Cele mai citite
 


În 2011, populaţia Planetei va depăşi şapte miliarde de oameni
miercuri, 5 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În anul 2011, populaţia Planetei va depăşi 7 miliarde de oameni şi, potrivit estimărilor ONU, la jumătatea acestui secol pe Terra vor trăi 9 miliarde de oameni, informează cotidianul spaniol El Mundo în ediţia de marţi.
Unii experţi sunt de părere că, în ritmul actual de creştere a populaţiei globale, Planeta va ajunge în pragul colapsului, deşi tot mai mulţi susţin că nu este vorba de o problemă de suprapopulare, ci mai degrabă de un consum tot mai intens al resurselor naturale, care sunt limitate.
Între cei care readuc în discuţie, în prezent, vechile teorii ale lui Thomas Malthus se numără şi Fundaţia pentru Populaţia Mondială (DSW, conform siglei în limba germană - n.red.). În tratatul său din 1798, Malthus avertiza că populaţia creşte mai repede decât resursele şi, din acest motiv, vor izbucni războaie, epidemii şi foamete.
Într-un raport prezentat la Hanovra, DSW a amintit în această săptămână că în fiecare secundă se nasc 2,6 copii şi a subliniat că 82% din această populaţie trăieşte în ţări în curs de dezvoltare, iar Africa este ţara cu cel mai mare ritm de creştere demografică.
De altfel, se prognozează că populaţia africană va ajunge la două miliarde către 2050, dublu faţă de 2010. 'Majoritatea ţărilor africane nu mai produc suficient pentru locuitorii lor. Sărăcia din Africa subsahariană s-ar reduce cu o cincime dacă s-ar putea evita sarcinile nedorite', menţionează DSW într-un comunicat.
Directoarea fundaţiei, Renate B?hr, merge chiar mai departe. 'Astăzi, 75 de milioane de femei din ţările emergente au sarcini nedorite deoarece nu au informaţii despre contracepţie. Dacă vrem să luptăm împotriva sărăciei, trebuie să evităm aceste sarcini', spune ea. Totuşi, datele demografice arată deopotrivă că ritmul de creştere a populaţiei mondiale s-a redus cu peste 40% din anii 70 ai secolului trecut, Europa fiind continentul în care se înregistrează cele mai mari scăderi demografice.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ONU: Obiectivul extinderii accesului la surse mai sigure de apă a fost îndeplinit Ţările în curs de dezvoltare şi-au realizat deja obiectivul prevăzut pentru 2015 de a reduce drastic numărul persoanelor care nu au acces la apă potabilă, dar progresele sunt inegale, constată un raport făcut publicat marţi de Unicef şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, citat de Reuters.
Obezitatea infantilă, "coşmar exploziv" în ţările în curs de dezvoltare (OMS) Obezitatea în rândul copiilor sub cinci ani atinge cote "alarmante", devenind un "coşmar exploziv" în ţările în curs de dezvoltare, îndeosebi în Africa, unde rata s-a dublat din 1990, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), preluată de AFP.
Raport OMS: Cancerul, un flagel care se extinde necruţător în întreaga lume Cancerul va continua să se extindă în lume, în special în ţările în dezvoltare, cu aproape 22 de milioane de noi cazuri pe an aşteptate la orizontul lui 2030, faţă de 14 milioane în 2012, potrivit unui raport mondial publicat luni, relatează AFP.
Reacţia OMS la epidemia de Ebola, aspru criticată de experţi într-un raport solicitat de ONU Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a reacţionat adecvat la epidemia de Ebola din Africa de Vest, nu a alertat suficient de convingător comunitatea internaţională asupra pericolului extinderii bolii şi nici nu şi-a coordonat corespunzător activitatea în această privinţă cu alte agenţii ale Organizaţiei...
Un raport american cere întărirea reglementărilor în vederea combaterii medicamentelor falsificate Lupta împotriva fenomenului crescând pe care îl reprezintă falsificarea medicamentelor impune înăsprirea reglementărilor în ce priveşte distribuţia farmaceutică în SUA şi o cooperare sporită pe plan internaţional, conchide un raport al Institutului american pentru medicină /IOM/, făcut public miercuri...
Rata mare a avorturilor din România, rezultat al ajutorului american pentru contracepţie Date recente publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că România are cea mai mare rată a avorturilor din Europa - 480 de avorturi la fiecare 1.000 de născuţi vii, ceea ce reprezintă peste dublul mediei din UE. Totodată, are una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii materne, cu 27...