Cele mai citite
 


Cluj: Roboţelul Probo a început terapia cu copiii autişti
miercuri, 5 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 5 ian /Agerpres/ - O nouă metodă de ameliorare a condiţiilor de viaţă ale persoanelor care suferă de tulburări din spectrul autist, cu ajutorul unui roboţel de culoare verde, cu faţă de elefănţel, a început să fie studiată miercuri, la Cluj-Napoca, de un grup de cercetători belgieni şi români.
Doi ingineri de la Universitatea Vrije din Bruxelles au inventat, în decursul a cinci ani de muncă, un roboţel cu abilităţi sociale, care poate arăta emoţii precum tristeţe, bucurie, dezgust sau teamă şi poate să ofere îmbrăţişări. Toate acestea îl fac pe Probo, cum a fost botezat roboţelul, un companion foarte bun pentru copiii care suferă de diferite forme de autism deoarece ei sunt puşi în dificultate de flexibilitatea mimicii umane, pe care nu sunt capabili să o interpreteze.
'E nevoie de o verigă ca Probo în această comunicare cu copiii pentru că, spre deosebire de un robot, comportamentul uman nu este predictibil. Un om îşi schimbă tonul, mimica, gestica, iar aceste detalii pot fi confuze pentru un copil autist. În schimb, la robot nu se schimbă nimic, poate avea aceleaşi reacţii, ceea ce e important pentru un copil care suferă de astfel de tulburări. E o joacă, dar cu beneficii majore în terapie', a declarat preşedinta Asociaţiei Autism Transilvania, Milena Prună.
Probo şi inginerii belgieni au avut, miercuri, prima întâlnire cu cei patru copii care suferă de forme severe de autism şi care compun, de fapt, grupul micuţilor în colaborare cu care se va face studiul. Acesta va dura câteva săptămâni, scopul fiind acela de a vedea dacă prin intermediul roboţelului copiii pot învăţa mai uşor decât prin metodele clasice anumite deprinderi sociale simple, cum ar fi să spună 'bună ziua' şi 'mulţumesc', pe care ei le asimilează foarte greu.
În acest sens, Probo, care este cât un copilaş, de 70 de centimetri înălţime, cu trompă şi de culoare verde, le spune copiilor anumite povestioare care sunt de fapt nişte pilde prin care li se transmite, de exemplu, că trebuie să spună 'salut' atunci când se întâlnesc cu o persoană cunoscută sau 'mulţumesc' atunci când li se oferă ceva. Vocea cu care povesteşte roboţelul, în limba română, este a profesorului Daniel David, coordonatorul echipei de psihologi români, care se ocupă de caz.
Copiii l-au cunoscut pe roboţel în grădiniţa Asociaţiei de Autism Transilvania, unde a fost adus de inginerii belgieni, şi s-au bucurat de această întâlnire ca oricare alt copil. Micuţii l-au strâns pe Probo de deget ca să vadă cum se întristează, dar l-au şi îmbrăţişat ca să-l facă să zâmbească. Însă mai emoţionaţi decât copiii au fost cei doi tineri cercetători belgieni, Jelle Saldien şi Bram Vanderborght, care vedeau pentru prima dată ce efect are robotul asupra unor copii bolnavi de autism. Ei au afirmat că au ales verdele pentru 'blana' robotului deoarece este o culoare liniştitoare şi că i-au spus Probo după numele unui ordin de animale - Proboscidea - din care fac parte elefanţii.
Tinerii au mai explicat că Probo reacţionează la stimulii pe care îi percepe - prin văz, pipăit, auz, dar şi prin identificarea obiectelor din jur - şi răspunde cu un zâmbet sau, din contră, cu o mutră supărată, aceste informaţii făcând parte din softul pe baza căruia funcţionează. Mimica şi gesturile pe care le poate face roboţelul, precum şi înfăţişarea sa, dau senzaţia că este viu.
La rândul său, psihologul Alina Rusu, conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Cluj, a declarat că există aşteptări mari de la acest proiect pentru că el ar putea deschide noi orizonturi în cercetarea afecţiunilor din spectrul autist.
Asociaţia Autism Transilvania este o organizaţie nonguvernamentală, înfiinţată în august 2006 de un grup de părinţi ai căror copii suferă de această boală. Asociaţia are ca scop sprijinirea persoanelor cu afecţiuni din spectrul autist, precum şi a familiilor acestora şi promovează alternativele educaţionale care să ajute la îmbunătăţirea vieţii lor.
Autismul este una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei, cu debut înainte de vârsta de trei ani, de etiologie necunoscută. 'Autismul este un handicap global care împiedică persoana să comunice obişnuit, să înţeleagă relaţiile sociale şi să înveţe prin metodele obişnuite din învăţământ', se mai spune în descrierea bolii. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Robot folosit pentru studiul autismului Cluj-Napoca, 4 ian /Agerpres/ - O echipă de specialişti de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) va face un studiu în cadrul căruia un roboţel numit Probo va fi folosit pentru a-i determina pe câţiva copii care suferă de autism să deprindă noi...
Părinţii copiilor cu TSA pot găsi psiho-terapeuţi cu ajutorul platformei Autism Connect Prima platformă care oferă informaţii utile părinţilor copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA) şi îi ajută să ia legătura cu specialişti în domeniu a fost lansată, joi, la Palatul Parlamentului, în cadrul unui eveniment organizat de Asociatia Help Autism, în parteneriat cu Asociaţia de Terapie...
Cluj: Roboterapia pe copiii cu autism a avut rezultate încurajatoare, consideră psihoterapeuţii Cluj-Napoca, 25 ian /Agerpres/ - Rezultatele roboterapiei efectuate la Cluj pe un grup de copii cu afecţiuni din spectrul autist încurajează echipa de psihoterapeuţi de la Facultatea de Psihologie a UBB să ia în considerare ideea achiziţionării unui asemenea echipament.
Cluj: Studenţii la Psihologie vor să amenajeze în spitale spaţii destinate terapiei cu animale Asociaţia Studenţilor Psihologi din România (ASPR) intenţionează să implementeze un proiect prin care să construiască într-un spital de copii din Cluj un spaţiu în care să facă terapie cu ajutorul animalelor.
Cluj: Concert caritabil pentru copiii care suferă de autism Paula Seling, Grigore Leşe şi Ramona Raus vor participa la un concert organizat la Cluj pentru susţinerea copiilor cu autism. În cadrul evenimentului, Mara Prună, o fetiţă de în vârstă de 14 ani cu sindromul Asperger, va interpreta câteva compoziţii proprii, alături de un cor format din copii care suferă...
Cluj: Spectacol realizat în premieră pentru copii cu autism, la Festivalul teatrelor de păpuşi Puck Teatrul Puck va prezenta în premieră naţională un spectacol special conceput pentru copiii cu tulburări din spectrul autist. Premiera spectacolului "Tărâmul dintre valuri" va avea loc în cadrul Festivalului internaţional al teatrelor de păpuşi şi marionete, găzduit de Puck săptămâna aceasta.