Cele mai citite
 


Societatea Civilă pentru Democraţie: Coplata în domeniul sanitar - abuzivă
miercuri, 10 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Preşedintele Societăţii Civile pentru Democraţie, Răzvan Zamfir, susţine că sistemul de coplată în domeniul sanitar reprezintă o măsură abuzivă, deoarece, prin aplicarea lui, s-ar ajunge la o triplă taxare a cetăţenilor.

"Până acum s-a discutat despre dubla taxare, faptul că ţi se opreşte ceva din salariu şi că trebuie să plăteşti la fiecare vizită la medic. Prin coplată ar fi vorba despre o triplă taxare, fiindcă există o categorie de cetăţeni care sunt scutiţi de plata contribuţiilor obligatorii către stat, aceştia vor fi scutiţi şi de coplată, de plata la fiecare vizită şi cetăţenii care plătesc o dată din salariu şi dau bani încă o dată la vizita la medic vor plăti şi pentru aceşti oameni. Deci va fi o triplă taxare", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Răzvan Zamfir.

El a spus că în România există deja o formă de coplată, având în vedere că nu toate medicamentele sunt compensate.

"În condiţiile în care fiecare vizită la medic va fi taxată individual, credem că numărul celor care se vor adresa unui medic în cazul în care vor avea probleme de sănătate va scădea vertiginos, iar România este una dintre ţările în care majoritatea cetăţenilor nu se preocupă de starea sănătăţii, aşa că vom cunoaşte o deteriorare a sănătăţii generale a populaţiei pe fundalul apariţiei acestei noi taxe", a susţinut Zamfir.

În altă ordine de idei, preşedintele Fundaţiei Societatea Civilă pentru Reformă în Sănătate, Cezar Bivolaru, prezent la conferinţa de presă, a opinat că mărirea contribuţiei la asigurările de sănătate de la 5,5% la 7% sau 8% reprezintă o soluţie viabilă, care va răspunde pentru moment necesităţii de fonduri în sistemul medical.

"În cazul în care discuţiile vor continua şi în cazul în care societatea civilă şi populaţia vor accepta acest sistem de coplată, noi vedem definirea pachetului minim de servicii nu ca pe ceva predefinit, ci ca pe ceva pentru care fiecare persoană poate opta, pentru că fiecare ştie mai bine de ce boli suferă", a declarat Cezar Bivolaru.

Până la 1 iulie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii analizează modalitatea introducerii sistemului de coplată. AGERPRES/ (Iulia Petre)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
Radu Ţibichi (CNAS): Se lucrează la o cartografiere a serviciilor medicale Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, va realiza până la sfârşitul anului o cartografiere a serviciilor de sănătate, a declarat marţi preşedintele CNAS, Radu Ţibichi.
CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru cardul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru proiectul cardului naţional de sănătate (89,87 milioane lei fără TVA) la un an de la introducerea obligativităţii utilizării acestuia.
Deputatul Sonia Drăghici (PSD): CNAS să treacă în subordinea Ministerului Sănătăţii Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar trebui să treacă în subordinea Ministerului Sănătăţii, a declarat vineri, la Oradea, într-o conferinţă de presă, deputatul dr. Sonia Drăghici, membru în Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.
ARPIM: CNAS încarcă nota de plată a pacienţilor Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) încarcă nota de plată a pacienţilor români cu încă un miliard şi jumătate de lei pe an, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
Întâlnire a Avocatului Poporului cu factori de decizie din sănătate, în perspectiva Raportului privind sistemul sanitar Avocatul Poporului va avea o întâlnire preliminară cu factorii de decizie din Ministerul Sănătăţii, Inspecţia Sanitară de Stat, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Medicamentului, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Institutul Naţional de Statistică, Autoritatea Naţională de Management...