Cele mai citite
 


Cu cât persoanele în vârstă merg mai repede, cu atât trăiesc mai mult (studiu)
joi, 6 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Se pare că viteza cu care merg oamenii de peste 65 de ani este legată de longevitate, potrivit analizei mai multor studii realizate pe un grup vast de persoane de ambele sexe, publicate marţi în Journal of Medical Association (JAMA).
'Numărul anilor care au mai rămas de trăit la femei şi bărbaţi creşte odată cu rapiditatea cu care merg', scriu autorii acestei comunicări apărute în numărul JAMA din 5 ianuarie.

Ei au calculat că longevitatea aşteptată în mod normal la o vârstă dată creşte la persoanele de ambele sexe care merg cu peste 1 m/s. Viteza medie a participanţilor a fost de 0,92 m/s.

Cercetarea a fost realizată pe date culese între 1985 şi 2000 de la 34 485 persoane, cu vârsta medie de 73,5 ani. Cercetătorii au constatat că mărimea pasului determină diferenţe în probabilitatea supravieţuirii în cazul participanţilor de toate vârstele şi de ambele sexe. Dar numai după 75 de ani acest parametru permite o mai bună predicţie asupra longevităţii în viitorii 10 ani. Autorii studiului condus de dr Stephanie Studenski de la Universitatea din Pittsburgh (Pennsylvania, est) au ajuns la concluzia că viteza de mers este un element la fel de pertinent pentru prezicerea longevităţii ca şi vârsta, sexul, bolile cronice, trecutul de fumător, indicele de masă corporală sau tensiunea arterială.

Potrivit cercetătorilor, mai multe motive ar explica de ce viteza de mers poate fi un bun indicator pentru prezicerea numărului de ani pe care-i mai au de trăit persoanele în vârstă.

'Mersul necesită energie, controlul mişcărilor şi pune la treabă multe organe, printre care inima, plămânii, sistemele nervos, circulator şi scheleto-muscular', precizează medicii. Un mers mai lent ar putea fi astfel semnul deteriorării funcţionării acestor organe şi sisteme, adaugă ei.

Viteza de mers ar putea servi prin urmare la identificarea persoanelor în vârstă cu risc crescut de mortalitate, cum ar fi cele care merg cu o viteză mai mică decât 0,6 m/s, consideră cercetătorii.

Într-un editorial publicat tot în JAMA, care însoţeşte studiul menţionat, dr Matteo Cesari de la Universitatea Campus Bio-Medico din Roma estimează că viteza de mers 'este un indicator general al stării sănătăţii..., care ar putea ajuta la luarea unor decizii clinice'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ardeiul iute scade tensiunea arterială (studiu) Capsaicina, substanţă conţinută de ardeiul iute, are efecte benefice asupra organismului pentru bolnavii care suferă de hipertensiune arterială, conform unui studiu realizat în China, informează cotidianului britanic The Independent.
Măsoară-ţi tensiunea de Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale! Tensiunea arterială crescută reprezintă unul dintre principalii factori de morbiditate şi mortalitate la nivel global, după cum arată cel mai recent studiu privind povara afecţiunilor medicale, publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii 2014. Raportul mai...
Călătoriile de afaceri dese au efecte negative asupra sănătăţii (studiu) Un amplu studiu realizat în Statele Unite a pus în evidenţă călătoriile de afaceri ca factor de risc cardiovascular. Indicele de masă corporală, nivelul colesterolului 'bun', tensiunea arterială şi autoevaluarea asupra stării de sănătate - pe baza acestor patru criterii, cei care efectuează des călătorii...
Risc crescut de comportamente infracţionale în rândul tinerilor cu puls mai lent în stare de repaus (studiu) Adolescenţii al căror ritm cardiac este lent atunci când sunt în stare de repaus par să fie expuşi unui risc mai mare de a dezvolta comportamente infracţionale violente la vârsta adultă, potrivit unei echipe de cercetători din Suedia, al căror studiu a fost publicat miercuri în Journal of the American...
Tensiunea arterială poate fi măsurată cu ajutorul unei aplicaţii descărcate pe telefonul mobil Tensiunea arterială va putea fi măsurată cu ajutorul unei aplicaţii care poate fi descărcată gratuit pe telefonul mobil de pe site-ul www.tensiuneamea.ro.
Regimul vegetarian protejează inima (studiu) Alimentaţia vegetariană exercită un efect protector împotriva bolilor cardiovasculare, lucru care confirmă importanţa unui regim echilibrat. Într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Oxford şi apărut în The American Journal of Clinical Nutrition, se apreciază că riscul de spitalizare...