Cele mai citite
 


Managementul cazurilor gripei cu noua tulpină de virus A/H1N1
miercuri, 10 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră caz suspect de gripă o persoană care întruneşte criteriile clinice şi epidemiologice (caz ”în curs de investigare” conform definiţiei de caz UE).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis joi seară, măsurile care trebuie luate faţă de cazul suspect sunt următoarele: recoltarea unei probe de exsudat nazal şi a unei probe de exsudat faringian, colectarea şi trimiterea urgentă a acestora, de către Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), la Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă din Institutul Naţional Cantacuzino, pentru testare; izolarea cazului suspect în spital/la domiciliu.

După primirea rezultatului de laborator, dacă acesta este pozitiv, cazul rămâne izolat în spital/la domiciliu până la şapte zile de la ultima expunere şi se instituie terapia antivirală specifică, ideal în primele 48 de ore de la debut; dacă bolnavul este izolat la domiciliu, tratamentul se face conform recomandării medicului infecţionist, sub strictă supraveghere a medicului de familie; medicaţia va fi asigurată de la nivelul celei mai apropiate clinici de boli infecţioase.

Dacă nu are medic de familie, internarea pacientului este obligatorie, la nivelul uneia dintre clinicile de boli infecţioase nominalizate. Dacă rezultatul este negativ, cazul se infirmă; completarea fişei de supraveghere pentru fiecare caz suspect se efectuează de către medicul care a preluat cazul în îngrijire; actualizarea informaţiilor din fişă se face de către epidemiologul de la direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

În cazul contacţilor cu cazuri probabile/confirmate de gripă cu noua tulpină de virus A(H1N1) se procedează astfel: se face identificarea contacţilor, contacţi de grad 0, respectiv persoane care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu pacientul, inclusiv cele care au rămas peste noapte şi orice persoană care îngrijeşte cazul şi nu a aplicat măsuri adecvate de protecţie.

Se consideră contacţi de grad 1 persoanele care au stat pe acelaşi rând sau la două rânduri în faţă sau două rânduri în spatele cazului, într-un avion, timp de minimum 1 oră; orice persoană care a fost într-un mijloc de transport de cursă lungă în vecinătatea unui caz; persoană care a stat în zonă de conversaţie în contact cu cazul la o distanţă de un metru timp de minimum o oră.

Contacţi de grad 2 sunt persoanele au avut un contact întâmplător nesusţinut.

În cazul persoanelor care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu pacientul, inclusiv cele care au rămas peste noapte se fac investigaţii, izolare la domiciliu şi supraveghere. În cazul persoanelor care au stat pe acelaşi rând sau la două rânduri în faţă sau două rânduri în spatele cazului, într-un avion, timp de minimum o oră se fac de asemenea investigaţii. Pentru orice persoană care a fost într-un mijloc de transport de cursă lungă în vecinătatea unui caz se fac investigaţii, izolare la domiciliu şi supraveghere.

În cazul persoanelor din zona de conversaţie în contact cu cazul la o distanţă de un metru timp de minimum o oră se fac investigaţii, izolare la domiciliu şi supraveghere.

În cazul contactelor întâmplătore nesusţinute nu se fac investigaţii, nu se face izolare la domiciliu, ci numai se supraveghează.

Persoanele care prezintă simptomatologie sunt investigate imediat, iar persoanele asimptomatice se investighează în ziua a 5-a de la un posibil contact.

Screeningul virusologic al contacţilor prin recoltarea unei probe de exsudat nazal şi a unei probe de exsudat faringian la contacţii de tip 0 şi 1.

