Cele mai citite
 


Traian Băsescu susţine un nou acord cu FMI având ca obiectiv major consolidarea fiscală
marţi, 4 ianuarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 4 ian /Agerpres/ - Preşedintele Traian Băsescu susţine încheierea unui nou acord între România şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/, de tip preventiv, având ca obiectiv major consolidarea fiscală.
Pilonii pe care ar trebui să se bazeze noul acord cu FMI sunt consolidarea fiscală, simplificarea sistemului fiscal, utilizarea fondurilor de la Uniunea Europeană şi flexibilizarea pieţei forţei de muncă, a declarat miercuri, la începutul şedinţei de guvern, preşedintele României.
'Nu ştiu care va fi în final abordarea guvernului. Abordarea mea este că va trebui să continuăm cu FMI, fără să luăm bani de la Fond. Dacă vom ajunge la concluzia că ne convine să luăm bani pentru a nu mai absorbi bani de pe piaţă, să-i lăsăm la dispoziţia proceselor de creditare pentru firmele româneşti, putem apela eventual la bani de la Uniunea Europeană, care are un fond constituit pentru statele din afara zonei euro. Punctul meu de vedere este că va trebui să continuăm cu un precautionary agreement cu FMI, alături de Banca Mondială şi Uniunea Europeană, având ca obiectiv consolidarea fiscală. Aceasta trebuie să fie obiectivul major al următorului acord', a spus Traian Băsescu.
El a adăugat există unele elemente de satisfacţie în acest sens, la finalul anului 2010, un an greu - deficitul de cont curent a scăzut la 4,5% din PIB, iar deficitul bugetar s-a redus consistent.
'Ceea ce trebuie să facem în continuare este consolidarea fiscală şi implicit credibilizarea României. Într-un eventual acord cu FMI va trebui să vizăm şi simplificarea fiscalităţii, care a început şi sper să continue (...) şi sănătatea - care nu se poate opri la simpla descentralizare. Va trebui să optimizăm costurile prin închiderea spitalelor inutile, prin comasarea altora, prin câteva proiecte pilot în care medicii să fie în contract cu spitalul şi nu slujbaşi ai statului. Aici venim cu o contribuţie importantă la reducerea numărului de salariaţi ai statului prin privatizarea asistenţei la nivel de medici în spitale. Trebuie introdus acest proiect pilot încă de anul acesta şi să ni-l asumăm în acordul cu FMI', a subliniat şeful statului.
Traian Băsescu a mai menţionat că viitorul acord cu FMI trebuie să aibă obligatoriu ca obiectiv şi absorbţia fondurilor europene, precum şi reforma pieţei muncii. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Slate: România, ţară de vânzare la preţ redus Directoarea Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde se va afla în 15 şi 16 iulie în vizită în România, o ţară pe care FMI o forţează să se vândă, comentează luni Slate.fr.
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Traian Băsescu: România nu mai trage ultima tranşă de la FMI România nu va mai trage ultima tranşă din Acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), ci doar ultima tranşă din acordul cu Uniunea Europeană, necesară acoperirii deficitului bugetului de stat, a declarat, duminică seară, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu.
Traian Băsescu: 1,68 milioane persoane muncesc la negru Bucureşti, 5 ian /Agerpres/ - Un număr de 4,4 milioane salariaţi sunt înregistraţi oficial pe piaţa muncii din România, iar 1,68 milioane de persoane muncesc la negru, a declarat miercuri, la începutul şedinţei de guvern, preşedintele Traian Băsescu.
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
Traian Băsescu: Mulţi dintre romi trăiesc, în mod tradiţional, din ce fură Trimisul special al Agerpres, Claudiu Zamfir, transmite: Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că mulţi dintre etnicii romi din România trăiesc din câştigurile obţinute prin furt, însă autorităţile de la Bucureşti nu le pot interzice libera circulaţie în Uniunea Europeană.