Cele mai citite
 


Viaţa în marile oraşe şi utilizarea frecventă a internetului afectează creierul
joi, 6 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Endocrinologie
 

Viaţa în marile oraşe afectează memoria, reduce atenţia şi poate duce la epuizare psihică, potrivit cercetătorilor americani. Aceştia susţin că creierul uman trebuie să facă faţă zilnic unui număr uriaş de stimuli mici din cauza obişnuitului zgomot urban, iar omul e nevoit să le acorde tuturor acestora atenţie, chiar şi atunci când creierul său este suprasolicitat, transmite AP.

Prin urmare, creierul uman este nevoit să se afle într-o stare de 'luptă continuă', ceea ce provoacă eliberarea de cortizol, hormonul stresului.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, doar cinci minute pe o stradă aglomerată poate reduce capacitatea de concentrare. În astfel de circumstanţe, capacitatea creierului de a se concentra se pierde treptat, deoarece cortizolul împiedică formarea de noi cordoane nervoase.

Însă şi Internetul afectează creierul uman, în opinia acestora. O utilizare intensivă şi prelungită a Internetului conduce la modificări profunde în creierul unui om, acesta din urma pierzându-şi capacitatea de a gândi sistematic şi profund.

Cele mai recente studii în neurochirurgie au arătat că în timpul navigării pe Internet se dezvoltă rapid doua zone ale creierului: partea care este responsabilă pentru memoria pe termen scurt şi centrul responsabil de luarea deciziilor rapide.

Cu toate acestea, zonele profunde ale creierului, responsabile cu analiza detaliată a problemelor fundamentale care afectează toate aspectele vieţii şi activităţilor umane nu primesc impulsurile necesare, iar intensitatea activităţii acestora este redusă.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că oamenii care rezolvă integrame şi puzzle-uri în mod regulat pot să beneficieze mai mult timp de o minte sănătoasă şi de o memorie mai bună, dar nici ei nu sunt scutiţi de senilitate.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Reţetă pentru a avea o memorie de elefant Multiplu câştigător al Campionatului Mondial al Memoriei, britanicul Dominic O'Brien a dezvăluit câteva secrete pentru reţinerea şi amintirea cu succes a unor date. Memoria este asemenea unui muschi care, dacă nu este antrenat zilnic, se atrofiază. Nu este vorba doar de exerciţii mentale, ci şi de strategie...
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplesticităţii Îmbătrânirea şi regenerarea creierului, provocările neurologilor reuniţi la Cluj
Copiii născuţi prematur prezintă un risc crescut de tulburări de autism şi de atenţie Naşterile premature pot altera conectivitatea între diferite părţi ale creierului, ceea ce ar putea creşte riscul de tulburări de autism şi deficit de atenţie, potrivit unui studiu britanic publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din SUA, informează AFP.
Creierul fetelor, mai puternic afectat de consumul excesiv de alcool decât cel al băieţilor /studiu/ Creierul fetelor tinere este mai afectat de beţii decât cel al băieţilor de aceeaşi vârstă, potrivit unui studiu publicat vineri în SUA, care avertizează că neuronii sunt afectaţi de consumul de alcool şi că acest lucru este mai grav decât mahmureala de a doua zi, scrie France Presse.
'Creierul unui bărbat nu este diferit de cel al unei femei' (neurobiolog) Se spune în general că bărbaţii sunt mai buni la matematică, dar nu se descurcă la fel de bine în domeniul comunicării, sau că femeile ar fi mai performante în gestionarea mai multor sarcini simultane, cu condiţia ca acest lucru să nu includă descifrarea unei hărţi rutiere. Specialista în neurobiologie...
Şapte "superalimente" pentru a potenţa memoria Un regim alimentar sănătos potenţează creierul, îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea mentală. Un studiu publicat de revista britanică "Neurology" ajută la înţelegerea relaţiei care există între o dietă sănătoasă şi prevenirea pierderii memoriei.