Izolarea la domiciliu se face în cazul în care rezultatatul este pozitiv asimptomatic - sub supravegherea strictă a medicului de familie, până la comunicarea rezultatului de laborator continuă izolarea la domiciliu şi se instituie terapia antivirală specifică, conform recomandării medicului infecţionist, sub strictă supraveghere a medicului de familie. Dacă este pozitiv simptomatic devine caz si se internează în spitalul/secţia de boli infecţioase, unde se instituie imediat terapia antivirală specifică sau la domiciliu, sub stricta supraveghere a medicului de familie. În aceste două cazuri se reevaluează lista noilor contacţi. În cazul care rezultatul este negativ se întrerupe izolarea, dar continuă monitorizarea stării de sănătate a contactului până la şapte zile de la ultimul contact posibil infectant; dacă starea acestuia nu se înrăutăţeşte supravegherea încetează. Pentru perioada de izolare la domiciliu, contacţii vor primi de la medicul de familie concediu medical codificat „Z 20.8” conform CIM-10.

Avizul de reluare a activităţii poate fi eliberat la solicitare de către epidemiologul de la DSP. În document se va preciza starea de „clinic sănătos”.

Noua tulpină de virus gripal A(H1N1) se transmite prin nuclei-picatura („droplets”) proveniţi din secreţii nazale/faringiene, care se răspândesc prin tuse sau strănut, până la o distanţă de un metru.

În cazul situaţiilor particulare cum ar fi apariţia primului caz în grădiniţă/şcoală se instituie următoarele măsuri: închiderea grădiniţei/şcolii respective pentru o perioadă de 14 zile; identificarea tuturor contacţilor din clasa/grupa respectivă, a contacţilor din camera de internat, a altor contacţi (colegi din alte clase, contacţi în cantină, bibliotecă etc) care au fost expuşi cazului timp de minimum o oră, la distanţa de un metru.

Şi în aceste cazuri se fac screeninguri virusologice ale contacţilor prin recoltarea unor probe de exsudate nazale şi a unor probe de exsudate faringiane; izolarea la domiciliu/în camera de internat a contacţilor, până la comunicarea rezultatului de laborator, sub supravegherea strictă a medicului de familie/a medicului de cabinet şcolar, pentru o perioadă de şapte zile, în prezenţa obligatorie a unui adult cu comportament responsabil (unul dintre dintre părinţi, un cadru didactic, o rudă, un prieten, un vecin etc);

Dacă rezultatul este pozitiv asimptomatic - se instituie terapia antivirală specifică la domiciliu/în cameră de cămin, conform recomandării medicului infecţionist, sub strictă supraveghere a medicului de familie/a medicului de cabinet şcolar.

Dacă este pozitiv simptomatic, devine caz şi se internează în spitalul/secţia de boli infecţioase, unde se instituie imediat terapia antivirală specifică sau la domiciliu/cameră de internat, sub strictă supraveghere a medicului de familie/a medicului de cabinet şcolar şi pentru cele două cazuri se reevaluează lista noilor contacţi.

Dacă rezultatul este negativ – se întrerupe izolarea, dar continuă monitorizarea stării de sănătate a contactului până la şapte zile; dacă aceasta nu se înrăutăţeşte, supravegherea încetează.

Recoltările exsudatelor se vor efectua de către: medicul de familie/asistenta medicului de familie, medicul şcolar/asistenta medicului şcolar, echipele special constituite de la nivelul DSPJ-urilor medici/asistente din sistemul privat.

După recoltare, persoanele menţionate anunţă imediat DSP-ul, care va avea obligaţia colectării şi transportului în regim de urgenţă a probelor respective la Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă din INCDMI Cantacuzino.

Decizia de redeschidere a şcolii/grădiniţei reprezintă responsabilitatea factorilor de decizie locali (DSP, în colaborare cu conducerea şcolii/grădiniţei) şi se emite în momentul în care situaţia epidemiologică din teritoriu o permite şi numai după o curăţenie şi o dezinfecţie generală riguroasă în unitatea respectivă.

