Cele mai citite
 


Alte două cazuri cu virus gripal A/H1N1, confirmate
miercuri, 10 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gripa porcina
 

Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă de la Institutul Cantacuzino a confirmat joi dimineaţă încă două cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1.

Cele două cazuri sunt cu transmitere secundară de la cazurile confirmate. Una dintre cele două persoane este contact al primei femei infectate cu acest virus iar cealaltă este un contact al tinerei de 28 de ani.

Cele două persoane depistate sunt internate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase" Matei Balş" sub tratament antiviral. Starea lor de sănătate este bună. Investigaţiile epidemiologice continuă.

Până în prezent, au foste efectuate teste pentru 160 de persoane. În cazul a opt dintre acestea probele au ieşit pozitive. Pentru a evita orice tip de neînţelegere a procedurilor medicale, Comitetul de coordonare al Ministerului Sănătăţii a decis ca în cursul zilei de joi să fie prezentată, în mod transparent, printr-un comunicat de presă, metodologia de supraveghere şi managementul cazurilor suspecte de gripă A/H1N1 şi a contacţilor acestora.

Primul caz de gripă cu virus nou a fost depistat săptămâna trecută, la o tânără care a venit din SUA în România. Până în prezent, s-au înregistrat opt cazuri de îmbolnăvire de gripă cu virus nou.

Ministrul Ion Bazac a prezentat luni măsurile suplimentare privind gripa cu virusul nou. Astfel, s-au intensificat măsurile la punctele de frontieră pentru cursele directe care, începând de luni, au fost introduse pe ruta SUA-România şi echipe medicale realizează triajul epidemiologic al pasagerilor.

Pentru celelalte curse au fost menţinute procedurile aplicate până la acea dată. Au fost instituite fluxuri speciale la ghişee pentru cursele care vin din ţările afectate de gripă - Mexic, Canada -, unde se completează obligatoriu formularele de intrare în ţară.

Ministrul a atras atenţia că toţi cei care vor refuza, din diferite motive, completarea formularelor vor răspunde conform art. 308 din Codul penal, coroborat cu articolele 180, 181, 182, 184 şi 179 Cod penal, care prevăd că acţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor molipsitoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani.

În conformitate cu art. 181 din Legea 98/1994, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 la 500 de lei nerespectarea de către persoanele suspecte şi convalescente de boli transmisibile, purtători sănătoşi de germeni patogeni a măsurilor prevăzute de normele în vigoare.

Bazac a precizat că a fost nevoit să recurgă la astfel de măsuri întrucât, cu toate eforturile Poliţiei de Frontieră, multe persoane care au venit din SUA şi alte zone afectate nu au completat formularele. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Încă două cazuri de infectare cu noul virus gripal Bucureşti, 04 iun /Agerpres/ - Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă din cadrul Institutului Naţional Cantacuzino a anunţat, în cursul dimineţii de luni, Ministerul Sănătăţii că a confirmat, prin teste de laborator, încă două cazuri de infectare cu virusul gripal A/H1N1.
Pacienţii infectaţi cu virusul gripal A/H1N1 înregistrează o evoluţie favorabilă Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Pacienţii internaţi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", infectaţi cu virusul gripal A/H1N1, înregistrează o evoluţie favorabilă, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
CE solicită sprijin Ministerului Sănătăţii din România Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Comisia Europeană solicită sprijin Ministerului Sănătăţii din România pentru urgentarea acţiunilor comunitare de găsire a unui vaccin împotriva virusului A/ H1N1, a informat, marţi, biroul de presă al MS, printr-un comunicat transmis AGERPRES.
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
OMS va cerceta dacă virusul noii gripe 'a scăpat' din laborator Madrid, 21 mai /Agerpres/ - Cercetătorul australian Adrian Gibbs a asigurat că noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o ”eroare umană”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că oamenii săi de ştiinţă vor investiga teza expertului australian...
Managementul cazurilor gripei cu noua tulpină de virus A/H1N1 Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră caz suspect de gripă o persoană care întruneşte criteriile clinice şi epidemiologice (caz ”în curs de investigare” conform definiţiei de caz UE).