului Naţional de Sănătate /National Health Service, NHS/, şi care apasă asupra conturilor sale. John Neilson, care conduce NHS Shared Business Service, jumătate controlată de stat, însărcinată cu evaluarea şi îmbunătăţirea productivităţii şi performanţelor sănătăţii, a spus-o fără ocolişuri în urmă cu două zile: ''Dacă vrem sa economisim milioane de lire sterline, trebuie să transferăm gestionarea unor servicii în afara Marii Britanii.'

''Outsourcing-ul'', externalizarea, este salvarea, aşa cum se întâmplă pentru aproape toate companiile private. Eventual în India sau o ţară anglofilă, care să garanteze costuri reduse de gestionare. În practică, un pacient care locuieşte in Londra sau Liverpool şi trebuie să facă o programare la medicul de familie, sau pacientul care, la indicaţia aceluiaşi medic trebuie să se supună unor examinări sau să fie spitalizat, va putea suna un call center cu sediul în New Delhi care îl va programa şi va stabili salonul de spital în care va sta.

Lucrurile nu se încheie aici: tot în străinătate, de preferinţă în India, vor fi stabilite bănci de date care stochează toate informaţiile cu privire la familiile britanice înscrise în NHS. 'Lucrătorii indieni sunt foarte buni în informatică, nu există niciun motiv să-ţi faci griji privind păstrarea bazei de date', a spus Neilson. Care este alternativa? Pentru Neilson este reducerea tratamentelor şi a rambursărilor prevăzute de sistemul public.

Propunerea sa, primită cu comentarii favorabile de mulţi dintre membrii coaliţiei de guvernare, nu a venit însă în momentul cel mai prielnic: buzunarele cetăţenilor britanici, deja puse la încercare de măsurile de austeritate, au suferit la 1 ianuarie prelevarea determinată de creşterea TVA, /până la 20 la sută/ asupra produselor de consum iar dezbaterea cu privire la ieşirea din criza economică şi cheltuielile publice s-a încins. Sindicatele ameninţă cu greve.

Downing Street a promis, chiar în cursul ultimului vot parlamentar privind revenirea din deficitul bugetar, că vrea să salveze NHS de măsurile drastice ale cancelarului eşichierului. Dar rapoartele prezentate în ultimele săptămâni cu privire la organizarea sistemului de sănătate au semnalat pierderi serioase şi neproductive de fonduri. Rezultatul este că bugetul NHS, care a crescut în ultimii ani cu 70%, este scăpat de sub control.

Premierul David Cameron a promis eficienţă şi calitate, o mai mare autonomie de gestionare şi o responsabilitate mai mare pentru medici şi structurile convenite, dar a cerut ca cheltuielile să fie raţionale. Este nevoie de economii în valoare de 20 miliarde de lire, în caz contrar asistenţa de sănătate va fi în colaps. Să fie oare delocalizarea reţeta magică?, se întreabă în final publicaţia.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Nicolăescu:Secretarul de stat pentru asistenţă medicală trebuie să operaţionalizeze programul de cancer până la finele lunii Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri la dezbaterea în Comisiile reunite de buget-finanţe a bugetului MS că secretarul de stat pentru asistenţă medicală a fost însărcinat să revizuiască până la finele lunii februarie programul naţional de oncologie şi să-l reaşeze pe principii care...
Guvernul britanic doreşte ca spitale renumite să aibă filiale în străinătate Guvernul britanic a anunţat că doreşte ca spitalele finanţate de stat să se susţină singure prin crearea unor filiale în alte ţări, informează marţi Associated Press.
Ministrul Sănătăţii: Nu ne opunem niciunui transfer al răniţilor din Colectiv la spitale din străinătate Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi că nu se opune niciunui transfer al răniţilor din Colectiv la unităţi medicale din afara ţării, dar a atenţionat că aceşti pacienţi sunt greu de transportat având în vedere că mulţi dintre ei prezintă leziuni pulmonare severe.
Vlad Voiculescu: Ieftinim majoritatea medicamentelor, în trepte, pentru a evita o criză Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că vor fi ieftinite majoritatea medicamentelor emise pe bază de reţetă, în trepte, cel mai probabil începând din primul trimestru al anului viitor.
Cepoi: Păcatul sistemului de sănătate este că fiecare ministru a început o reformă şi niciuna nu s-a finalizat Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, marţi, la preluarea mandatului, că va continua proiectele pe care le-a început la MS în calitate de secretar de stat, o prioritate fiind legea sănătăţii, şi a recunoscut că noua sa funcţie reprezintă cea mai grea sarcină.
Ministrul Achimaş-Cadariu spune că a consultat colegi din străinătate în cazul copiilor de la "Marie Curie" Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, precizează că a fost în contact "continuu" cu specialişti din străinătate privind situaţia copiilor cu sindrom hemolitic-uremic de la Spitalul "Marie Curie".