În cazul apariţiei primului caz într-o facultate se instituie următoarele măsuri: identificarea tuturor contacţilor din grupa/seria respectivă, a contacţilor din camera de cămin studenţesc, a contacţilor de pe acelaşi etaj de cămin, a oricăror alţi contacţi care au fost expuşi cazului timp de minimum o oră, la distanţa de un metru; screeningul virusologic al contacţilor prin recoltarea unei probe de exsudat nazal şi a unei probe de exsudat faringian; izolarea voluntară a contacţilor în camera lor de cămin, până la comunicarea rezultatului de laborator, sub supravegherea strictă a medicului de cabinet şcolar/a medicului de familie şi a responsabililor cu paza în campus.

Studenţii fac parte din grupa de vârstă cea mai afectată de gripă cu noua tulpină de virus A(H1N1), motiv pentru care necesită şi ei o atenţie deosebită.

Dacă rezultatul este pozitiv asimptomatic - se instituie terapia antivirală specifică în camera de cămin, conform recomandării medicului infecţionist, sub stricta supraveghere a medicului de cabinet şcolar/a medicului de familie.

Dacă este pozitiv simptomatic devine caz si se internează în spitalul/secţia de boli infecţioase, unde se instituie imediat terapia antivirală specifică sau la domiciliu/camera de internat, sub strictă supraveghere a medicului de familie/a medicului de cabinet şcolar;

În cele două cazuri se reevaluează lista noilor contacţi.

Dacă rezultatul este negativ se întrerupe izolarea, dar continuă monitorizarea stării de sănătate a contactului până la şapte zile; dacă aceasta nu se înrăutăţeşte, supravegherea încetează:

Recoltările exsudatelor se vor efectua, după caz, de către: medicul şcolar/asistenta medicului şcolar, medicul de familie/asistenta medicului de familie echipele special constituite de la nivelul DSP-urilor.

După recoltare persoanele de mai sus anunţă imediat DSP-ul care va avea obligaţia colectării şi transportului în regim de urgenţă a probelor respective la Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă din INCDMI Cantacuzino.

În cazul apariţiei unui caz într-o unitate sanitară cu paturi, unitate de ocrotire copii/vârstnici, DSPJ va instrui personalul instituţiilor de ocrotire cu privire la măsurile de izolare a cazului, de identificare şi izolare a contacţilor, de monitorizare a stării de sănătate a acestora, testare de laborator, măsuri care se impun în situaţia apariţiei unui caz probabil/confirmat.

Managerul de spital, în colaborare cu DSPJ, va institui măsuri de restricţionare a accesului vizitatorilor, de triaj zilnic al personalului, pe o perioadă de şapte zile de la ultima expunere la caz. AGERPRES/(AS)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OMS va cerceta dacă virusul noii gripe 'a scăpat' din laborator Madrid, 21 mai /Agerpres/ - Cercetătorul australian Adrian Gibbs a asigurat că noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o ”eroare umană”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că oamenii săi de ştiinţă vor investiga teza expertului australian...
Alte două cazuri cu virus gripal A/H1N1, confirmate Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă de la Institutul Cantacuzino a confirmat joi dimineaţă încă două cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1.
Crucea Roşie Română oferă sprijin MS în contextul gripei cu virus A H1N1 Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii a activat deja, la nivel global, planul de acţiune în caz de pandemie.
Încă două cazuri de infectare cu noul virus gripal Bucureşti, 04 iun /Agerpres/ - Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă din cadrul Institutului Naţional Cantacuzino a anunţat, în cursul dimineţii de luni, Ministerul Sănătăţii că a confirmat, prin teste de laborator, încă două cazuri de infectare cu virusul gripal A/H1N1.
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
OMS: o explozie a gripei A(H1N1) ameninţă ţările sărace Ţările sărace sunt ameninţate de o 'erupţie explozivă' a pandemiei mondiale de gripă A(H1N1) şi au nevoie de un ajutor financiar de urgenţă pentru a avea acces la vaccinuri, a anunţat duminică, de la Istanbul, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.